4.8 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

FOTO – O altfel de expoziție de Paște, la Arhive: Cărți poștale, ouă încondeiate și costume populare

Expoziție de lumină și culoare la Bistrița! Cărți poștale, sute de ouă încondeiate, costume populare și alte obiecte cu tematică pascală au fost șterse de praful vieții și expuse la sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

Zilele acestea, vitrinele din sala de expoziție ale sediului Arhivelor Naționale BN adună laolaltă arta pascală a perioadei interbelice, născută din răbdare și mâini talentate. Colecția cuprinde cărți poștale, aproximativ 200 de ouă încondeiate sub diferite tehnici, cărți biblice și diferite obiecte specifice acestei sărbători. ,

În timpuri străvechi, sărbătoarea Paștelui era scăldată în culoare și voie bună. Așa că am ales să scoatem la lumină obiecte de patrimoniu, majoritatea din perioada interbelică. Cele mai multe nu au fost niciodată expuse și este o șansă numai bună să arătăm cât de colorată și frumoasă era pe atunci, de exemplu o felicitare sau un ou pictat. Am încercat să organizăm felicitările pe teme, acestea ilustrând imagini din natură, stilizate sau mai elegante, cu figuri umane, pe care oamenii din 1900 își urau diverse mesaje de bine”, a transmis directoarea Cornelia Vlașin, pentru Bistrițeanul.ro

Expoziția a fost îmbogățită și cu obiecte de artă ale unor colecționari de renume, precum Florin Coșoiu, care deține o selecție de peste 400 de ouă încondeiate, și Mihai Buliga. Nu lipsesc nici ouăle de pe Valea Bârgăului, confecționate din materiale reciclate.

,,Expunem aproximativ 200 de ouă încondeiate prin diverse tehnici, naturale, din sticlă, din material semiprețios sau chiar din lemn. Sunt prezente inclusiv ouăle japoneze și chinezești, pentru că această tehnică nu este prezentă doar la noi, ci și în alte părți ale lumii. Cei care ne vor trece pragul vor putea ,,interacționa”, de asemenea, cu un colțișor din lumea satului, unde sărbătoarea pascală este mai bine resimțită. Vor regăsi costume populare autentice din perioada interbelică, ștergare, o biblie de patrimoniu din colecția noastră, cărți de rugăciuni, iconițe cu răstignirea lui Iisus și diverse crucifixe”, a mai completat Cornelia Vlașin.

Vernisajul expoziției ,, Culoare în Lumină” va avea loc joi, 6 aprilie, de la ora 11.00 la sediul Arhivelor Naționale din Bistrița. Timp de două luni, colecția va fi deschisă publicului larg și va putea fi vizitată conform programului de funcționare al instituției. De luni până joi: 8:30 – 16:30 Vineri: 8:30 – 14:00.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.