3.7 C
Bistrița
luni, decembrie 5, 2022

FOTO – Dintre toate destinațiile posibile, zeci de tineri au ales Ciosa: Orice povară devine mai ușoară atunci când o împărtășim cuiva

Au fost câteva zile de vis pentru zeci de copii din Suceava, Bistrița, Tiha și Prundu Bârgăului, dar și copii de la Mănăstirea din Piatra Fântânele. Copiii au pus la cale – cu ajutorul preotului Petru Săsărman din parohia ortodoxă Ciosa – o tabără de toată frumusețea.

Totul a început astă-iarnă, când Liviuț Tomoroga – băiatul care cântă în strana bisericii și-a chemat prietenii la Ciosa pentru a-și sărbători cei 14 ani împliniți.

Ne-a cerut voie să-și cheme prietenii la Ciosa. Le-a plăcut copiilor atât de mult în parohia noastră, încât ne-au rugat să organizăm o tabără de vară… Într-o săptămână ne-am mobilizat, iar în două zile era totul pus la punct”, a povestit preotul paroh Petru Săsărman, pentru Bistrițeanul.ro.

Copiii au ajuns la Ciosa luni, și-au instalat corturile și am început activitățile. Dimineața și seara am avut câte zece minute de rugăciune în biserică. Seara, după slujbă, am organizat și mici cateheze. Am povestit despre tot felul de probleme ale lumii contemporane…

Fiind adolescenți, am vrut să-i atenționez în legătură cu pericolul drogurilor, între altele…

Le-am atras atenția și i-am rugat să aibă grijă. Să nu se lase pradă dependențelor. Și au fost foarte receptivi. Multe lucruri nu le știau. Nu știau cum se instalează o dependență, ce efecte nocive aduce cu sine. Unii mi-au mulțumit pentru faptul că le-am deschis ochii. Credeau că nu este nicio problemă dacă încearcă din când în când câte ceva…

Am avut și o sesiune de întrebări și răspunsuri. Le-am oferit ocazia să mă întrebe tot ce le-a trecut prin minte, inclusiv referitor la dimensiunea religioasă a lumii. Și m-au întrebat de ce anumite lucruri sunt considerate păcate, m-au întrebat despre existența lui Dumnezeu, despre bine și despre rău…”, ne-a mai povestit preotul Petru Săsărman.

Ieri, de Sfântul Ilie, copiii au participat și la Sfânta Liturghie, iar câțiva dintre ei au simțit nevoia să se spovedească.

Le-am vorbit și despre spovedanie. Și despre cât este de important ca omul să știe să se deschidă cuiva, unui prieten, unui preot. Să nu țină problemele închise în sine, ci să ceară ajutor.

În lumea de astăzi, atât de individualizată, copiii nu știu să ceară ajutor.

Își închipuie că pot de unii singuri să-și rezolve problemele. Dar orice povară devine mult mai ușoară atunci când o împărtășim cuiva…! Am încercat să le explic că e întotdeauna folositoare o privire obiectivă asupra unor probleme. Și am observat că nu doar au înțeles, ci au și pus în practică ce au aflat…

Unii au venit să se spovedească, să-și mărturisească din frustrări sau neputințe…”, ne-a mai povestit preotul Petru Săsărman. 

În timpul zilelor de tabără, copiii au avut parte de reprize de volei, handbal și fotbal. Preotul paroh din Ciosa le-a organizat și o drumeție de aproape cinci ore la munte.

Au trecut pe la o stână și au aflat cum se îngrijesc oile, povestind cu ciobanii. Au dat și o mână de ajutor la muncile câmpului, ajutând la strâns fânul, la greblat sau la săpat. Au dus apă unui bătrân care nu mai putea să-și scoată apa singur din fântână la animale.

O bătrânică de 80 de ani ne-a așteptat cu pancove coapte în cuptor chiar de dânsa. Am pregătit masa împreună și apoi am strâns-o, curățând tot împreună. Cum ar veni, s-au implicat cu energie în toate treburile unei gospodării. Mi-au dat și câteva sugestii pe care le-am acceptat. S-au distrat, au dormit în cort, în aer liber… a fost tare frumos…”, ne-a mai povestit preotul Petru Săsărman.

Tare le-a plăcut copiilor… Am traversat câteva păduri, am prins și câteva peisaje spectaculoase cu munții… În ultima seară le-am pregătit un foc de tabără, am cântat la chitară. Un copil și-a adus fluierul și taragotul, am cântat și noi împreună cu el. Chiar s-au simțit bine și a ieșit o seară minunată. Spre surprinderea mea, copiii mi-au spus că ar mai fi stat câteva zile.

Le-am promis că dacă mai prindem vreme bună, spre finalul lunii august ne mai întâlnim la încă o ediție de tabără…

Văzând cât de mult le-a plăcut, m-am gândit că ar merita să fac mai des asemenea tabere, să le organizăm mai din timp.

Dacă o asemenea tabără, încropită aproape de pe o zi pe alta a ieșit atât de bine, sigur ar merita să facem mai multe. Astfel încât să ajungă cât mai mulți copii să intre în contact cu muntele, cu oamenii din zonă, cu aerul curat….”, a promis preotul Petru Săsărman.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Felicitari tanarului preot, care dovedeste ca religia poate contribui la formarea morala a tinerilor.
    Sunt bucuroasa ca elevii mei au beneficiat de caldura si aplecarea duhovniceasca a preotului Petru Sasarman in anul scolar trecut si sper sa continue cu activitatile care sa ii apropie pe copii si tineri de cunoastere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...