FOTO/VIDEO: „Gastronomice” de Paști. „Când Pita s-o plămăditu’!”

FOTO/VIDEO: „Gastronomice” de Paști. „Când Pita s-o plămăditu’!”

Nimic nu-i întâmplător sub soare. Ca mâine vin Paștile și se cunoaște. Românul, oricât de sărac, de năpăstuit sau necăjit ar fi, nu poate să-l lase pe Domnul singur, în jale și moarte. Toată suflarea simte și știe, nu știu cum, dar știe că va ÎNVIA… Mântuitorul nostru Isus învie pentru că nici El nu ne-a abandonat și nu ne va lăsa de izbeliște niciodată!

Tot ce ne cere, în schimb, este să ne primenim sufletul și trupul și să credem  c u r a t   în marea lui ÎNVIERE!

Ieri am plecat să caut p a s c a  și  p â i n e a  cea adevărată unde să am curajul să torn stropul de vin ce-mi vor înmulți  p a ș t i l e  aduse acasă de la biserică, spre bucuria și încântarea copiilor și nepoților.

Voiam să continui povestea „gastronomicelor” noastre de Paști, începute pe tonul șugubăț al catrenelor lui Păstorel Teodoreanu… Dar nu a fost nici să fie așa și nici atât de simplu. Repet, nimic nu-i întâmplător sub soare. Pașii m-au purtat într-un loc de legendă. De acolo, de pe tăpșanul acela miraculos, deschis între păduri, marele nostru scriitor Liviu Rerbreanu începe să-și depene caierul poveștii destinului ancestral al țăranului român. Acolo, Ion a sărutat țarina, glia ce i-a dat bobul de grâu spre a învăța, mai târziu, poezia pâinii…

E un moment magic.

Mă uit, în transă, la mâinile femeilor ce strâng ferm, în tandem, hotărât dar și duios, cu toată dragostea, aluatul ce va deveni p i t ă – adică  p â i n e a  noastră cea de temelie, pământul nostru sfânt, pentru a-l primi, așa cum se cuvine, pe Domnul ISUS, Mântuitorul nostru, la noi în casă! Mă uit hipnotizat la mâinile Savetei și Florentinei și aud de undeva, din adânc, versurile acestea, desprinse cred dintr-o priceasnă: „când pita s-o plămăditu / eu la tine m-am rugatu / și-ai venit, venitu, Doamne!…urmând firesc ÎNVIEREA!

Brusc mi-am dat seama că am venit unde trebuia să vin:  Acasă la familia Ban.  La Cornel și Saveta Ban – în Prislopul ce încă trăiește prin voia bunului Dumnezeu, în acești oameni hotărâți să ducă mai departe tradiția și obiceiurile văii. LocaIității i se spune „Cartier” „Liviu Rebreanu”, un fel de parte integrantă a orașului Năsăud, numele fiindu-i atribuit din respect și prețuire față de marele nostru prozator, dar prislopenii, neamurile lui Ion, oameni de mare omenie și profund credincioși sunt încă acolo și acolo vor fi mereu, ca să coacă  p i t a  ÎNVIERII și a… identității noastre! Am fost așadar pe strada Bisericii, acasă la acești vajnici gospodari, creștini adevărați, la Cuptorul lor pe vatră, cu foc cu lemne, numit „Cuptorul de altădată”( ce frumos!) și v-am adus toate dovezile din lume că p â i n e a  și  p a s c a  lor sunt rostuite așa cum i-au învățat străbunii și i-a ajutat și ajută bunul Dumnezeu, sunt întotdeauna: bune, curate și adevărate!

Șefa de necontestat a „cuhniilor”, înțeleapta și „degrabă vărsătoare” de șuvoi de argumente în favoarea tuturor produselor sale, 100% autentice, dumneaei Saveta Ban îi dusă în Bistrița, la vânzare, la standul produselor reprezentative din Bistrița-Năsăud, în piața de pripas de lângă Biserica Evanghelică din centrul urbei. Acolo o găsiți cu tot ce-i proaspăt și la zi. ( Foto Saveta Ban).

