Dolha vs Niculae în lupta cu gunoaiele din județ: Amenzi sau conștientizare?

Dolha vs Niculae în lupta cu gunoaiele din județ: Amenzi sau conștientizare?

S-a dat o adevărată luptă verbală în Colegiul Prefectural. Prefectul Stelian Dolha a declarat că problema gunoaielor din județ poate fi eradicată doar cu amenzi. „Cu trei poze făcute pe malul apei, încălcați în cizme de cauciuc, pentru a le pune pe Facebook și a arăta că ne pasă, nu vom rezolva niciodată problema abandonului de deșeuri și nu vom rezolva acest flagel național și mondial. E o problemă de mentalitate care se poate rezolva doar în timp”, a replicat Cristian Niculae, șeful ADI Deșeuri.

În ultima zi a lunii martie a avut loc o ședință de Colegiu Prefectural, în care s-a pus problema gunoaielor aruncate aiurea în județ, a necolectării selective și a naturii invadate de mizerii.

„În privința sănătății mediului, mesajul a fost foarte clar din partea mea chiar de la început: fără mângâieri pe creștet, că vremea lor a trecut. Astăzi putem face curățenie într-un singur fel în județul Bistrița-Năsăud: amenzi mari și intransigență. Pe primari îi asigur eu, prefectul județului BIstrița-Năsăud, că vremea în care președintele Consiliului Județean coboară la etajul întâi și face agenda, a trecut, e PA! E PA!

Astăzi am spus tuturor instituțiilor că le cer să schimbăm modul de abordare în județul Bistrița-Năsăud. Valea Someșului astăzi arată ca un pom de Crăciun și mă bucur că Sângeorz-Băi a început să-și facă curățenie, că și Rodna – dau și exemple pozitive de la social-democrați – și bravo Tinu Grapini. Noi trebuie să intrăm parteneri cu ei. Avem trei ani de grație – 2021, 2022 și 2023 – în care nu mai sunt alegeri – în care pot să-și permită și primarii să ia la rost cetățenii pentru că nu o să le mai ceară votul. Sunt singurii ani de grație pe care îi avem la dispoziție”, a declarat Stelian Dolha în deschiderea ședinței, înainte de începerea ordinii de zi.

Prefectul a dat exemplul sistemului de colectare din Deva și apoi a subliniat faptul că trebuie făcute controale mai des pentru că ”indiferent dacă ne place sau nu de Traian Ogâgău, aici are dreptate: cum să faci turism în Sângeorz-Băi dacă e plin de gunoaie? Ce stațiune e aia? La fel este peste tot în județul Bistrița-Năsăud”. Discursul său a fost întrerupt de jurnalistul Marius Rus care a explicat că a fost la un pas de a fi lovit pentru că a filmat persoane ce aruncau gunoaie aiurea.

Prefectul a asigurat că ”nu ne mai salvează șeful. Eu garantez că șeful nu mai salvează în momentul în care a încălcat legea, dar pentru asta le cer responsabilitate!”, după care și-a mutat atenția spre șeful ADI Deșeuri.

Am văzut că ADI are planuri mărețe. Era și cazul! Deși am fost printre primii care am implementat managementul integrat al deșeurilor, nu prea am văzut să facă nimic, nici la capitolul de informare, campanie de lămurire, implicare din partea primarilor nu a fost. Sper ca poliția gunoaielor să fie pe lege și să o poată face chiar dacă le cer UAT încă circa 50% în plus taxă pentru ADI Deșeuri. O să reușim împreună, dacă suntem consecvenți și dacă ne ținem de treabă”, a mai declarat Dolha.

Noul director al ADI Deșeuri a explicat că mai degrabă situația gunoaielor din județ se rezolvă prin conștientizare, nu prin amenzi. Totodată, controalele se vor înteți în urmtoarea perioadă, dat fiind faptul că ȘI ADI Deșeuri va avea un corp de control.

Efortul rezolvării acestei probleme – poluarea cu deșeuri – trebuie să fie unitar, al autorităților locale și județene, al autorităților de mediu, al autorităților de menținere a ordinii publice.

Cu trei poze făcute pe malul apei, încălcați în cizme de cauciuc, pentru a le pune pe Facebook și a arăta că ne pasă – nu vom rezolva niciodată problema abandonului de deșeuri și nu vom rezolva acest flagel național și mondial. E o problemă de mentalitate care se poate rezolva doar în timp.

Aveți în coordonare, domnule prefect, cel puțin 5 instituții cu atribuții și competență de control pe domeniul deșeurilor. Sunteți prefectul județului de aproape doi ani și mie mi-e greu să cred că doar acum conștientizăm cu toții acest fenomen.

