17.1 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

De azi, românii din străinătate se pot înscrie online pentru alegerile ce urmează

După problemele din zilele de vot, din alte țări, autoritățile române au realizat o platformă online. Cei din străinătate se pot înregistra, începând de azi. Iar dacă sunt mai mulți dintr-o zonă, se poate chiar înființa o secție de vot mai aproape de ea. CE trebuie făcut:

De fiecare dată când au fost alegeri, marea problemă și nemulțumire a fost vis-a-vis de diaspora. Românii care locuiesc în alte țări au stat cu orele, așteptând să intre la singura secție de votare de pe o rază extinsă. Iar unii au rămas cu ochii în soare, deși au așteptat ore întregi.

Nemulțumirile lor și implicit ale celor de acasă, văzând această situație, a determinat autoritățile române să ia atitudine.

Astfel, s-a creat o platformă în care românii din diaspora să se poată înregistra. Aceasta este activă începând de azi, 28 iulie 2019, ora 12:00, ora României.

Portalul cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

După înregistrarea datelor, se va primi un mail de confirmare. Dacă nu se face confirmarea, înregistrarea nu e validată.

Așadar, cei care sunt în diaspora și vor să voteze, trebuie să se înregistreze, până pe data de 11 septembrie 2019, pe www.votstrainatate.ro .

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!