2.4 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

FOTO: Curățați-vă coșurile de fum! Acoperișul unei case, distrus în urma unui incendiu!

Un incendiu a izbucnit azi-noapte, la o casă din Mureșenii Bârgăului. Familia a reușit să iasă în siguranță, dar acoperișul a fost distrus. Motivul? Coș de fum necurățat!

Puțin înainte de miezul nopții, un apel la 112 anunța un incendiu în localitatea Mureșenii Bârgăului. Acoperișul unei case de locuit a fost cuprins de flăcări.

Din fericire, părinții și copilul au reușit să iasă în siguranță din imobil, dar acoperișul a fost distrus.

Acoperișul unei case de locuit a ars pe o suprafață de aproximativ 100 mp din cauza utilizării unui coș de fum necurățat și neprotejat termic față de materiale combustibile. Pompierii militari au localizat și lichidat focarele, concomitent cu evacuare unor bunuri din zona de manifestare a incendiului. De asemenea, a fost protejată o anexă situată în apropiere. Intervenția a durat mai bine de două ore, după lichidarea focarelor fiind necesară îndepărtarea elementelor de construcție care prezentau riscul prăbușirii. SVSU Tiha Bârgăului a sprijinit intervenția pompierilor militari de la Garda de Intervenție Prundu Bârgăului” au explicat reprezentanții ISU BN.

Pompierii trag un semnal de alarmă

Numeroase incendii la casele de locuit au loc din cauza coșurilor de fum necurățate sau neprotejate corespunzător. Pompierii trag încă o dată un semnal de alarmă în acest sens.

O atenţie sporită trebuie avută la repararea, izolarea şi curăţarea periodică a coşurilor de fum. Asta deoarece funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă în interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde. Astfel, provoacă incendii:

  • fie prin efect termic
  • fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse în contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.

În condiţiile existenţei unor fisuri insesizabile ale coşurilor de fum, scânteile pot duce la aprinderea materialelor combustibile din construcţia planşeelor sau acoperişurilor. Pentru a putea identifica aceste fisuri, este indicat ca porţiunea coşului de fum care trece prin pod să fie văruită (var alb), astfel încât orice problemă apărută să poată fi observată imediat şi remediată.

Pentru mijloacele de încălzire având drept combustibil gazele naturale se va avea în vedere verificarea şi întreţinerea instalaţiei de gaze naturale (conducte, robinete, arzătoare), înlăturându-se orice posibilitate de producere a scăpărilor de gaze.

Menţionam că în ultimii ani, statisticile arată că, la nivel naţional, majoritatea incidentelor au fost provocate de coşurile de fum, defecte sau amplasate necorespunzător, neprotejate faţă de elementele combustibile, precum şi de utilizarea unor instalaţii şi echipamente electrice cu defecţiuni sau improvizaţii” este mesajul celor de la ISU BN.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. D-na Danciu respect ptr efortul depus. Nu ca-ti schimba ceva,, suntem un popor de idioti, punct !
    Zana blonda e in concediu ? Merita saracuta,, s-a luptat pentru noi un an intreg ! Chiar o ….iubesc (in stilul meu , neortodox lol )

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.