Începând din acest an, și ADI Deșeuri vine cu un corp de control, iar eu vă asigur că facem toate demersurile ca acest corp de control să fie unul legal constituit pentru că, pe Legea salubrizării, autoritățile publice locale își pot desemna reprezentanți pentru a efectua control în acest domeniu al respectării regulamentului deșeurilor și al Legii 211 privind regimul deșeurilor, dar rolul Corpulului de control al ADI va fi acela de a-i învăța și corecta pe cetățeni.

Pe generatorii de deșeuri îi vom învăța cum să separe corect deșeurile la sursă, cum să le predea operatorului de salubrizare și vom veni alături de instituțiile de control pentru a sprijini și controlul pentru prevenirea abandonului de deșeuri și poluării cu deșeuri a apelor și mediului în care trăim.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că, atâta timp cât oricum prin lege sunt obligați să plătească o taxă de salubrizare care este obligatorie, dacă separă corect deșeurile și le predau în mod corect, nu mai are rost să le care la apă să le adandoneze. Vom face toate demersurile ca ei să înțeleagă acest lucru. Controlul pentru prevenirea și combaterea poluării e foarte important, dar el trebuie făcut într-un mod permanent, după un grafic bine stabilit și respectat de toate instituțiile abilitate în control. Experiențe de genul comisia prefecturală formată din 6-7 instituții care merg cu haita în control pe capul oamenilor timp de o lună și apoi nu mai fac nimic s-au dovedit că nu au niciun folos. Trebuie să eficientizăm controlul, să facem echipe de control comune pentru a avea o capacitate cât mai mare de control, de genul: reprezentant ADI – Jandarmerie, Gardă de Mediu – Poliție, ADI – Poliție Locală”, a explicat Cristian Niculae.

Dolha i-a replicat lui Niculae că odată cu preluarea șefiei ADI Deșeuri preia și eșecul de 10 ani în care NU s-a făcut nimic.

Cine v-a împiedicat timp de 10 ani să faceți asta? Cine? Aveți 11 oameni, de 10 ani inexistenți, cu salarii încasate din bani publici. Mai angajați 6, mai cumpărați 4 mașini și spuneți că de acum veți fi eficienți. Să dea Domnul. Problema este rezultatul de 10 ani. Dacă nu înlăturăm cauza, degeaba facem curățenie. Sunt de acord cu partea de conjugare, că ar trebui să facem un efort comun, dar nu sunteți străin de ce s-a întâmplat până acum. Când ați dat examen pe postul respectiv, ați luat tot ce înseamnă ADI. Eu în locul dumneavoastră aș fi schimbat măcar jumătate dintre angajații ADI dacă tot nu au făcut nimic timp de 10 ani, adică să se vadă management acolo, dar nu vin să vă dau eu indicații cum să vă gestionați. Eu vă spun că și eu, și dumneavoastră, și Garda de Mediu, Apele Române, Poliția, Jandarmeria, suntem responsabili de acest județ”, a mai spus prefectul.

Niculae a asigurat că primarii au înțeles nevoia înființării unui corp de control și că ADI Deșeuri pregătește o campanie de informare ce va rămâne în mintea oamenilor ca și reclama Farmaciei Catena.

„Eu vin în sprijinul acestui fenomen, i-am făcut pe primari să înțeleagă că avem nevoie de acest corp de control pentru că cinci echipe de la Garda de Mediu nu sunt în stare să acopere toată raza județului cu control pentru prevenirea și combaterea poluării cu deșeuri.

Problematica pe care o are Garda de Mediu este un corp subdimensionat în ce privește activitatea de control. Dacă nu ne reunim cu toții, dacă nu dăm mâna și nu discutăm concret și nu facem ce trebuie, peste 2 sau 3 ani ne vom întâlni la aceeași masă și vom vorbi discuții.

Pe mine mă pierdeți, eu vreau să facem acest lucru, insist, vin ca partener, pun la dispoziție acest corp de control pe care primarii au înțeles că trebuie să-l finanțeze. Până la urmă tot ei sunt cei care trebuie să salubrizeze. Nu facem curățenia de primăvară cu control. Curățenia permanentă o fac primăriile, cum au făcut la Primăria Bistrița deținuții. Da, cetățeanul nu face ce trebuie, nu a fost informat, nu a fost învățat. Nu ADI face informare, Supercom face informare printr-o campanie de informare avizată de ADI.

