23.9 C
Bistrița
luni, aprilie 15, 2024

FEMEI CARE NE INSPIRĂ: Silvana Moldovan, tânăra din Beclean care transpune hiper-realist, pe hârtie, portrete și emoții

Se numără printre puținii artiști hiper-realiști din România, îi plac la nebunie detaliile, pe care le reproduce perfect, pe hârtie, iar asta îi dă o doză enormă de motivare. Este povestea Silvanei Moldovan, o tânără de 32 de ani, din Beclean, care creează desene în creion ce cu greu pot fi deosebite de fotografii, atât de realiste sunt detaliile.

Desenul a fost prima mea iubire și e adevărat că prima iubire nu se uită niciodată. Am fost un copil foarte creativ, iar desenul a fost activitatea mea preferată. Îmi plăcea la nebunie să desenez. Am început să aprofundez singură încă din școala generală. Pe lângă creativă am fost și curioasă. Voiam să știu că pot să reproduc în desen ceea ce văd în fotografie și atunci m-am îndrăgostit de portrete.

Când reușești să transpui o trăire a unui personaj pe hârtie și să o recunoști ca și cum ar fi vie, e un sentiment de nedescris”, ne-a explicat Silvana Moldovan.

În clasa a 9-a, tânăra a avut norocul ca talentul ei să fie descoperit de profesorul său de desen.

Aveam desen o dată pe săptămână și la fiecare oră, domnul profesor mă provoca la desen. Pentru mine era o adevărată plăcere să demonstrez ce pot, chiar dacă eram singura care primea adesea teme extra pentru acasă. Fiecare ‘provocare’ era de fapt o temă de concurs, care îmi aducea ulterior diplomă.

Am prins multă încredere și curaj, iar în următorul an m-am transferat la Liceul de Arte Plastice din Bistrița, unde am petrecut 3 dintre cei mai frumoși ani din viața mea. Am cunoscut oameni extraordinari și am evoluat enorm”, ne-a mai povestit artista.

Apoi a participat la diverse expoziții, la Olimpiada Națională de Arte, doi ani consecutiv, și a câștigat mai multe premii.

„Am iubit fiecare moment. După facultate, am făcut o perioadă lungă portrete la comandă, după care am luat o pauză în care mi-am explorat toate înclinațiile artistice. Deși studiile mele superioare au fost în domeniul fashion, dragostea mea pentru desen nu s-a schimbat.

În facultate am fost încurajați să folosim metode digitale, fiind mai eficiente, însă eu am rămas adepta artei tradiționale. Satisfacția rezultatului unui desen făcut în creion nu poate fi comparată cu nimic”, ne-a mai spus.

Silvana Moldovan este de părere că într-o lume în care digitalizarea a cucerit toate sectoarele industriei creative, arta tradițională devine din ce în ce mai valoroasă.

Din 2023 cea mai mare parte a timpului o dedic desenului, perfecționându-mi stilul hiper-realist. Îmi plac la nebunie detaliile, iar faptul că reușesc să transpun realitatea pe hârtie la un nivel atât de înalt, îmi dă o doză enormă de motivare.

Am început o serie de lucrări personale hiper-realiste, care vor fi publicate în viitorul apropiat. Tot ce pot să spun despre asta e că în continuare focusul principal este pe portrete. Toate lucrările vor fi realizate în grafit și cărbune. Mereu am fost și voi fi adepta desenului în creion.

În paralel lucrez și portrete pe comandă. Ador să desenez și animăluțe. Fiindcă lucrările sunt complexe, timpul de execuție este mult mai lung și este influențat în mare parte de dificultatea și numărul de personaje.

În decursul unei luni reușesc să finalizez între 3 și 5 lucrări cu dimensiuni între 21x30cm – 50x60cm. Solicitările trebuie făcute cu cel puțin o lună înainte. Cele mai solicitate dimensiuni sunt 30×40 și 40x60cm. Timpul de execuție pentru acestea pornește de la 15 ore cu un personaj și poate ajunge până la 60 de ore, cu personaje multiple”, a mai adăugat aceasta.

Munca Silvanei Moldovan poate fi admirată pe conturile sale de:

Facebook

Instagram

TikTok. ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

  1. În Martie 2023 vizitând la Brașov expoziția, „Excess” – unde au fost prezentate niște…„opere” catalogate de mine drept oribile, dezgustătoare, hidoase, am crezut că lumea a luat-o razna cu totul.
    Dar acum, după ce am citit articolul d-voastră și am văzut desenele excepționale realizare de tânăra și talentata artistă Silvana Moldovan, parcă mi-am mai revenit. Deci, nu e totul pierdut. Mai sunt încă artiști care știu să prezinte prin artă și talent, lumea așa cum este: oameni, peisaje, animale, păsări, etc. Felicitări sincere pentru Silvana, căruia îi doresc multă sănătate și putere de muncă. De artiști ca este nevoie ACUM în România noastră…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.