5.7 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 27, 2024

EXTRA: Bungee jumping din vârf de Himalaya, până la Bistrița!

I-a uimit pe Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela, Prințul Charles, laureații Nobel sau starurile de la Hollywood, iar ieri seară a fost rândul bistrițenilor să-l urmărească într-o spectaculoasă și  nonconformistă incursiune: „E un fel de bungee jumping! Dacă vreți ne lăsăm centurile de siguranță acasă și ne dăm drumul din vârf de Himalaya împreună…”

Fantastic concert ieri seară, la Sinagogă: melomanii din Bistrița au avut onoarea să-i asculte pe doi dintre cei mai buni muzicieni ai țării, într-o spectaculoasă și  nonconformistă incursiune muzicală, într-o atmosferă fabuloasă, întunecată, în care instrumentele au împrăștiat lumini și umbre pe pereți sau muzicienii s-au oglindit tulburător în tablouri…

Turneul Vă plaCello? a poposit ieri seară și la Bistrița, Răzvan Suma și Adrian Mantu cucerindu-și spectatorii cu câteva  compoziții originale scrise pentru două violoncele de Dotzauer, Barièrre, Boccherini şi – cireașa de pe tort – Suita lui David Popper pentru două violoncele – o piesă care seamănă cu „o operă așezată pe patine cu rotile căreia i se dă drumul din vârf, din Himalaya… Este de datoria noastră să purtăm această operă la vale, alături de publicul nostru, într-un mod cât mai sigur, pentru că sunt suficiente obstacole și stânci care să ne stea în cale… Dar publicul va avea parte de o experiență cu adevărat extraordinară și va fi cel mai fericit în această ecuație… E un fel de bungee jumping, dacă vreți ne lăsăm centurile de siguranță acasă și ne dăm drumul din vârf de Himalaya împreună…”, a explicat Adrian Mantu ieri seară, la Bistrița.

Muzicianul a adăugat că piesa se cântă foarte rar, pe fragmente, din cauza dificultății sale și că, din fericire pentru admiratori, suita va fi înregistrată în curând pe un CD al turneului. „Pentru a cânta această piesă nu ai nevoie doar de un violoncelist extraordinar care să cunoască bine tehnica și tot restul, ci ai nevoie în același timp și de cineva în care să ai încredere, căruia să-i anticipi mișcările cu ochii închiși – ai nevoie de un bun prieten. De aceea cred că noi doi avem șanse să reușim să cântăm…”, a conchis Adrian Mantu.

Cei doi violonceliști au fost aplaudați minute în șir de publicul bistrițean, care s-a bucurat și de un bis – o prelucrare românească a unei piese de Vasile Jianu.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/Rv4_W07Qw74″ /]

Din 2012, de când a lansat întrebarea „Vă place Bach?” violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german, iar apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul românesc în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017) a continuat, firesc, cu  „Vă plaCello?” – care își propune să se concentreze mai mult asupra muzicii compuse pentru violoncel, după cum a explicat însuși Răzvan Suma, adăugând că, precum precedentele turnee, și acesta susține Hospice Casa Speranței, singura fundație care oferă servicii gratuite de îngrijire paliativă bolnavilor incurabili din România, fiind organizat de Asociația Culturală „Analia Selis” și cofinanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor Radio și conferențiar universitar la Universitatea de Muzică București, dezvoltă o carieră internațională de solist, cele peste 1.000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 13 CD-uri ale sale, Răzvan Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. Seria de turnee Vă place…? l-a propulsat pe Răzvan printre cei mai cunoscuți violonceliști români, ajutându-l să evolueze și să devină o persoană cu o influență majoră în muzica clasică românească. Seriei „Vă place…?” i se adaugă turneele „Seară Spaniolă” și „Seară Britanică”, dar și turneele grupului ArgEnTango – „Piazzolla, o poveste autentică” și „Tango LA CETATE”.

Latura pedagogică a carierei sale este impresionantă: în plus față de activitatea didactică de la Universitatea de Muzică din București, susține masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia, Lituania, Italia), iar masterclass-ul Muzica la Altitudine, din Poiana Stampei, un curs de măiestrie cu elevi și studenti selectați din toată lumea, este una dintre cele mai mari satisfacții profesionale pe care le are.

Prestigioasele concursuri „Giovanni Batista Viotti” din Italia, „Markneukirchen” din Germania sau „Villa de Llanes” din Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma prin participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, într-o carieră competiţională începută la şase ani.

Adrian Mantu, violoncelist al Cvartetului ConTempo, este recunoscut pentru activitatea artistică impresionantă, atât în calitate de solist, cât și ca membru al cvartetului rezident al Radioteleviziunii Irlandeze, RTÉ, fiind câștigătorul a 16 premii internaționale în concursuri camerale și de violoncel.

A obținut distincția de Doctor Honoris Causa a Universității Naționale Irlandeze pentru activitatea concertistică și didactică, depusă pe durata a 14 ani, de cand s-a stabilit în Irlanda. Adrian susține anual peste 100 de concerte și recitaluri în săli renumite, precum Wigmore Hall din Londra, Filarmonica din Berlin, Carnegie Hall din New York, Gedai Hall din Tokyo, Opera din Tel-Aviv și Ateneul Român.

Când nu concertează, Adrian Mantu susține cursuri internaționale în Irlanda (la Royal Irish Academy of Music din Dublin, unde predă violoncel și muzică de cameră), dar și în România, Italia, Marea Britanie și Japonia. A înregistrat pentru numeroase case de discuri, inclusiv Sony și Universal, iar împreună cu colegii lui de cvartet a înregistrat muzica pentru serialul HBO al lui Steven Spielberg și Tom Hanks, „Band of Brothers”.

La concertele sale au asistat personalități marcante ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela, Prințul Charles, câștigători ai Premiilor Nobel și staruri de la Hollywood. De anul acesta, Adrian Mantu a devenit Directorul Artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră „George Enescu” din Dublin și colaborator permanent al ICR în Irlanda.

 Nu ratați astă-seară un concert extraordinar de jazz, la Sinagogă, alături de Alex Simu Quintet care va prezenta publicului din oraș albumul „Echoes of Bucharest”. Alex Simu Quintet este compus din Franz von Chossy (pian, Germania), Mattia Magatelli (electric bas & contrabas, Italia), Kristijan Krajnčan (violoncel & baterie, Slovenia), George Dumitriu (violă & chitară, România) și Alex Simu (clarinet d’amour, clarinet bas)

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.