0.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

FOTO – Una dintre cele mai odioase decizii ale Primăriei Bistrița: Un reper al rușinii

„În 2004, Primăria Bistrița a emis una dintre cele mai odioase autorizații de construcții de după 90. Administratorii de atunci ai orașului au permis amplasarea unei antene GSM exact în mijlocul unui monument arheologic de mare importanță în istoria noastră locală!” 

Cuvintele de mai sus aparțin jurnalistului Adrian Linca. Acesta atrage atenția asupra uneia dintre cele mai rușinoase decizii ale administrației locale: „Pe Dealul Târgului, la capătul Drumului Dumitrei Vechi, a existat prima cetate bistrițeană, înaintea celei din centru orașului, pe care o cunoaștem cu toții.

Fortificația a fost un loc de refugiu pentru locuitorii de aici, în vremurile invaziilor mongole sau tătare. A fost cea mai mare cetate de acest fel din Transilvania, având 670 de metri lungime și 90 lățime.

Specialiștii au clasificat-o pe același palier cu Sarmisegetuza, adică sit de categoria A.

Cetatea a rezistat doar un secol și jumătate, de pe la 1270 și până prin 1450.

Încet – încet, a fost abandonată, iar bistrițenii au început să o demoleze aducând piatră cu piatră la noua fortificație a Bistriței.

Chiar dacă rămășițele vechii cetăți încă sunt vizibile iar istoricii și arheologii bistrițeni au semnalat în mai multe rânduri importanța ei, toate autoritățile locale din ultima sută de ani au ignorat-o”, subliniază Adrian Linca. 

Nu s-a gândit nimeni că ar putea deveni un punct de atracție turistică însemnat, cu atât mai mult cu cât panorama asupra Bistriței este senzațională”, mai scrie jurnalistul Adrian Linca.

El le reproșează primarilor că „au aprobat și mențin decizia ca în mijlocul acestui monument istoric să fie instalată o antenă GSM de mari dimensiuni. Direcția pentru Cultură ar fi cerut companiei s-o mute în altă parte. Dar proprietarii spun că ar avea nevoie de o investiție de aproape două milioane de euro. Cică ar trebui să schimbe tot sistemul de comunicații din Transilvania”, ne amintește Adrian Linca.

În aprilie 2016, Bistrițeanul.ro își informa cititorii asupra acestei probleme: 

Antena de telefonie montată în mijlocul sitului arheologic al Cetății Bistrița trebuie mutată!

Până una alta, antena de pe Dealul Târgului a devenit un punct de reper pentru bistrițeni. Și nu doar un reper geografic, ci unul al rușinii în fața istoriei locale și a înaintașilor bistrițeni.

Ultimii doi primari poartă după ei toată răspunderea pentru această detestabilă situație. Vasile Moldovan că a emis autorizația de construcție, iar Ovidiu Crețu că a ignorat cazul. Deși s-a dat mereu preocupat de punerea în valoare a Bistriței Medievale. Poate cei care-or veni și-or bate cumva capul și cu asta, fiindcă suntem de râsul curcilor dacă rămâne așa…”, conchide Adrian Linca.

Răspunsul Ministerului Culturii încă se lasă așteptat…

Contactat de Bistrițeanul.ro, Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud a recunoscut că problema este complicată. „La vremea respectivă, în 2016, am constituit un dosar al problematicii, pe care l-am înaintat Ministerului Culturii, spre rezolvare. Este vorba despre un sit arheologic de clasă A. Este de competența Ministerului Culturii să se ocupe de aceste situri deosebit de importante. În cazurile unor monumente și situri arheologice de clasă A, este competența Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Doar soarta monumentelor de clasă B se poate decide în comisia zonală, care se întrunește la Cluj… Deocamdată nu am primit niciun răspuns de la minister cum că s-ar fi tranșat problema într-un sens sau altul…”, a mărturisit Alexandru Uiuiu. 

Șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud a mai precizat că „în principiu, se pot amplasa anumite construcții, în apropierea zonelor de protecție a sitului arheologic. Însă doar cu condiția unei cercetări arheologice preventive și doar cu condiția unei descărcări arheologice a zonei respective…”, a mai spus Alexandru Uiuiu.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...