21.6 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Din darurile comunității: Fascinanta poveste a monedei de argint din 1564. A fost descoperită întâmplător, lângă Teaca

Proiectul „Din darurile comunității” – derulat de Muzeul Județean Bistrița – ne oferă prilejul unei fascinante povești, referitoare la o piesă descoperită întâmplător de Florin Vlașin în Teaca, pe o pășune din apropierea satului.

Piesa a fost înregistrată în inventarele Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud în 2019. Este vorba despre un denar de argint cu greutatea de 0,40 gr și diametrul de 1,5 cm.

Moneda datează din anul 1564, fiind bătută de împăratul Ferdinand I (10 martie 1503-25 iulie 1564).

Ferdinand s-a născut în Alcal de Henares, Spania. A fost al doilea fiu al reginei Ioana I a Castiliei din Casa Trastmara. Ferdinand I sau în spaniolă Fernando I, a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1556, rege al Boemiei și al Ungariei regale din 1526 și rege al Croației din 1527 până la moartea sa, în 1564.

Între anii 1551-1556 a fost și principe al Transilvaniei. Evenimentele cheie din timpul domniei sale au fost luptele cu Imperiul Otoman și lupta împotriva Reformei protestante.

Motto-ul lui Ferdinand era Fiat iustitia, et pereat mundus: „Să se facă dreptate, chiar dacă lumea va pieri”.

Piesa descoperită la Teaca a fost restaurată de expertul Teodor Mihalca, șef laborator Restaurare – Conservare.

Aversul monedei conține textul FERDINAND D G R VNG (Ferdinandus Dei gratia Rex Ungariae, în traducere: Ferdinand, din mila lui Dumnezeu, Regele Ungariei).

Pe monedă este trecut anul 1564. În interior este redată stema Regatului Ungar, blazonul arpadian, crucea dublă maghiară și stemele Dalmației și Slovaciei. Moneda are marcat și leul Boemiei, dar și scutul austriac în formă de inimă.

Reversul monedei are textul PATRONA VNGARIE (Protectoarea Ungarie). În partea centrală este redată Sfânta Fecioară ce stă cu pruncul Isus în brațe. De o partea și de alta a acesteia sunt inițiale K B de la localitatea Körmöcbánya (Kremnica, azi Slovacia), locul unde a fost bătută moneda.

Lipsa unui context arheologic clar de descoperire al monedei, ne împiedică să emitem judecăți de valoare privind descoperirea acesteia la Teaca. Dar ea poate fi legată de traseul unui vechi drum medieval care lega Teaca de alte centre importante ale zonei, active în secolul al XVI-lea”, a explicat muzeograful Sofia Adriana Stancu. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...