-0.8 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 29, 2023

Din darurile comunității: Fascinanta poveste a monedei de argint din 1564. A fost descoperită întâmplător, lângă Teaca

Proiectul „Din darurile comunității” – derulat de Muzeul Județean Bistrița – ne oferă prilejul unei fascinante povești, referitoare la o piesă descoperită întâmplător de Florin Vlașin în Teaca, pe o pășune din apropierea satului.

Piesa a fost înregistrată în inventarele Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud în 2019. Este vorba despre un denar de argint cu greutatea de 0,40 gr și diametrul de 1,5 cm.

Moneda datează din anul 1564, fiind bătută de împăratul Ferdinand I (10 martie 1503-25 iulie 1564).

Ferdinand s-a născut în Alcal de Henares, Spania. A fost al doilea fiu al reginei Ioana I a Castiliei din Casa Trastmara. Ferdinand I sau în spaniolă Fernando I, a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1556, rege al Boemiei și al Ungariei regale din 1526 și rege al Croației din 1527 până la moartea sa, în 1564.

Între anii 1551-1556 a fost și principe al Transilvaniei. Evenimentele cheie din timpul domniei sale au fost luptele cu Imperiul Otoman și lupta împotriva Reformei protestante.

Motto-ul lui Ferdinand era Fiat iustitia, et pereat mundus: „Să se facă dreptate, chiar dacă lumea va pieri”.

Piesa descoperită la Teaca a fost restaurată de expertul Teodor Mihalca, șef laborator Restaurare – Conservare.

Aversul monedei conține textul FERDINAND D G R VNG (Ferdinandus Dei gratia Rex Ungariae, în traducere: Ferdinand, din mila lui Dumnezeu, Regele Ungariei).

Pe monedă este trecut anul 1564. În interior este redată stema Regatului Ungar, blazonul arpadian, crucea dublă maghiară și stemele Dalmației și Slovaciei. Moneda are marcat și leul Boemiei, dar și scutul austriac în formă de inimă.

Reversul monedei are textul PATRONA VNGARIE (Protectoarea Ungarie). În partea centrală este redată Sfânta Fecioară ce stă cu pruncul Isus în brațe. De o partea și de alta a acesteia sunt inițiale K B de la localitatea Körmöcbánya (Kremnica, azi Slovacia), locul unde a fost bătută moneda.

Lipsa unui context arheologic clar de descoperire al monedei, ne împiedică să emitem judecăți de valoare privind descoperirea acesteia la Teaca. Dar ea poate fi legată de traseul unui vechi drum medieval care lega Teaca de alte centre importante ale zonei, active în secolul al XVI-lea”, a explicat muzeograful Sofia Adriana Stancu. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.