-3.4 C
Bistrița
luni, decembrie 4, 2023

FOTO/VIDEO. Casina Română: Întru pomenirea marilor bărbați din Bistrița

Emoționantă lecție de istorie, în această dimineață, în fața Protopopiatului Ortodox din Bistrița – clădirea care a găzduit Casina Română – „o superbă asociație a românilor ardeleni care și-au exprimat dorința de unire, dorința de a avea o Românie mare și frumoasă, așa cum orice suflet cinstit își dorește… „Români, iubiți-vă patria, atât cât o mai aveți, ca nu cumva pierzând-o să vă topiți de dorul ei…”

Fanfara Garnizoanei Bistriţa a deschis ceremonia intonând Imnul de stat al României, Corul „Apassionata” a interpretat faimoasa poezie eminesciană – Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, iar actrița Amalia Crețiu a recitat un poem patriotic amintind de momentele cruciale ale Unirii din 1918. Primarul Ovidiu Crețu alături de oficialitățile locale și județene, preoți și oameni de cultură au urmărit dezvelirea plăcii comemorative care atestă faptul că în clădirea Protopopiatului a funcționat Casina Română.

Placa de bronz sfințită astăzi cuprinde inscripția: „În această clădire a funcționat Casina Română – societate cultural politică a românilor ardeleni care, de-a lungul ființării sale, a ținut trează conștiința românilor în lupta pentru unitatea națională. Aici s-au sfințit credenționalele și steagul bistrițenilor prezenți la Alba-Iulia. Aici s-a constituit Sfatul Național Român din Bistrița la data de 29 octombrie 1918. Orașul devine prima cetate liberă a Transilvaniei. Placă propusă și realizată de Societatea Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni”.

[arve url=”https://youtu.be/FAWGMJmfz-Q” /]

Este momentul ca în acest an, al Centenarului, să aducem la cunoștința întregului municipiu, județului și țării că aici a funcționat Casina Română din Bistrița! Aici, la Bistrița, s-a constituit Sfatul Național Român, Casina Română din Bistrița adunând în jurul ei intelectuali, ofițeri și oameni de rând care au venit aici să-și spună păsul și dorința de unire. Actul formidabil de la 1 decembrie 1918 s-a întâmplat la Alba-Iulia, dar pe 29 octombrie 1918 Bistrița își proclama ieșirea din Imperiul Austro-Ungar și oare nu înseamnă aceasta istorie? Nu înseamnă că poporul Bistriței a avut și are contribuția sa la istoria veche și cea de astăzi…? Cartea părintelui Feier ne amintește tuturor acest moment important al lui octombrie 1918…”, a explicat Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal, inițiatorul evenimentului.

Acesta a prezentat în câteva cuvinte și cea mai recentă carte a preotului Nicolae Feier – Catedrala Coroanei și Casina Română în lupta pentru unitatea spirituală și națională a românilor bistrițeni – adăugând că este o mândrie pentru orice locuitor al urbei noastre s-o păstreze cu sfințenie în bibliotecă, s-o citească atunci când gânduri negre abundă deasupra orașului și țării noastre…

Fiecare tânăr, fiecare elev ar trebui să treacă în perioada următoare și să se întrebe, așa cum se întreabă poate și mulți români – ce este, ce a fost Casina română? A fost o superbă asociație a românilor ardeleni care și-au exprimat dorința de unire, dorința de a avea o Românie mare și frumoasă, așa cum orice suflet cinstit își dorește… De aceea cred că trebuie să fim mai uniți ca oricând, de aceea cred că această carte vine ca o binecuvântare pe care părintele Feier o aduce tuturor locuitorilor din Bistrița și din România, care trebuie să știe că Bistrița a avut un cuvânt important în actul Unirii, că prin Bistrița a plecat delegația specială la Guvernul României aflat în refugiu la Iași, că de la Casina Română s-au adunat intelectualii români din toată țara, nume ilustre care apoi au dus în Guvernul țării dorința și frumusețea românilor…”, a mai spus Dorel Cosma, încheind parafrazând un citat din Tacitus – „Români, iubiți-vă patria, atât cât o mai aveți, ca nu cumva pierzând-o să vă topiți de dorul ei…

La ceremonie au participat și reprezentanți de la Cultul Eroilor Neamului, care s-au adresat auditoriului, oferind, în final, și distincții:

[arve url=”https://youtu.be/0HNM77Xd8J4″ /]

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.