18.2 C
Bistrița
miercuri, iunie 29, 2022

EDITORIAL: Apucături securiste la consiliera personală a primarului. Vede jurnaliști spânzurați. Și voi mai aveți pretenții…

Nu, că nu mai scăpăm niciodată de sinecurile care mustesc în instituțiile statului. Ale naibii sinecuri, se mai și înmulțesc atunci când se schimbă șefii, ba chiar devin tot mai obraznice. Un studiu frumos de caz avem la Primăria Bistrița, fix la cabinetul primarului, care și-a angajat, pe semnătură, șase consilieri frumoși numai până acum.

Lună de lună, de când e primar, minim patru sfătuitori au fost pe statul de plată! Și nu cu salariul minim sau salariul mediu pe economie. Ci între 6.000 și 8.000 lei bucata, așa, fără sporuri.

Înainte de a face primarul disponibilizările promise în campanie, a făcut niște angajări, că așa i s-a părut mai simplu. Nu-ți trebuie audit și nici votul Consiliului Local. Iei și plătești din banii Primăriei pe cine ai tu chef, pentru ce ai tu chef, că nu știm care e fișa postului consilierilor personali.

Știm deocamdată că ne costă vreo 30.000 lei pe lună, adică 360.000 lei pe an. Atât dă Primăria Bistrița numai pentru sinecurile… scuze: sfătuitorii primarului. Bani suficienți să asflatezi o stradă de pământ din sutele care stau neasfaltate.

Mica Oprea, fost secretar al Primăriei Bistrița, al Prefecturii și al Consiliului Județean, este probabil singurul consilier personal al primarului Ioan Turc care nu poate fi și nici nu a fost contestat. Singurul cu care primarul Turc și-a mai spălat obrazul în scandalul consilierilor personali – tinerei și cel puțin nepricepuți la sfaturi bune, după cum ne arată gafele din ultima jumătate de an. Și sunt gafe una mai mare decât alta…

Ce îl poate sfătui însă o puștoaică de 24 de ani, abia ieșită de pe băncile școlii, pe primarul unui oraș cu 90.000 de locuitori și mii de probleme nerezolvate?

Cu ce l-o fi impresionat la angajare, în afară de faptul că e fiica unui fost general SRI…?

De altfel, acest aspect, prezentat exclusiv de jurnaliștii de la Bistrițeanul.ro ne-a adus și un proces. Unul din cele două. Adeline vrea să ia salariul de consilier personal și onorurile de fiică de general SRI și de la noi. Nasol… Suntem greu de impresionat, iar obrăznicia celor ajunși în funcții ne ambiționează, în loc să ne impresioneze.

Asta pentru că nouă nu ne dansează scheleții în dulap de să rupă ușa, nu alta…! Pentru că NU noi am ținut de 6 la jaful din pădurile patriei… Și nici n-am dat tunuri pe energie, și nici nu suntem prietenii celor la putere.

Ba chiar avem un talent ca ziariști să ne luăm de cap cu toți, atunci când ajung la putere și uită ce au promis. Când sfidează electoratul și îi scuipă semințe în cap de la înălțimea funcției.

Memoria colectivă e scurtă…

Poate ați uitat de părinții și copiii cu jucării în brațe pe care i-am scos după moartea a doi copii, la spital, în fața Consiliului Județean condus de Radu Moldovan…

Poate ați uitat zecile de articole scrise la adresa guvernării locale dezastruoase a primarului Ovidiu Crețu… Am fost totuși printre puținii care am contestat vehement proiectul Wonderland. Iar timpul ne-a dat dreptate…

Am fost la protestele #rezist și am făcut pancarte în redacție. Am scris anchete despre infecțiile nosocomiale care ucid oameni cu zile în Spitalul Județean. Am scris despre mafia din Urbanism.

Noi am fost – ziariștii ăștia răi de la Bistriteanul. Eu, „ziarista patibulară”, adică bună de spânzurat, după cum zice debutanta în politică și administrație care astăzi îl consiliază pe primar.

La Bistrițeanul.ro suntem obișnuiți să fim dați în judecată…

Avem procese, în cei 13 ani, cât toată presa locală la un loc, înmulțit cu trei, în ultimii 20 de ani. Face parte din meseria noastră și credeți-mă, valoarea unui jurnalist și a unui ziar se vede și din asta.

