Începe sezonul patru al proiectului „Grădinița de Lilieci din Lușca”! Peste 1000 de elevi din toată țara, de la Constanța până la Năsăud, au urmărit viața uluitoare a liliecilor de aici. Proiectul, unic în Europa, se adresează profesorilor de biologie, chimie, fizică, geografie – dar nu numai – care pot organiza ore online pentru elevii lor. Tematica acestor ore se referă la lilieci, rolul lor în ecosistem, cunoașterea lor științifică și demontarea culturii negative care însoțește percepția publică a liliecilor.
„Peste 1000 de elevi din toată țara, de la Constanța până la Năsăud, au urmărit pe viu viața uluitoare a liliecilor născuți în Grădinița din Lușca.
Peste 1000 de elevi care s-au dus acasă povestindu-le părinților și bunicilor, prietenilor și vecinilor – că liliecii nu sug sânge, nu intră în păr și nu sunt dracul gol cu aripi negre. Din contră, sunt folositori și esențiali pentru economia agriculturii și silviculturii.
Povestea Grădiniței de Lilieci a început în urmă cu două decenii, când un copil din Lușca, azi om la casa lui, a venit în goana mare să mă anunțe că într-o magazie există un liliac și copiii vor să-l alunge. Așa a început totul. Cu o femelă hăituită, speriată, care urma să nască…”, povestește muzeograful Crin Triandafil Theodorescu.
Acesta a anunțat că cel de-al patrulea sezon la proiectului „Grădinița de lilieci din Lușca” debutează în aceste zile.
„Colonia monitorizată online are o perioadă relativ scurtă. Ea se formează în aprilie și se destructurează la sfârșitul lunii iulie, după emanciparea puilor de lilieci născuți în sezon. De aceea aplicabilitatea proiectului se restrânge la acest interval calendaristic”, a explicat muzeograful.
Proiectul este derulat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, Primăria Năsăud și Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.
Proiectul se axează pe trei obiective:
-
Obiectivul ecologic, referitor la conservarea habitatului liliecilor și protejarea liliecilor, în raport cu legislația europeană și românească de mediu;
-
Obiectivul educativ: Observarea unei colonii de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros, adăpostită în localitatea Lușca, oraș Năsăud, colonie de maternitate observată prin aparatură video infraroșu, inertă din punct de vedere ecologic și al impactului de mediu, și folosirea acestor observații live pentru ore de ecologie și protecție a mediului;
-
Obiectivul științific: Documentarea și culegerea observațiilor și datelor despre viața acestei specii de lilieci mediteraneeni în perioada de maternitate și utilizarea acestora de chiropterologi.
Persoana de contact pentru organizarea orelor este muzeograful Crin Triandafil Theodorescu. Profesorii interesați îl pot contacta la numărul de telefon 0745 795 795, sau pe e-mail: [email protected].
Imaginile live din colonie pot fi vizualizate (doar în timpul zilei) la adresa:
https://www.complexulmuzealbn.ro
Georgiana Crețu ne oferă și câteva motive pentru care ar trebui să iubim liliecii.
Sunt cele mai evoluate mamifere de pe planetă și datează încă de pe vremea dinozaurilor. Sunt adaptate unor game trofice largi, având roluri importante în natură, de-a lungul a mii de ani.
Din cauza superstițiilor transmise din generație în generație și a ignoranței – oamenilor le este încă teamă de ei. Iată că a venit momentul să aflăm adevărul despre cât de importanți sunt liliecii:
Regenerează pădurile tropicale
Liliecii din zonele tropicale zboară ziua, consumă fructe bine coapte și răspândesc semințele acestora pe suprafețe extinse. Ei contribuie astfel la regenerarea pădurilor tropicale. Un liliac frugivor diseminează până la 60.000 de seminţe pe noapte.
Peste 400 de specii de plante depind de lilieci pentru a fi polenizate. Iar unele specii de lilieci nu se lasă așteptate. Se distrează cu adevărat, intrând cu totul în florile mari, din care ies complet îngălbeniți și plini de polen…
Unele dintre aceste plante polenizate de lilieci au o valoare economică majoră. Sunt bananele, mango, avocado, dar și alte fructe exotice. Tot liliecii polenizează și planta Agave tequiliana, cu care se prepară celebra băutură alcoolică tequila.
Ciocolata există datorită liliecilor…
Liliecii sunt „factorul declanșator” în procesul fabricării ciocolatei! Pe scurt, avem ciocolată datorită faptului că liliecii polenizează arborii de cacao, din a căror semințe se fabrică ciocolata.
Peste 80% dintre speciile de liliecii din lume sunt mari mâncători de insecte. În general aceștia au dimensiuni reduse (de până la câteva zeci de grame), dar și un apetit fantastic! Fiecare liliac mâncă aproximativ 1000 de insecte pe noapte!
Raportat la greutatea corpului lor, ei mănâncă în fiecare noapte echivalentul în insecte a 2/3 din greutatea lor. Comparând pofta de mâncare a liliacului cu a unui om, o persoană de 60 de kg ar trebui să mănânce zilnic aproximativ 40 de kg de mâncare!
Liliecii – adevărate insecticide naturale
În afara țânțarilor, liliecii consumă un număr uriaș de molii, paianjeni, gândaci de mai și de Colorado. Tot lor trebuie să le fim recunoscători pentru dispariția unor insecte dăunătoare agriculturii, liliecii fiind considerați adevărate insecticide naturale. United States Geological Survey estimează că „contribuția liliecilor la managementul pesticidelor au redus bugetul Statelor Unite cu 3,7 miliarde dolari/an”. Fără insecticidele chimice, hrana ar fi mai sănătoasă iar prețurile alimentelor mai mici
Liliecii ne oferă cel mai bun fertilizator organic
Excrementele liliecilor (denumite guano) sunt considerate cel mai bun fertilizator organic. La începutul secolului XX s-au extras tone de guano din peșterile din România.
Acestea au fost valorificate și exportate. Guano era considerat atunci „petrolul secolului al XIX-lea”.
Bioindicatori ai încălzirii globale
Liliecii sunt considerați bioindicatori ai încălzirii globale. Deși aparent au libertatea de a zbura oriunde vor, ei preferă aceleași adăposturi și zone de vânătoare.
Liliecii adaptaţi la climă mai rece, atât latitudinal sau altitudinal, pot fi compromişi de încălzirea globală. Dacă sunt incapabili să se adapteze sau să supravieţuiască, liliecii ajung specie pe cale de disparitie.
Au o rată de reproducere scăzută: o singură naștere pe an, câte 1-2 pui, în funcție de specie. Pentru că iarna nu au insecte să mănânce, liliecii sunt nevoiți să hiberneze ca să supraviețuiască până la instalarea primăverii.
O încălzire bruscă a vremii în timpul iernii sau la sfârșitul acesteia, urmată de un îngheț poate fi fatală acestor animale. Se trezesc din hibernare, își consumă resursele, iar mulți dintre ei vor fi prea slăbiți pentru a mai putea vâna.
Așadar, dispariția liliecilor ar trebui să fie un serios motiv de îngrijorare pentru oameni…
VIDEO – Un proiect unic în Europa: Grădinița de lilieci din Lușca / Năsăud!
Grădinița de lilieci din Lușca își redeschide porțile: Cum puteți participa la ineditele cursuri
Primele nașteri la „Grădinița de lilieci din Lușca” , proiect unic în Europa