14.5 C
Bistrița
vineri, mai 24, 2024

FOTO/VIDEO: CNAM Online, un ziar cât conștiința unui colegiu centenar. O formă de implicare civică

Au concurat alături de alte 273 de licee din țară, au fost premiați de Irina Nistor, Dan C. Mihăilescu și Cătălin Ștefănescu (Garantat 100%), au avut parte de întâlniri memorabile cu personalități din România, clasându-se pe locul 3 într-o competiție națională a publicațiilor online în 2010 și fiind printre cele 2 sau 3 publicații care încă există pe piață de 8 ani de zile!

Astăzi, la Centrul de Documentare și Informare de la Colegiul „Andrei Mureșanu” reporterii de liceu care fac parte din echipa CNAM Online și-au celebrat primii opt ani de activitate jurnalistică printr-un inedit proiect-concurs intitulat „Știi că ai ziarul tău?”. 

CNAM Online a fost lansat în aprilie 2010, este un ziar realizat și susținut datorită eforturilor și implicării elevilor care învață astfel să scrie corect, detașat, obiectiv și în același timp concentrat, informațiile bune sau rele, dar care îi interesează. Este o formă de implicare civică, până la urmă…”, a povestit profesoara Aurelia Hîruță de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, cu prilejul proiectului finanțat de Primăria Bistrița în 2018, un proiect care și-a dorit să atragă atenția asupra publicației online realizată de elevii Colegiului „Andrei Mureșanu”, dar și asupra unor realizări extraordinare care au fost posibile cu ajutorul elevilor voluntari din școală. Cei care au răspuns corect la câteva întrebări au fost recompensați cu premii constând într-un tricou, pixuri, cărți și diplome.

[arve url=”https://youtu.be/6a-mSaGlzRo” /]

„Una dintre cele mai mari satisfacții a fost întâlnirea cu echipa de proiect care a și deschis acest ziar – întâlnirea cu Dan C. Mihăilescu, la București și cu moderatorul și realizatorul emisiunii Garantat 100%, Cătălin Ștefănescu… Am lucrat cu Ovidiu Cosmaciuc, Liviu Iolu și Sanda Nicola au fost alături de noi și ne-au învățat cam ce înseamnă presa, am avut parte și de o întâlnire deosebită cu scriitorul Radu Paraschivescu, am fost premiați de Irina Nistor… Am avut o deschidere cu celebrități naționale în decembrie 2010, când a fost lansat ziarul CNAMonline și când am participat cu publicația noastră la un concurs național în care am ieșit pe locul 3…”, și-a amintit cu emoție profesoara care coordonează ziarul elevilor.

O altă mare satisfacție a fost și faptul că în vara anului 2011, la examenul de Bacalaureat, la textul non-literar, unul dintre subiecte a fost chiar despre Colegiul „Andrei Mureșanu” care a ocupat locul 3 la concursul național de ziare online.

Ziarul nu ar fi ajuns la 8 ani de existență dacă nu ar fi fost susținut de conducerea colegiului, iar directoarea CNAM, Iuliana Vlad, prezentă la evenimentul de azi, s-a declarat foarte mândră de publicația școlii: „Este chiar conștiința școlii și o susținem, încercând astfel să-i și formăm pe elevii noștri să fie cititori de presă de calitate și să poată mai ales discerne informațiile pe care le primesc, să poată filtra informația, să știe când sunt manipulați și când au lucruri bune de învățat… Este o pepinieră de oameni cu conștiință, în fond…

O experiență unică și memorabilă

Andreea Bora termină acum clasa a IX-a, la Biologie-Chimie, și scrie la CNAM Online de când a început liceul. „Cel mai greu a fost să scriu primul articol… Despre Balul Bobocilor… n-am știut cum să încep, de unde să încep, ce este mai important… M-a ajutat colega mea, Claudia Scuturici, până la urmă și am ajuns să fac interviuri, am sunat colegi, am cunoscut oameni noi… Este chiar minunat

Claudia Scuturici face parte din echipa CNAM Online de aproape trei ani deja: „Am început în clasa a IX-a, la insistențele verișoarei mele, care credea că mi se potrivește, și a avut dreptate – a fost dragoste la primul articol! Am fost mai reticentă la început, dar pe parcurs s-a dezvoltat o pasiune atât de mare, încât chiar vreau să merg mai departe în acest domeniu… Fiecare articol scris este special pentru mine, am pus suflet în fiecare material scris și îmi amintesc cu mult drag cele mai dificile și mai frumoase momente de până acum – etapa națională a Olimpiadei Lectura ca Abilitate de Viață, desfășurată la Bistrița… Au fost patru zile la foc continuu, de dimineața de la 6, și chiar mai devreme, în prima zi de olimpiadă, până seara târziu la 10, 11… Dar a fost o experiență absolut memorabilă, m-am cunoscut mai bine pe mine însămi, am petrecut mult timp cu colegii mei, am cunoscut oameni noi, au fost momente de neuitat…”, ne-a mărturisit Claudia Scuturici, elevă în clasa a XI-a și reporter de liceu la CNAM Online.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!