De când am venit la ADi Deșeuri, am penalizat deja Supercom pentru că, prin contractul de delegare, trebuia să facă campanie de 800.000 de lei și a făcut în primul an doar de 140.000 de lei, iar lucrul acesta se simte. Am sancționat Supercom cu 10% din suma necheltuită, adică a primit o sancțiune de 66.000 de lei, urmând ca, dacă în două luni, nu face această campanie, să ne vireze banii în cont și o facem noi. Pun la punct un plan de acțiune referitor la o campanie care va bubui, de genul Farmaciei Catena, adică toată lumea va fi informată cum se separă deșeurile la sursă, ce trebuie să facă, pe toate canalele media și rețelele”, a explicat Cristian Niculae.

Despre CE prevede proiectul de management pe care Cristian Niculae îl are pentru județ, odată cu preluarea conducerii ADI Deșeuri, puteți reciti – mai jos:

Salariu de director, pentru noii inspectori de gunoaie de la ADI Deșeuri, angajați de fostul vice Niculae

FOTO- A scăpat fără nicio zgârietură, după o cascadorie ca-n filme aprilie 14, 2021 - Un tânăr de 23 de ani a scăpat fără nicio zgârietură, după ce a fost protagonistul unei cascadorii ca-n filme, între localitățile Șirioara și Coasta. Acesta a ieșit cu mașina în decor, unde a pus-o cu roțile-n sus.
SURSE: Alexandru Pugna preia Centrul Județean pentru Cultură aprilie 14, 2021 - Fostul secretar de stat Alexandru Pugna va prelua Centrul Județean pentru Cultură, cel puțin temporar, până se va organiza un concurs în acest sens. Se pare că decizia ar fi aparținut angajaților instituției.
Cât timp ne-ar lua vaccinarea în Bistrița-Năsăud, după calculele prefectului Stelian Dolha aprilie 14, 2021 - Numărul persoanelor care se vaccinează anti-COVID crește. Mai mult, crește încet și capacitatea de vaccinare la nivelul județului. Zilele trecute s-a înregistrat și un record. Conform declarațiilor prefectului Stelian Dolha, în ritmul la care se vaccinează acum, în mai puțin de un an se imunizează toți bistrițenii. 
Cine va prelua funcția de manager la Centrul Județean pentru Cultură, în locul lui Gavril Țărmure aprilie 14, 2021 - A rămas vacant postul de conducere la Centrul Județean pentru Cultură – după ce Gavril Țărmure a câștigat concursul de manager la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”. Cine are șanse să preia fotoliul de manager:
FOTO – Avocații din Bistrița, la protest! „Este o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei!” aprilie 14, 2021 - Avocații din Bistrița au ieșit astăzi la protest, preț de 10 minute, manifestându-și astfel dezacordul față de decizia unor judecători. „Este o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei!”, a explicat avocatul Dacia Rübl, decanul Baroului Bistrița-Năsăud. 
Radu Moldovan se pregătește să taie în carne vie la fondul de salarii. Cum se va munci de acum în instituție: aprilie 14, 2021 - Potrivit președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan se vor face reduceri consistente la cheltuielile cu salariile în instituție. Toți directorii și șefii din instituție sunt puși să aleagă dacă dau oamenii afară sau le reduc programul de muncă și implicit și salariul la cei existenți.
Grupul TeraPlast cumpără Somplast! A primit aprobarea Consiliului Concurenței aprilie 14, 2021 - TeraPlast a primit ieri avizul favorabil al Consiliului Concurenței pentru dobândirea controlului unic asupra Somplast. Compania a executat ordinul de vânzare al fostului acționar majoritar al Somplast SA în 29 decembrie 2020, iar după ce a primit avizul favorabil al Consiliului Concurenței își va exercita controlul asupra societății.
INCREDIBIL: 70.000 lei – amenzi în numele pandemiei pentru proprietarul unei cafenele din Bistrița aprilie 14, 2021 - Proprietarul uneia dintre cele mai longevive cafenele din Bistrița nu are liniște deloc. De la debutul pandemiei și până acum, acesta a strâns un număr record de amenzi primite.
Vlad Voiculescu, demis! Dan Barna preia interimatul! aprilie 14, 2021 - Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis astăzi din funcție. Premierul Cîțu a anunțat că decizia va fi publicată tot azi, în Monitorul Oficial. Interimatul va fi preluat de Dan Barna.
