-0.4 C
Bistrița
miercuri, decembrie 8, 2021

EDITORIAL: Proștii proștilor – Ali Baba și cei 32 de pensionari

M-a pus cel mic și negru să îmi beau cafeaua de dimineață urmărind o emisiune de pe Bistrițeanul despre meritocrație. Am aflat astfel despre prioritățile noii administrații, una fiind aceea că bugetul Primăriei Bistrița este păgubit lunar de cei 32 de pensionari singuri, cazați în azilul municipalității, și care au PRIVILEGII.

Am aflat că trebuie luate măsuri urgente și prioritare că ăștia ne sărăcesc și nu ne mai rămân, domnule, bani pentru dezvoltare.

Azilul are mult mai puțini beneficiari decât cele din alte orașe, deci practic e bătaie pe locurile călduțe din el unde, circulă vorba prin târg, se intră doar cu pile.

Cine nu și-ar dori, în definitiv, după o viață de muncă să merite să ajungă abandonat într-un azil unde e cald? E visul oricărui politician tânăr, bănuiesc!

Așadar, aflăm că cei 32 de vârstnici fantastici plătesc lunar doar 800 de lei contribuție, față de cei din azilul privat din Roman, de exemplu, care plătesc 1500.

Și că analiza experților din Primărie a ajuns la concluzia că pensionarii bistrițeni își PERMIT să plătească mai mult…

Deci s-a propus, logic, creșterea contribuției bătrânilor. Și așa au pensii barosane, se știe, de ce să le mai rămână și de păcănele după ce își cumpără medicamente, când pot plăti și ei dublu pentru ca Primăria să își echilibreze bugetul distrus de Creț[email protected] și să pună ban pe ban pentru a plăti salariile angajaților?

Pentru că tot din emisiune aflăm că angajați municipalității MERITĂ salarii lunare de 12-15.000 de lei NET, spre deosebire de predecesorii lor care erau niște nesimțiți. Mai citiți o dată, ca să vă intre în cap! Atâta ia pe card lunar un viceprimar în vârstă de 30 de ani cu vastă experiență în vânzarea de produse cosmetice.

Întrebat dacă consideră că merită 12.000 lei net pe lună pentru munca pe care o depune în calitate de viceprimar, tânărul invitat a răspuns fără să ezite că DA, consideră că merită.

Desigur, viceprimarul dinaintea lui NU merita salariul ăsta „nesimțit” pentru că nu muncea serios în slujba bistrițenilor, dar noua administrație MERITĂ. Că doar „cine muncește, lumea te vede”. Bine, nu acum, ci la un moment dat.

Bun, zic, e o emisiune despre meritocrație. Bravo, teme și preocupări serioase pentru noua administrație! Angajații Primăriei își merită în sfârșit salariile nesimțite, iar bătrânii merită să plătească mai mult la azil!

Că aici, în noul de val, operăm pe merit, nu pe pile.

Era cât pe ce să fiu de acord – până când m-am gândit la pensia mamei după 40 de ani de muncă în învățământ, cu toate gradele didactice luate și care dă jumate pe medicamente și cealaltă jumate pe factura la gaz. Dar asta e, atâta MERITĂ, în accepțiunea dreptei.

Apoi m-am gândit la părintele unui copil cu handicap grav care trebuie să se descurce cu 1700 de lei/lună din care să mănânce amândoi, să se îmbrace, să locuiască, să cumpere medicamente, să plătească terapii esențiale nedecontate de stat.

M-am gândit și la angajatul de la Leoni care lucrează în schimburi, face naveta, are copii la școală în pandemie și câștigă puțin peste minimul pe economie. La țăranul care muncește la câmp zi de zi, ca să nu aibă ulterior acces cu produsele la piața orașului unde se vrea mărirea taxelor.

La ziaristul care merge acasă la copii cu 2000-3000 de lei lunar după ce suportă să asculte și să prelucreze ore în șir toate aberațiile și slinoșeniile auzite în conferințele de presă.

La colegele mele care fac o muncă foarte foarte grea în privat cu persoane cu dizabilități în LOCUL STATULUI și care știu eu sigur că merită mult mai mult decât primesc de la țara asta.

La toți proștii proștilor care suntem și care avem fix ceea ce ce merităm.

Și mi-a stat cafeaua în gât.

Păi nu suntem noi proștii proștilor? Daaar, am zis, e pe MERIT, deci ciocul mic, ochii la ușă! Aia pe care o să fugim toți din țara asta care numai țară nu se mai poate numi, ci abator pentru proști.

Recapitulăm, viceprimarul unui oraș fără vechime în domeniu și cu zero experiență în administrație publică își autoevaluează performanțele din ultimele trei luni care constau în idei de genul „să facem economii la azil” la 12.000 de lei net pe lună. E pe merit.

Deci vă rog să vă descrieți și autoevaluați și voi munca, indiferent de job, și să scrieți în comentarii cam cât credeți că ați merita să vă plătească țara asta lunar pentru munca depusă?

Încep eu. Merit 15.000 de lei pe lună. Cum fac să îi încasez? Intru în politică? Mă angajez la stat? Sau iau din pensia mamei, că își permite să plătească mai mult… ?!?

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

LEONI angajează 100 de muncitori. Locuri de muncă, disponibile la RCS & RDS și BETAK

Leoni Bistrița angajează ingineri și muncitori. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Betak, RCS & RDS și IMP România (Fosta Netex). Aquabis are nevoie de un electrician. Oferta completă, mai jos: 

Revoluție în domeniul frumuseții: cristale lichide pentru păr

În prezent, industria frumuseții  ne oferă din ce în ce mai multe tipuri de produse inovatoare,...

FOTO: Crăciun de vis la Baloane de Poveste! AFLĂ ce noutăți au adus în magazinul de pe Cerbului:

Magia Crăciunului te învăluie imediat ce treci pragul unuia dintre cele mai colorate și vesele magazin...