0.5 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 6, 2024

Cristina Vlașin sau întruchiparea pasiunii pentru muzică: A lăsat concertele și catedra din Spania și descoperă talente pe Valea Sălăuței

A fost profesoară de muzică la INFOEL, apoi a predat ani buni în Madrid. Tot acolo a susținut concerte de prestigiu, fiind recomandată, printre altele, și de colaborarea sa cu regretata Anca Parghel. A lăsat totul și s-a retras la Telciu, alături de soț și cei doi copii. Acum, Valea Sălăuței renaște, în note muzicale. Iar Cristina Vlașin – întruchiparea pasiunii pentru muzică –  descoperă talente, fiind „profa de muzică” din Telciu, Coșbuc și Romuli.

A luat cea mai mare notă la examenul de titularizare din acest an, la materia sa – Educație muzicală.

Ne-am uitat de câteva ori și tot nu ne venea să credem! Dar da, am luat 9, și vreau să spun că e un examen extrem de greu”, a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Cristina Vlașin.

Dar să începem cu începutul!

Drumul de la Bistrița, prin București, până la Madrid

Cristina Vlașin s-a născut în Bistriţa, pe 11 septembrie 1980. A absolvit Şcoala de Muzică din Bistriţa şi Liceul de artă din Baia-Mare, după care a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

După ce am absolvit cursurile Academiei, am devenit profesor suplinitor la INFOEL. Aveam 17 ore la INFOEL și o oră, pentru a-mi completa catedra, la Liceul Sportiv”, a povestit Cristina Vlașin.

Nu a stat nici doi ani școlari în învățământ, în Bistrița, luând drumul capitalei.

În 2007 m-am mutat la București. Acolo am avut o colaborare cu Anca Parghel, care mi-a fost inclusiv profesoară. În București susțineam concerte la Green Hours, un local cunoscut pentru concerte Jazz, dar și piese de teatru. Am avut inclusiv apariții la TVR alături de Anca Parghel, dar și alte spectacole”, își amintește Cristina.

Pe când era încă profesoară la INFOEL, l-a cunoscut pe Gelu Vlașin – și el un artist, dar în arta scrisului. Acesta i-a devenit soț, cei doi având împreună doi băieți. Cum el era stabilit în Spania încă din 2001, automat și drumul Cristinei a luat-o într-acolo.

Am plecat în Spania și acolo am continuat ceea ce făceam în România: concerte și ulterior chiar și predare la o școală din Madrid”, a explicat Cristina Vlașin.

Spania: concerte inedite. Lecția despre unitatea comunității de români din diaspora

A fost profesoară de muzică în Spania, timp de 6 ani, la o academie privată din Madrid. Pe lângă „împărțitul” între viața de profesoară și cea de soție și mamă, Cristina a reușit să „adune” și momente de neuitat. A susținut numeroase concerte, majoritatea pentru românii din Spania. Repertoriul, indiferent de public, a încercat să-l construiască în jurul lucrărilor românești de muzică cultă.

În 2013, a susținut un concert inclusiv la Sala Clamores, o sală de concerte de prestigiu din Madrid.

„A fost o experiență aparte. Sala Clamores e o sală renumită și veche, în care am cântat muzică de calitate. A fost prima experiență în care publicul a fost majoritar spaniol. Români au fost doar câțiva, pe care i-am invitat noi”, își amintește Cristina.

De asemenea, a fost invitată la Biblioteca Națională a Spaniei, unde a avut loc un eveniment organizat de Ministerul Culturii și dedicat „Zilei Cărții”.

Evenimentul de la Bibliotecă a fost unul mult mai important. A fost altă clasă, altă ținută. Am cântat și alături de Ramona Vergoti, o pianistă desăvârșită, tot româncă la origini, în Ateneu. A fost lansarea Asociației Scriitorilor din Spania”, a explicat Cristina Vlașin.

În 2017 a primit cea mai frumoasă lecție: a unității românilor din diaspora.

Am participat la un concurs care avea ca premiu participarea direct la audiții la Vocea Spaniei. După multe insistențe ale lui Gelu, am urcat și eu un video pe pagina organizatorilor. Am primit peste 100.000 de voturi. M-a uimit comunitatea de români care s-au unit pentru a-și ajuta un conațional să câștige ceva. Așa fac românii în diaspora. Când văd că unul de-al lor poate face ceva, îl ajută! Și când spaniolii scriau că nu se poate ca o româncă să fie în topul voturilor, românii mai tare se mobilizau!” își amintește Cristina.

Pandemia de COVID i-a adus înapoi acasă

Tot ce am câștigat în Spania am investit acasă, la Telciu. Noi aveam oricum de gând să ne reîntoarcem în România. Iar pandemia de COVID ne-a făcut să venim acasă mai repede decât ne gândeam noi”, a explicat Cristina.

Măsurile impuse de autoritățile spaniole pentru a stopa răspândirea virusului au fost mult mai drastice ca în România, conform Cristinei.

Nu puteam ieși din casă decât să plimbăm câinele, o dată dimineața și o dată seara. Și ieșeam pe rând. Nu știam ce va fi, previziunile erau sumbre și am decis să venim acasă, în România, la Telciu. Copiii au fost și ei foarte încântați, pentru că ei verile oricum și le petreceau aici. Și noi totdeauna le-am vorbit frumos de România. Știu că din păcate alții nu vorbesc frumos… Așa că, desi eram „pe val” cum se spune, pe plan profesional, și eu și și Gelu, am decis să venim acasă în 2020”, a povestit bistrițeanca.

Soțul ei, scriitorul Gelu Vlașin a marcat momentul în ONLINE, pentru a rămâne amintire peste ani și ani:

FRUMOS: O familie de artiști a lăsat aglomeratul Madrid pentru viața fără ceas, viața la țară

Valea Sălăuței renaște, în note muzicale. Cristina e din nou profesoară de muzică și descoperă talente

Reveniți acasă, Cristina și Gelu nu doar că au bucurat din nou publicul român cu talentele lor, dar s-au dedicat și comunității.

Prima dată am oferit doar lecții de muzică în privat. Dar ulterior m-am gândit că trebuie să ofer mai mult comunității de aici. Și oamenii să mă cunoască mai bine. Așa că am dat examenul de titularizare și am devenit profesoară. Predau muzica în Telciu, Coșbuc și Romuli”, a explicat Cristina Vlașin.

Și nu s-a limitat DOAR la a preda. Și-a donat pianul său pentru a-i învăța pe copiii din Telciu. Apoi a mobilizat comunitatea bistrițeană, și nu numai, în a dona instrumente pentru o „sală de muzică”.

Sala a fost gata doar cu două săptămâni înainte de finalizarea anului școlar. I-am dus pe elevi acolo. Au avut ocazia să încerce mai multe tipuri de instrumente, să vadă care, cum sună. Oricum am început să predau „altfel” orele de muzică, păstrând cerințele impuse de Ministerul Educației, dar aplicând și lucruri pe care le-am făcut în Spania, punând mai mult accent pe practică. Elevilor le-a plăcut foarte mult ceea ce au văzut în sala de muzică”, a recunoscut Cristina Vlașin.

În Coșbuc a înființat un grup vocal. A descoperit talente și în alte domenii.

Am organizat la Telciu competiția ”Liceul tehnologic are talent”. Am văzut acolo niște pictorițe și o balerină de am rămas uimită, dar avem și pianiști foarte buni. Copiilor trebuie să le dai ocazia să se manifeste, să se exprime, ca să poți vedea ce talente ascunse au!”, a explicat Cristina Vlașin.

O mica pauză pentru toți, un NOUĂ la titularizare și planuri noi

Cristina recunoaște că după vacanță, a lăsat-o mai moale cu lecțiile de muzică pentru copii.

I-am lăsat pe copii mai liberi, că așteptau și ei vacanța. M-am pregătit și pentru examenul de titularizare. E un examen greu, e foarte multă materie. Numai cine a dat acest examen poate să spună cât e de greu. Că și eu, până nu l-am susținut, nu înțelegeam ce e așa dificil la el. Dar este multă materie, și multă nici măcar nu o folosești la predate. Partea bună e că mie teoria muzicală mi-a plăcut dintotdeauna. Asta m-a fascinat. Și anul acesta am avut de scris despre Mozart, metode de învățământ și dinamica și agogica muzicală. Așa că am luat 9. Nu ne venea să credem. Am verificat de câteva ori. Era NOUĂ! E un examen extrem de greu, dar a trecut!” a explicat Cristina încântată.

Pentru următorul an școlar are planuri mari.

  • Vreau să continui cu predatul, în sala de muzică nou echipată, la Telciu.
  • Mi-am propus să fac așa ceva și la Coșbuc, dacă reușesc. Și să continui cu grupul vocal de acolo. Anul acesta chiar le-am compus linii melodice pentru poeziile lui Coșbuc.
  • Vreau să înființez și la Romuli un grup. Poate vocal, poate instrumental, că acolo sunt mulți copii care știu să cânte la instrumente. Voi vedea.
  • Și aș vrea să extind concursul ”Liceul Tehnologic Telciu are talent”, poate la un nivel de genul ”Valea Sălăuței are talent!”. Cum spuneam, copiilor trebuie să le oferi ocazia să se exprime ca să poți să decoperi talentele din ei!” a concluzionat Cristina Vlașin.

Și, ca orice profesoară COOL, Cristina Vlașin are Facebook, Instagram, Tik Tok si canal de Youtube!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.