10 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

FOTO: Ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?!

O întrebare care a chinuit și obsedat câteva generații bune, pretutindeni în lume, a fost recent rostită cu îngrijorare și la Bistrița: ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?! Cum va face față înghețului și gerului? Unde se duc, în definitiv lebedele, atunci când se duc…?

A fost surprinsă pentru prima oară acum aproximativ o lună de zile, imediat după Referendum:

Rostul de dimineață. O minune, lângă barajul Bistriței…! Un semn divin…?

Iar de atunci încoace, nu puțini au fost bistrițenii care s-au lăsat cuceriți de grația și eleganța înaripatei – fotografiind-o și dezvăluindu-i frumusețea pe rețelele de socializare.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud au confirmat  existența lebedei care, în urma observațiilor făcute în teren, pare să fie în stare bună de sănătate și fără urme de rănire.

Este vorba despre un exemplar de Cygnus olor (Lebăda de vară sau lebăda cucuiată), în România existând încă 3 specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda mică (Cygnus columbianus) și lebăda neagră (Cygnus atratus).

Lebăda care s-a aciuat la Bistrița, în zona fostului lac de agrement, dincolo de strada Grănicerilor face și ea parte din familia anatidelor, precum suratele ei, având o talie foarte mare (în lungime lebăda poate ajunge până la 160 de cm, iar în greutate – până la 15 kg). Alina Steopan, biolog APM BN a surprins-o în câteva splendide fotografii:

Lebăda este răspândită în mlaștini, bălți, lacuri cu vegetație bogată, fiind pasărea acvatică cu cel mai mare număr de vertebre cervicale, cu un cioc roșu-portocaliu și un cucui negru pe frunte (la baza ciocului).

Se hrănește cu plante, rădăcini, semințe de ierburi, viermi, insecte, moluște, uneori și pești mici, iar în zbor lebăda cucuiată produce cu aripile un vâjâit muzical care se aude de departe…!

În urma consultării cu reprezentanții Societății Ornitologice Române Filiala Cluj, ni s-a comunicat faptul că atâta timp cât exemplarul din specia Cygnus olor va găsi hrană și nu prezintă urme de rănire, nu se impune intervenția. Cel mai probabil exemplarul va părăsi acest habitat în mod natural, atunci când nu va mai găsi condiții optime de existență (hrană, temperatură)”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Oana Lobonțiu,  geograf în cadrul Agenției de Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

În tradiția irlandeză, lebăda este considerată simbolul călătoriei sufletelor deasupra mărilor, în direcția apusului de soare, către Țara de dincolo. Într-un mit celebru al Greciei Antice Zeus se transformă în lebădă pentru a o seduce pe Leda – lebedele simbolizând în mitologia greacă simbolul muzelor și al muzicii. Venus, zeița dragostei și a frumuseții, avea un car tras prin ceruri de lebede care reprezentau totodată și dualitatea lui Venus, o creatură de apă, dar și de pământ…

Așadar, aflând acum atât de multe despre aceste ființe, nu ne rămâne decât să ne bucurăm cum se cuvine – cât mai avem timp, cât va mai zăbovi printre noi – lebăda de la Lac…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.