FOTO/VIDEO: Vino în lumea prințeselor la Corina & Cotti Salon and Beauty Market din Bistrița! aprilie 14, 2021 - Luna aprilie vine cu o surpriză plăcută pentru fetițele din Bistrița care vor să fie aranjate și tratate ca niște prințese. Corina & Cotti Salon and Beauty Market de pe strada Crinilor Nr.2 din Bistrița pune la dispoziția clienților săi un serviciu nou: tuns și aranjat pentru fetițe într-un cadru de basm.
AȚI VĂZUT-O?? A dispărut de lângă mama ei! aprilie 14, 2021 - Polițiștii cer autorul cetățenilor în găsirea unei minore. Aceasta a dispărut de lângă mama ei, ieri, în jurul amiezii. Oricine poate oferi informații e rugat să sune la 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.
Ancuța Cârcu conduce un grup de cercetare pe Valea Someșului aprilie 14, 2021 - Revenită în țară mai mult din cauza unui proces în care are calitatea de inculpat, Ancuța Cârcu nu stă degeaba și se implică în cercetare. Aceasta conduce echipa care va desfășura un proiect de cercetare pentru energia verde, pe Valea Someșului. Ancuța Cârcu s-a stabilit în urmă cu câțiva ani în Tenerife, unde a administrat...
Turc: Paradoxal, bistrițenii se vaccinează acum cu Astra Zeneca! Nici eu nu am nicio reținere! aprilie 14, 2021 - Angajații centrului de vaccinare de la SVSU șomau, acum o săptămână, din cauza reticenței față de serul de la Astra Zeneca! După ce primarul a anunțat că a cerut schimbarea pe Pfizer, lucrurile s-au schimbat. „Paradoxal, bistrițenii se vaccinează acum cu Astra Zeneca. Nici eu nu voi avea nicio problemă să mă vaccinez cu Astra Zeneca!”, a declarat Ioan Turc.
Măsură EXTREMĂ la Sângeorz Băi! Un localnic a rămas fără mașină după ce a uitat să dea pe la casieria primăriei aprilie 14, 2021 - Un sângeorzan a rămas fără mașină, după ce a „uitat” să își plătească dările la stat. Este pentru prima dată când o primărie recurge la această măsură, prin Poliția Locală, pentru recuperarea taxelor și impozitelor restante.
FOTO/VIDEO – MINUNAT: O pisică și puiuții săi de nicio zi, salvați din spatele frigiderelor unui supermarket aprilie 13, 2021 - Bistrițenii au auzit mieunatul unei pisici, care venea din spatele frigiderelor unui supermarket. Cei de la SVSU Bistrița au mers și au scos patru puiuți de pisicuță și pe mămica lor. Acum, aceștia se află la veterinar și sunt în așteptarea unei familii iubitoare care să-i ia acasă.
Ai chef să arunci gunoaie în natură, la Tiha Bârgăului? Pregătește-ți din timp și 1.000 de euro! aprilie 13, 2021 - Exasperați de faptul că nu biruiesc să strângă atâtea gunoaie câte reușesc să arunce localnicii, autoritățile din Tiha Bârgăului pregătesc măsuri drastice. Primăria din localitate a început demersurile pentru achiziționarea unor camere de supraveghere. Consiliul Local a decis și majorarea cuantumului amenzilor.
În plină pandemie, Comelf nu renunță la muncitorii străini și mai aduce 34 de indieni aprilie 13, 2021 - Comelf SA Bistriţa îşi măreşte portofoliul de angajaţi. Până la sfârşitul anului 2021, pe lângă cei 30 de angajaţi activi veniţi din India, se vor mai adăuga încă 34. Comelf a recrutat specialişti în sudură și operatori maşini cu comandă numerică (CNC).
Nu ne vom parca mașinile pe fostul Cinema 23 August. Acesta nu moare, ci se transformă! aprilie 13, 2021 - În cadrul dezbaterii publice de ieri, primarul Ioan Turc a anunțat că date fiind reacțiile bistrițenilor care nu sunt de acord cu demolarea fostului Cinema 23 August și transformarea sa într-o parcare a renunțat la idee. Fostul cinematograf nu doar că rămâne în picioare, ci chiar se transformă într-o instituție de cultură de care ducea lipsă Bistrița.
FOTO/VIDEO – TIHA BÂRGĂULUI: Punct gastronomic local, „La Elena din deal” aprilie 13, 2021 - Festin și răsfăț culinar total – astăzi, în Tiha Bârgăului, acolo unde chef Elena Rus, cu sprikinul Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, a inaugurat punctul gastronomic local „La Elena din deal”. „M-am născut și am locuit la țară și am avut norocul să moștenesc rețete foarte vechi. Este o tradiție de familie. Bunica mea era bucătăreasă la nunți… Cred că de acolo am luat pasiunea pentru gătit...”, a mărturisit chef Elena Rus.
