25.6 C
Bistrița
vineri, iunie 21, 2024

Ești prins conducând cu telefonul în mână? Ai putea rămâne o lună fără permis!

Codul rutier ar putea fi modificat. Se încearcă inserarea unor sancțiuni pentru folosirea telefonului mobil, și nu numai, în timpul condusului. Deși supusă momentan doar opiniei publice, dacă ajunge să fie aprobată, cei prinși ar putea rămâne fără permis. Și bicicliștii vor fi sancționați:

Ministerul Afacerilor Interne s-a gândit la inserarea unor sancțiuni pentru folosirea telefonului în timpul condusului. Sau folosirea oricărui dipozitiv de textare, foto sau video.

Momentan, „ideea” este supusă opiniei publice. Dacă va ajunge să fie aprobată ca și modificare legislativă, atunci șoferii vor avea o perioadă de „acomodare”. Mai exact, 60 de zile după publicarea în Monitorul Oficial, polițiștii doar vor informa și da avertismente celor ce sunt prinși cu telefonul în mână.

Abia apoi se va trece la sancționare propriu-zisă.

Ce prevede proiectul de act normativ:

Interzicerea în timpul mersului a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete).

Totodată, pentru nerespectarea acestei norme de conduită se introduce o nouă sancțiune de 9-20 puncte-amendă (clasa a IV-a) şi 6 puncte de penalizare. În plus, sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști).

Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor. Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel: