18.3 C
Bistrița
joi, iunie 20, 2024

FOTO/VIDEO. Casina Română: Întru pomenirea marilor bărbați din Bistrița

Emoționantă lecție de istorie, în această dimineață, în fața Protopopiatului Ortodox din Bistrița – clădirea care a găzduit Casina Română – „o superbă asociație a românilor ardeleni care și-au exprimat dorința de unire, dorința de a avea o Românie mare și frumoasă, așa cum orice suflet cinstit își dorește… „Români, iubiți-vă patria, atât cât o mai aveți, ca nu cumva pierzând-o să vă topiți de dorul ei…”

Fanfara Garnizoanei Bistriţa a deschis ceremonia intonând Imnul de stat al României, Corul „Apassionata” a interpretat faimoasa poezie eminesciană – Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, iar actrița Amalia Crețiu a recitat un poem patriotic amintind de momentele cruciale ale Unirii din 1918. Primarul Ovidiu Crețu alături de oficialitățile locale și județene, preoți și oameni de cultură au urmărit dezvelirea plăcii comemorative care atestă faptul că în clădirea Protopopiatului a funcționat Casina Română.

Placa de bronz sfințită astăzi cuprinde inscripția: „În această clădire a funcționat Casina Română – societate cultural politică a românilor ardeleni care, de-a lungul ființării sale, a ținut trează conștiința românilor în lupta pentru unitatea națională. Aici s-au sfințit credenționalele și steagul bistrițenilor prezenți la Alba-Iulia. Aici s-a constituit Sfatul Național Român din Bistrița la data de 29 octombrie 1918. Orașul devine prima cetate liberă a Transilvaniei. Placă propusă și realizată de Societatea Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni”.

[arve url=”https://youtu.be/FAWGMJmfz-Q” /]

Este momentul ca în acest an, al Centenarului, să aducem la cunoștința întregului municipiu, județului și țării că aici a funcționat Casina Română din Bistrița! Aici, la Bistrița, s-a constituit Sfatul Național Român, Casina Română din Bistrița adunând în jurul ei intelectuali, ofițeri și oameni de rând care au venit aici să-și spună păsul și dorința de unire. Actul formidabil de la 1 decembrie 1918 s-a întâmplat la Alba-Iulia, dar pe 29 octombrie 1918 Bistrița își proclama ieșirea din Imperiul Austro-Ungar și oare nu înseamnă aceasta istorie? Nu înseamnă că poporul Bistriței a avut și are contribuția sa la istoria veche și cea de astăzi…? Cartea părintelui Feier ne amintește tuturor acest moment important al lui octombrie 1918…”, a explicat Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal, inițiatorul evenimentului.

Acesta a prezentat în câteva cuvinte și cea mai recentă carte a preotului Nicolae Feier – Catedrala Coroanei și Casina Română în lupta pentru unitatea spirituală și națională a românilor bistrițeni – adăugând că este o mândrie pentru orice locuitor al urbei noastre s-o păstreze cu sfințenie în bibliotecă, s-o citească atunci când gânduri negre abundă deasupra orașului și țării noastre…

Fiecare tânăr, fiecare elev ar trebui să treacă în perioada următoare și să se întrebe, așa cum se întreabă poate și mulți români – ce este, ce a fost Casina română? A fost o superbă asociație a românilor ardeleni care și-au exprimat dorința de unire, dorința de a avea o Românie mare și frumoasă, așa cum orice suflet cinstit își dorește… De aceea cred că trebuie să fim mai uniți ca oricând, de aceea cred că această carte vine ca o binecuvântare pe care părintele Feier o aduce tuturor locuitorilor din Bistrița și din România, care trebuie să știe că Bistrița a avut un cuvânt important în actul Unirii, că prin Bistrița a plecat delegația specială la Guvernul României aflat în refugiu la Iași, că de la Casina Română s-au adunat intelectualii români din toată țara, nume ilustre care apoi au dus în Guvernul țării dorința și frumusețea românilor…”, a mai spus Dorel Cosma, încheind parafrazând un citat din Tacitus – „Români, iubiți-vă patria, atât cât o mai aveți, ca nu cumva pierzând-o să vă topiți de dorul ei…

La ceremonie au participat și reprezentanți de la Cultul Eroilor Neamului, care s-au adresat auditoriului, oferind, în final, și distincții:

[arve url=”https://youtu.be/0HNM77Xd8J4″ /]

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel: