17.8 C
Bistrița
duminică, octombrie 1, 2023

FOTO – Luminația: Ziua în care îi pomenim pe toți cei dragi trecuți în lumea de Dincolo. Cimitirele, luminate de mii de candele

Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia sau Luminaţiile. Cimitirele din Bistrița au fost luate cu asalt astăzi, încă de dimineață. Traficul s-a desfășurat cu dificultate azi în zona industrială. Este ziua în care se pomenesc morţii. Ziua în care gândurile noastre se îndreaptă către cei plecați la cele veșnice…

Se crede că în noaptea de 1 noiembrie, Lumea de Dincolo îşi deschide porţile. Şi că sufletele celor dispăruţi intră în tainice legături cu cei vii

„An de an, cerul coboară pe pământ și stelele se amestecă printre lumânări și flori, udate de lacrimile dorului după cei plecați la Domnul. Așa ne-au învățat strămoșii, să nu-i dăm uitării și să le prelungim dragostea prin cea mai scurtă rugăciune: …în veci pomenirea lor”. 

Fiecare luminiță deasupra mormintelor este un petic de cer…

Le înălțăm sufletele pe «coloana infinitului» spre cer, cu dorința ca în veci să fie pomenirea lor…”, explica preotul protopop Alexandru Vidican, referindu-se la semnificaţia zilei de 1 noiembrie.

Luminația este celebrată în foarte multe ţări creştine din lume.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor Sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaţilor. 

Camelia Năsăudean, referent Multimedia la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud ne reamintește că majoritatea credincioșilor mergeau în această zi la biserică și la cimitir.

Se curăţă mormintele şi se înfrumuseţează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoţit pe drumul vieţii.

În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii.

Mii şi mii de lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate.

Se spune că de Ziua Morților cei din lumea de Dincolo vin să-i viziteze pe cei vii. Iar bucuria reîntâlnirii depăşeşte tristeţea comemorării. 

De aici şi obiceiul de a merge pe 1 noiembrie în cimitir, de a duce flori şi coroniţe, de a aprinde lumânări şi a spune o rugăciune pentru sufletele morţilor.

În biserici, se săvârşeşte vecernia (slujba de seară) în memoria celor trecuţi în veşnicie.

Pe 2 noiembrie, preoţii catolici au dreptul să oficieze trei liturghii. Una este pentru proprii răposaţi. Una este dedicată sufletelor celor care au murit în cele două războaie mondiale. Iar cea de-a treia Liturghie – pentru sufletele credincioşilor care au aparţinut de parohia respectivă.

Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică.

Și preoții ortodocşi, dar și cei catolici au fost zăriți astăzi în cimitirele din Bistrița. Au rostit mici rugăciuni la mormintele rudelor, marcând astfel o sărbătoare care reprezintă, practic, un refuz al uitării.

Oamenii dau în această zi şi de pomană în memoria morţilor.

În unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri pentru a se oferi copiilor. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!