20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

FOTO/VIDEO: Bistriţa, din nou surprinzătoare! Un act de curaj şi o provocare

Bistriţa se dovedeşte din nou surprinzătoare, într-o expoziţie realizată de inginerul şi artistul Sever Moldovan: aveţi de admirat, în aceste zile, la Muzeul Judeţean, câteva impresionante desene şi pasteluri care surprind oraşul aşa cum nu l-aţi mai văzut demult…

Burgul privit prin linie şi culoare” se intitulează expoziţia inaugurată ieri, la Muzeul Judeţean, care cuprinde câteva zeci de desene, schiţe şi pasteluri care vă pot încă surprinde cu noi viziuni asupra oraşului.

Despre iniţiativa de a expune desen a vorbit şi istoricul de artă Vasile Duda care a recunoscut că „este un lucru curajos, pentru că în ultima sută de ani ne tot întrebăm care este rolul desenului în artele plastice? Îl mai folosim ca bază a celorlalte domenii? Îl mai exersăm? Inclusiv în universităţile de artă se pune întrebarea dacă proba de desen merită să rămână una foarte importantă pentru formarea unui tânăr absolvent de arte plastice. Dacă nu cumva tehnica şi tehnologia vor înlocui acest mod de raportare la realitate prin intermediul liniei… Dacă nu cumva desenul nu va mai fi la fel de necesar ca până acum…”

Expoziţia în sine ne oferă şi răspunsul necesar – a punctat Vasile Duda: desenul stă la baza tuturor celorlalte tehnici pe care le putem exersa în arte. Prin desen reuşim să exprimăm ideile şi gândurile.

La Sever Moldovan desenul asigură fundamentul limbajului vizual: artistul imaginează și construiește prin planurile demarcate de linie, se raportează la spațialitate prin structuri clar fixate, iar topologia plastică se exprimă prin siguranța și rigurozitatea separării suprafețelor.

Punctul, dreapta, planul și suprafața alcătuiesc mijloacele de construcție care materializează principiile geometriei euclidiene asumate și exersate cu motivație și seriozitate. Prin această abordare coerența și conexiunea logică a compozițiilor se detașează ca o caracteristică a unui mod de a înțelege lumea și de a exprima conținutul acesteia, este expresia perspectivei gândirii artistice din care se proiectează și viziunea ideilor sale plastice…”, a punctat Vasile Duda.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/8SvpEtJoqqQ” /]

Despre artist şi lucrările expuse au mai vorbit şi Alexandru Gavrilaş, directorul Muzeului Judeţean, pictorul Marcel Lupşe, dar şi preotul protopop Alexandru Vidican.

Este o provocare pe care mi-am impus-o”, a mărturisit, în final, Sever Moldovan referindu-se la cea de-a treisprezecea expoziţie pe care a oferit-o publicului.

„Trebuie să găseşti mijloacele şi modalităţile de a te exprima. Culoarea îţi dă anumite posibilităţi şi libertăţi, care nu se regăsesc în desen. În desen nu faci o armonizare cromatică, ci o armonizare a tonurilor şi a nunaţelor închis-deschis… Dar te poţi simţi bine şi în interiorul unui desen alb-negru…”, a mărturisit artistul, mulţumind în final tuturor pentru prezenţa lor.

Sever Moldovan s-a născut la Telciu şi a absolvit Liceul de Arte plastice – Romul Ladea din Cluj-Napoca în 1977. După absolvirea Facultății de Construcții Cluj-Napoca în 1983, a urmat Cursurile Academiei de Arte Vizuale și Design Cluj-Napoca.

Și-a completat studiile universitare la Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, absolvind cursurile postuniversitare de specializare în Reabilitarea Monumentelor Istorice.

Pasiunea permanentă și exercițiul continuu în domeniul artelor frumoase îmbinate cu profesia de zi cu zi în domeniul tehnic–ingineresc, îi oferă lui Sever Moldovan posibilități multiple de exprimare în artele plastice vizuale, fapt dovedit prin multiplele prezente artistice pe simezele galeriilor de artă.

Are un bogat palmares artistic: expoziții personale în Bistrița, Cluj Napoca, Iași și Satu Mare, dar și participări la expoziții de grup, simpozioane și bienale de artă plastică în Bistrita, București, Iași, Alba Iulia, Satu Mare, Hunedoara, Târgoviște, Petroșani, Târgu Jiu, Besançon și Ornans-Franța etc.

A participat în tabere de creație la Colibița-Bistrița, Cincis-Hunedoara, Abrud-Alba, Ornans- Franța etc. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania – Filiala Interjudețeană Cluj/Bistrița, din 2015.

A fost nominalizat și a primit premii sau distincții la concursuri sau bienale de artă în România. În anul 2016, devine laureat al Premiului municipiului Bistrița – secțiunea cultură.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.