Dacă am scrie doar ode, nu ne-ar da nici dracu’ în judecată! Ne-am pupa cu toți politicienii și ar fi toată lumea fericită. Mai puțin voi, cititorii. Că nu v-ar mai susține nimeni interesul.

Am găsi scuze tuturor aberațiilor administrative la care, în loc să le taxăm – v-am fi transmis sec că „mai mor copii în Spitalul Județean, asta e” – cum ne-a aruncat-o fostul manager al Spitalului Județean – Mircea Gelu Buta, într-o conferință de presă. Nu i-am sfida, nu i-am înfrunta. Am folosit cuvinte grele în ziar la adresa lor, ironizându-i dur alteori, și câștigând dușmani redutabili, de multe ori pe viață.

Personal, mai am puțin și nu mai e om politic și șef de instituție în județul ăsta cu care să nu mă fi luat la harță. Niciodată – dar niciodată într-un război personal, nu am probleme cu nimeni. Ci mereu pentru un interes al vostru, al nostru, al tuturor.

Așadar, procese, dispute, dezbateri, contre – fac parte din meseria noastră, pe care noi ne-am ales-o, și suntem căliți în lupta asta.

Cu ce nu suntem obișnuiți este să ni se facă dosare ca la securitate…

Pentru prima dată în cei 23 de ani de presă, mă simt spionată, îmi simt familia amenințată și urmărită. Nu știu de unde a avut Adeline Cristina Cozma, fiică de general SRI și consiliera personală prea bine plătită a primarului Bistriței, acces la datele familiei mele…

De la Evidența Populației, din primăria unde lucrează, poate are acces la alte date nedestinate publicului… Cert este că m-am trezit că mi-a făcut pe Facebook un dosar ca la securitate. Cu formulări gen “fiica lui…”

Ba mai inventează și legături ale tatălui meu cu securitatea. Un delir cum rar mai vezi… Ei, nu doar că mi-a făcut un dosar mincinos și plin de calomnii. Dar a ajuns să folosească numele tatălui meu, un nume rar, atunci când postează unul după altul comentarii în pagina ziarului, după învățăturile unei școli securiste.

Fără niciun dubiu pentru a mă intimida, astfel încât nici eu și nici Bistrițeanul.ro, terorizați de frică, să nu mai scriem despre ea.

Să încaseze fericită și fără discuții cei 6000 de lei lunar…

Să obrăznicească jurnaliștii și bistrițenii care-i atrag atenția primarului Ioan Turc că un buget a prezentat în dezbaterea publică și altul în conferința de presă. Să arunce cu insulte, calomnii, minciuni sfruntate și mizerii în oricine nu este de acord cu ea și nu este impresionat că e fiica unui fost general SRI.

Fetițo, suntem mai mulți care nu avem datorii față de familia ta și de politicieni…! Nu avem de ce să ne închinăm familiei tale și nimănui. Ne câștigăm munca cinstit, plătim salarii, plătim datorii la stat, chirii, furnizori, din contracte de câteva ori mai mici decât salariul cu care tu te duci acasă lunar.

Așa cum am mai spus mai sus, nu avem de ce să ne speriem de fiica răsfățată și obraznică a unui fost general SRI, a cărui umbră încă mai impresionează politicieni cu scheleți în dulap.

E legitim și ține de meseria de jurnalist să informăm bistrițenii cine e consiliera personală a primarului, apărută de niciunde. E legitim să ne întrebăm ce o recomandă să-l consilieze pe primar, deși este abia ieșită de pe băncile școlii.

Cum este absolut normal să NU tolerăm obrăznicia și lipsa de pregătire a oricărui ales.

Pentru peste 6000 lei cu cât te lauzi că te duci acasă, poți îndura măcar atât. Că și noi îndurăm un primar care și-a ales să cheltuie bugetul orașului pe sfătuitori ca tine, care se obrăznicesc, în loc să explice diferențele apărute într-un buget.

Hai că mai aveți puțin să-l sfătuiți și-și ia daună totală primarul cu sfaturile voastre și cu voi. Abia aștept…!

P.S.: Și pentru că m-a întrebat primarul ce înseamnă „consiliera personală, foarte personală” a primarului – referindu-se la ce am scris într-o postare pe profilul meu de Facebook – am să-i răspund pe larg aici.