SURSE: Un polițist de la Imigrări și-ar fi luat la bătaie șeful. Scandalul s-ar fi lăsat cu dosare penale aprilie 13, 2021 - Luna trecută, un polițist de la  Biroul pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud și-ar fi luat la bătaie tocmai șeful. Totul s-ar fi petrecut în timpul programului, chiar în instituție. Întreg scandalul s-a lăsat și cu plângeri penale, dosarul ajungând la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Vrei să te vaccinezi? Pentru Astra Zeneca NU îți trebuie programare aprilie 13, 2021 - Comitetul Național de Vaccinare a emis o circulară prin care solicită centrelor de vaccinare să administreze ASTRA Zeneca și fără programare. Cei care doresc să se imunizeze cu acest ser se vor prezenta la centrele de vaccinare cu buletinul.
FOTO – Ca-n vremurile bune: Bistrițenii au umplut ieri terasele, pe pietonalul din centru aprilie 13, 2021 - Ca-n vremurile bune, bistrițenii au ieșit ieri cu zecile și au umplut terasele, bucurându-se de soare și de compania prietenilor. Pietonalul din centru a fost mai animat decât de obicei, spre bucuria proprietarilor de localuri din zonă.
Cu patinele în picioare 12 luni din 12! Ioan Turc vrea patinoar sintetic deschis tot anul aprilie 13, 2021 - Primarul Ioan Turc vrea să amenajeze în Bistrița un patinoar sintetic, care ar fi deschis 12 luni din 12. Astfel, Bistrița s-ar număra printre puținele orașe din țară care are așa ceva. Întreaga investiție ar ajunge la 745.000 de lei.
VIDEO – Niculae: Baia Mare vrea să arunce gunoaiele la noi! aprilie 13, 2021 - Șeful ADI Deșeuri a explicat, în cadrul emisiunii Bistrițeanul LIVE, despre necesitatea primăriilor de a face parte dintr-un ADI. Unul dintre motive ar fi gestionarea unei gropi de depozitare a deșeurilor. Acesta a precizat că inclusiv cei de la Baia Mare s-au arătat interesați să-și golească deșeurile în groapa noastră.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi aprilie 13, 2021 - Câteva străzi din Bistrița rămân astăzi, 13 aprilie 2021, fără apă potabilă astăzi - anunță Aquabis. 
VIDEO: Un minut de libertate supremă, în parcul municipal din Bistrița. Peisaj cu ființe neobișnuite aprilie 13, 2021 - Am avut noroc, ce-i drept. Din nebănuite motive, am avut onoarea să surpindem în toată splendoarea - un minut de nesperată libertate, liniște și pace – chiar în parcul municipal din Bistrița! Am admirat îndelung și insistent un peisaj cu buturugă retezată, zumzete și ființe neobișnuite:
TRIST: Doar un sfert din medicii de familie vor să facă vaccinare COVID în cabinete aprilie 13, 2021 - Medicii de familie ar putea administra vaccinul anti-COVID, în viitorul apropiat. La o primă strigare, doar un sfert dintre medicii din județul nostru s-au arătat interesați să-și imunizeze pacienții. 
Căianu Mic: După trei ani de când a fost țepuit, bărbatul și-a primit un sfert din suma cu care a bătut palma pentru cele aproape 300 de oi aprilie 12, 2021 - Un bărbat din comuna Căianu Mic a decis să renunțe la turma sa de oi și să-și facă un trai din transportul internațional. Doi constănțeni s-au arătat interesați să-i cumpere cele aproape 300 de oi. Doar că au dispărut, cu tot cu acestea. După trei ani de zile, țepuitorii au fost prinși, iar omul și-a recuperat  doar un sfert din valoarea pentru care „bătuse palma”.
Primăria Bistrița își face academie de fotbal și dă bani sportivilor care se antrenează cu campioni aprilie 12, 2021 - Noua administrație este decisă să investească și în sport. Astăzi, primarul Ioan Turc a prezentat planurile sale cu privire la sportul din municipiu. Printre ele se numără și înființarea unei academii de fotbal și finanțarea sportivilor care se antrenează cu campioni.
VIDEO – Eugen Bușcoi, primarul din Zagra: O veste bună pentru locuitorii din Aluniș, afectați de inundațiile din februarie aprilie 12, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Eugen Bușcoi din Zagra a vorbit, între altele, despre lucrările care se desfășoară în localitatea pe care o administrează. Edilul a venit și cu o veste foarte bună pentru localnicii din Aluniș care au suferit de pe urma alunecărilor de teren din februarie: