15.7 C
Bistrița
joi, iunie 13, 2024

VIDEO: Dr. Radu Elisei a stârnit admirație, la Congresul mondial de chirurgie endoscopică din Barcelona. „Acum trei ani părea o idee SF”

Dr. Radu Elisei a stârnit uimire și admirație la Congresul mondial de chirurgie endoscopică din Barcelona. A creat un mulaj experimental de ficat, extrem de util în sesiunile de training, la intervenții ghidate imagistic în leziunile hepatice sau diferite alte proceduri pe ficat.

Totul a început în perioada în care Radu Elisei se afla în Cluj. La UMF Cluj-Napoca era nevoie de crearea unui mulaj experimental, pentru un grant de cercetare.

„Eu am venit cu această idee, care la început părea SF sau prea puțin fezabilă. Am rămas ancorat în ideea asta SF a mea. În 2019 am câștigat premiul I la Congresul românesc de Chirurgie Endoscopică, pentru cel mai bun poster, cu ideea în sine, fără a avea matrița în acel moment.

Ulterior, am făcut și designul acelei matrițe, cu ajutorul unor prieteni de-ai mei foarte buni de la New Technologies din Timișoara. Ei m-au ajutat să fac matrița după niște desene făcute de mine. Așa a apărut acea matriță printată 3D, în care eu pot turna mulaj de ficat din diverse materiale.

Acestea sunt lichide într-o fază inițială. Ulterior se solidifică și devin mulaj de ficat. Sunt soluții pe bază de gelatină, pe bază de silicon. Dar pot fi folosite și alte materiale. Rețeta exactă este foarte complexă”, a povestit dr. Radu Elisei.

Soluția pe bază de silicon este mai simplă. Se folosește un silicon industrial bicomponent de adiție, cu o duritate specifică.

Dr. Radu Elisei a mai explicat că i-a venit această idee în 2018. În 2019, ea a fost prezentată la un congres european la Sevilla și apoi, cu niște ajustări, congresul românesc de endoscopie. În urmă cu un an, a reușit să realizeze și matrița.

Peste 1400 de participanți – chirurgi specialiști din întreaga lume – au luat parte la congresul mondial de la Barcelona.

În prima zi a congresului, în secțiunea Amazing Technologies am avut o prezentare a matriței. Am fost cooptat apoi în echipa de traineri, la cursul de ecografie pentru chirurgi, desfășurat în ultima zi a congresului, cu acest mulaj de ficat pe bază de gelatină. A fost extrem de bine primită.

Yoav Mintz, președintele Departamentului de Tehnologie din cadrul Societății Europene de Chirurgie Endoscopică a fost extrem de încântat de această inovație. A postat și fotografii, anunțând, de altfel, că acest curs se va desfășura cu siguranță, și la Congresul din Cracovia, în iulie 2022, dar și la congresul românesc din Timișoara, în septembrie 2022”, a mai explicat dr. Radu Elisei.

A fost vorba despre un curs mai amplu organizat de doctorul chirurg Călin Tiu, actualmente manager al Spitalului municipal din Câmpina.

E structurat pe mai multe module: un modul de ecografie abdominală și un modul de ecografie de urgență, pentru traume. Cursul a cuprins și un modul de ecografie intraoperatorie și modulul de puncții co-ghidate la care am fost și eu trainer cu aceste mulaje… Am făcut echipă cu dr. Gerald Filip din București”, a mai explicat dr. Radu Elisei. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: