12.1 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

EXTRA: Primele filmări, într-un documentar despre monumentul din Bistrița-Năsăud propus pe lista UNESCO

S-au realizat deja primele filmări ale unui documentar care își propune să pună în valoare  monumentul din Bistrița-Năsăud care are toate șansele să intre în patrimoniul UNESCO.

Documentarul este produs de Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Muzeul Județean din Bistrița. Inițiativa îi aparține arheologului Radu Zăgreanu.

Cred că suntem pionieri, deocamdată, cel puțin legat de partea Bistriței.

S-au făcut documentare la scară largă. Dar nu documentare care să se axeze pe o anumită regiune, care să încerce să dezvăluie și alte fațete ale Limesului roman. Nu doar pe povestea arheologică sau povestea istorică. Documentarul va include și repere actuale. Personaje, legende, locuri care merită puse în valoare alături de aceste entități arheologice…”, a explicat Radu Zăgreanu pentru site-ul www.bjbn.ro.

Primele filmări au fost realizate la Turnul roman de pe Platoul Poniță, de la Ciceu Corabia, la Castrul roman de la Ilișua și în zona Ciceu Giurgești.

În momentul în care aceste puncte vor deveni repere UNESCO, aici se vor putea implementa o serie de proiecte. S-ar exploata astfel la maximum elementul turistic al zonei, consideră arheologul Radu Zăgreanu.

Acestea pot deveni repere pentru elemente identitare ale comunităților din zona respectivă.

Încercăm ca în acest an să realizăm o parte cât mai importantă din această documentare. Dar vom continua și în 2022”, a mai spus arheologul. 

FOTO: Zeci de situri arheologice din Bistrița-Năsăud, la un pas de includerea în lista UNESCO

Filmul documentar se va focaliza pe granița Limes Dacicus existentă în Bistrița-Năsăud

Acesta ar cuprinde toate informațiile existente despre obiectivele care asigurau paza graniței Imperiului Roman de pe teritoriul acestui județ.

Este un proiect necesar și imperativ în acest moment. Pe lista expectativă UNESCO, Limes dacicus sau Limesul dacic, Bistrița-Năsăud figurează cu circa 48 de puncte. Documentarea și promovarea acestora constituie una dintre premisele importante pentru a putea pregăti atât autoritățile locale, cât și publicul larg privind această entitate arheologică”, a mai afirmat Radu Zăgreanu.

Materialele foto-video sunt editate la mediateca Bibliotecii Județene George Coșbuc” din Bistrița. Instituția va produce și filmul documentar.

Sursă & Foto @ Biblioteca Județeană George Coșbuc”

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.