Consilierul foarte personal este acela care răspunde la telefonul primarului cu un „Da…” plictisit, fără ca măcar să se prezinte. Fără să-și spună numele și în ce calitate răspunde la telefonul primarului.

Este consilierul care stă și suflă în ceafă jurnaliștilor și le privește peste umăr când vor să îi ia un interviu primarului. Sau care intervin pentru a-i distrage atenția primarului când e în dialog cu un jurnalist.

Mai trimiteți-o la școală, să reia și ăia șapte ani de acasă!

Să învețe cum comunici când prin funcția pe care o deții ești reprezentantul unei instituții. Să nu mai obrăznicească angajații primăriei, pentru că nu sunt slugile ei și nici a lu’ tac-su… Cam despre asta ar fi vorba… Cerințe minime, cum ar veni…

Sau dacă o plătiți așa regește ca să aibă bani de procese cu jurnaliștii care vă taxează și să ne obrăznicească pe toți pe Facebook – să ne avertizați.

Să știm și noi pe ce s-au dus banii primăriei când n-or mai fi de altele. Că așa e transparent. Sau…?!

ARTICOLE SIMILARE

15 COMENTARII

 1. intră în istorie orașul ăsta, niciodată nu a avut atât de mulți incompetenți la un loc, la primărie, de la mare la mic, tot felul de piți și tinerei de ăștia cheli pe interior, mi-e greață pur și simplu….

 2. Ca si fan al BISTRITEANULUI pot sa afirm ca de fiecare data aici am citit luari de pozitie si critici dure adresate administratiilor de orice culoare politica. Cu mare satisfactie le-am citit absolut pe toate . Multumesc in mod special doamnei CLAUDIA ANDRON pentru sprijinul si lupta comuna pentru salvarea copacilor din oras , mai cu seama CASTANII seculari din Piata Centrala si Parc. De fiecare data mi-ati publicat materiale, critici, petitii la fel de dure adresate administratiei locale . Fara sprijinul acestui minunat online nu as fi reusit mare lucru. Va multumesc mult stimata doamna pentru promptitudinea si deschiderea si interesul pentru MEDIU si sanatatea noastra.

 3. Acuma stim cu siguranta pentru cine era bideul din celebra buda a primarului !
  D-le Turc, chiar nu te prinde nici acum jena ? Am auzit ca erai socat rau la inceput pentru valul de critici privind trupa de terchea-berchea (conslieri personali !?) cu care te-ai inconjurat a doua zi dupa instalare si ca nu te-ai asteptat la asa ceva.
  Acum, cand toata lumea te blameaza la greu, se pare ca nu-ti mai pasa. Oicum, ai pornit cu stangul in acest mandat, iar de la altul sa-ti iei gandul!

 4. Se zice ca astea rele de gurita si cu tupeu debordant sunt rele si de musca si pline de fantezii.
  Iar daca ne uitam la pozele apetisante ale domnisoarei, putem întelege de ce un „barbat adevarat” ca Turc a luat-o de „consiliera”.
  Daca noi n-ajungem la struguri nu înseamna ca sunt acri….

 5. Acuma, trebuie sa recunoastem faptul ca daca ZIARISTII SI CEI DIN MASS-MEDIA, nu sunt incisivi si obraznici, sa se tina ” scai ” de cineva si sa-l f*ta la icre… nu prea afla mare lucru . Ne place sau ba… asta este , numai sa nu se supere si domnii ‘ ziaristi ” dac-or lua-o-n freza cateodata si foarte bine face cine le-o mai si ” trage ” … !

 6. A lua poziție față de astfel de specimene ,este egal cu a fi o paria.Bagatul pumnului in gură chiar și de către unii așa zisi ,jurnaliști aserviți noilor puteri este la ordinea zilei.Daca ai luat o poziție corectă fata de actualii parlamentari ,arătând că nu fac nimic iar averile lor cresc ,în aceste zile grele pentru poporul român,imediat ești blocat pe site-ul respectiv,cazul timp online.Asa că nu vă mirați că apar astfel de neomarxiști cu ifose de supremație fata de cei din jur.

 7. Va felicitam pentru articol, a-ti dat dovada de curaj sa criticati toate parvenitele cu ifose de sefe . Cata experienta in administratie publica poate avea la 24 de ani. Scrieti despre nepotismele din institutii. In primarie la fond locativ sa vedeti cata incompetenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass

TeraGlass, producător de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu experiență de peste 15 ani...