21 C
Bistrița
luni, iulie 7, 2025

EXTRA: Cel mai cunoscut compozitor al tuturor timpurilor, celebrat la Bistrița, Bonn, New York, Shanghai, Sao Paulo, Moscova…!

Cel mai cunoscut compozitor al tuturor timpurilor va fi celebrat în zilele care urmează la Bistrița, Bonn, New York, Shanghai, Sao Paulo, Cape Town, și chiar Moscova! Anul 2020 a fost declarat anul Beethoven. Se împlinesc 250 de ani de la nașterea sa:

De la Bistrița la New York, de la Shanghai la Sao Paulo sau Cape Town – în toate colțurile Europei și, cu precădere în orașul său natal, Bonn (Germania), lumea îl va celebra în acest an pe Beethoven.

Până şi la Moscova se organizează în 2020 un Festival consacrat lui Ludwig van Beethoven.

Bogăţia universului beethovenian este impresionantă. Nu degeaba Beethoven rămâne cel mai cunoscut şi apreciat compozitor al tuturor timpurilor. Celebra Simfonie a IX-a, compusă după ce Beethoven îşi pierduse complet auzul, a fost inclusă în Patrimoniul cultural UNESCO.

Și la Bistrița melomanii se vor putea bucura din plin de marea sărbătoare. Marți, 25 februarie, de la ora 19:00, la Sinagoga din Bistrița are loc un Concert cameral extraordinar: BEETHOVEN 250.

Invitați sunt pianistul Mihai Ungureanu și violoncelistul Cristian Florea.

În program:

  • Sonata nr. 1 în Fa Major
  • Sonata nr. 5 în Re Major
  • Sonata nr. 3 în La major

Prețul unui bilet – 20 lei.

Elevi, studenți, pensionari – 10 lei

Pianistul Mihai Ungureanu a debutat la 16 ani cu Concertul nr.1 de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. După absolvirea Liceului de Artă din Craiova, a studiat la Academia de Muzică din București cu Dan Grigore și Ioana Minei.

Din 1981 susține o intensă activitate concertistică, împreună cu toate orchestrele simfonice din țară. Ca solist și interpret de muzică de cameră, Mihai Ungureanu a concertat în toata Europa, America de Nord și de Sud, fosta URSS și Asia.

Este laureat al mai multor competiții naționale, iar în 1986 a primit Premiului Criticii Muzicale din România.

A fost mulți ani la rând Director General, Director artistic, iar în prezent este solist concertist al Filarmonicii Craiova.

Pianistul are un repertoriu cuprinzător, atât în genul concertant, cât si în cel cameral – piese, sonate pentru pian, sonate, trio, cvartete, cvintete cu pian.

Mihai Ungureanu a coordonat cursuri de măiestrie în USA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franța, Germania, Grecia, Republica Moldova, Japonia (Kyoto, Hiroshima). Este frecvent invitat să participe în juriile unor concursuri internaționale precum Viotti-Valsesia, Citta di Cantú-Como, Franz Schubert – Italia.

Cristian Florea este violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor și impresar.

A început să studieze violoncelul sub îndrumarea profesorului Gerhard Miess, la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Sibiu, orașul său natal. În 1969 devine elev al Liceului de Muzică ,,George Enescu” București. La 15 ani debutează ca solist în sala Ateneului Român, interpretând Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră de C. Saint-Saens.

A absolvit Conservatorul ,,C.Porumbescu”, actuala Universitate Națională de Muzică București. A reușit să studieze cu profesorul Marçal Cervera, obținând gradația de onoare la Conservatorul de Muzică din Freiburg im Breisgau, Germania. Plecarea din țară i-a oferit posibilitatea de a studia cu mari artiști care i-au influențat dezvoltarea ulterioară: Pierre Fournier, Sandor Vegh, Isaac Stern, Enric Casals, Stefan Popov.

În 1986 a fondat Orchestra de Cameră Freiburg. După 1989 a devenit director artistic și dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu. În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene. De atunci, în fiecare an realizează diferite proiecte: „Concertul de Anul Nou”, „Muzica din filme”, concerte extraordinare cu mari artiști precum Jose Carreras, Montserrat Caballe, Teresa Berganza, Placido Domingo. 

În prezent este dirijorul șef al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova.

Evenimentul de la Sinagogă este oferit de Primăria municipiului Bistrița, Centrul cultural municipal „George Coșbuc” Bistrița și Societatea de Concerte Bistrița în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Bunătăți dulci, dar sănătoase, la Gelateria Aniela, în meniul fără zahăr: tarte, rulouri, batoane raw-vegane sau magiunele

Vitrinele cofetăriilor și gelateriilor sunt pline de bunătăți ce fac cu ochiul oricărui trecător. Culori, texturi...

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.