Eu am fost acasă, la locul faptei: la „Cuptorul de altădată”, „partea de producție”, unde le-am găsit pe cele două, mai tinere brutărese, ucenice într-ale descifrării tainelor rețetelor străbune, Saveta și Florentina, avându-l ca ajutor pe domnul Cornel Ban, soțul și sufletul mereu tânăr al „cuptiorului”, stâlpul de stejar al casei:

Am văzut cum se pregătește focul, numai cu lemne, în vatra cuptorului, construit ca pe timpuri:

când se poate băga în cuptor:

Am asistat la prefacerea făinei și a cașului de oaie în miraculoasa PASCĂ de PAȘTI din Prislop:

Am asistat și  la prepararea, băgatul în cuptor, scosul după copt și baterea de coajă a celebrei PÂINI de Prislop:

Aluatul parcă e viu, se așează singur în „pături”, invitându-se parcă să fie culcat în forme:

Iată-l ajuns în forme, unde va mai dospi puțin:

Urmează băgatul Pâinii în Cuptor:

Scosul din cuptor după aproximativ 1 oră și 40 minute:

Și în cele din urmă, ultima operație – Bătutul de coajă al Pâinii de casă din Prislopul de altădată:

Mă uit la pozele produselor terminate, după atâta trudă și transpirație:

Degajă respect, și apropierea de ceva bun și frumos. Îți vine să le mănânci cu privirea. Nu-i așa?

Am plecat practic după aproape 4 ore de pe strada Bisericii din Cartierul Liviu Rebreanu al Năsăudului, din Prislopul de altă dată… Aveam în portbagaj câteva din „copturile” adevăratului „Cuptor de amintiri” al familiei Cornel și Saveta Ban. Nu vă ascund că în toată mașina dănțuia un parfum de pâine a bunicii, din copilăria mea.

M-a încercat un surâs, gândindu-mă la celebrele prăjiturele „Madeleine” ale lui Marcel Proust. De când eram student am găsit că imaginea respectivă e prea forțată și artificială ca să justifice călătoria sa „în căutarea timpului pierdut”. Greșit! Acum, după atâția ani, parfumul pâinii adevărate, din mașină m-a făcut să înțeleg că Proust spusese numai adevărul.

E un anume îndemn olfactiv al Paștilor, ca și al Crăciunului. Dacă ceea ce ni se oferă, ni se pregătește, e corect, cu siguranță că-l vom resimți. Dacă nu e, nu…!  Ca să fiți mulțumiți, mergeți la Târgul de produse din BN, căutați-o pe SAVETA BAN, cu pâinea, pasca, cozonacii și cornulețele sale și apoi să stăm de vorbă! Eu nu am făcut altceva decât să vă furnizez toate probele, ca lui Toma necredinciosul, ca să vă convingeți că, luând aceste produse 100% naturale, veți mânca bine și sănătos de Sfintele Paști, ce ne bat la ușă. Să aveți parte numai de bucurii, de soare și primăvară în suflet!

PAȘTI FERICITE! și HRISTOS A ÎNVIAT!

WONDERLAND: Să se pupe mirii! PNL și PSD adică… august 7, 2020 - Precampania electorală pentru Primăria Bistrița se desfășoară sub semnul taurului. Al lui Titi de la discotecă dacă vreți... Acel individ refuzat la dans de o doamnă și care își reîncarcă orgoliul rănit într-o prietenie de conjunctură cu un alt bărbat.
Camătă „în familie”: au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani la dobânzi colosale. Ce se întâmpla cu cei care refuzau plata? august 7, 2020 - Patru persoane, rude între ele, au fost trimise în judecată pentru camătă. Aceste au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani, dobânda practicată fiind colosală. Cum erau convinși să plătească cei care refuzau:
L-AȚI VĂZUT?! Polițiștii caută un bărbat plecat de acasă de la finalul lunii iulie august 7, 2020 - Poliţiştii din Bistrița-Năsăud caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acestuia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.
Adolescentul care a ars de viu un bărbat într-o fabrică din Coșbuc, în fața judecătorilor august 7, 2020 - Adolescentul care în urmă cu doi ani a ars de viu un bărbat de 61 de ani chiar la locul său de muncă, o fabrică de prelucrare a lemnului din Coșbuc a fost trimis în judecată, pentru omor calificat. Ce riscă :
A făcut accident în timp ce conducea fără permis un moped neînmatriculat și s-a ales cu dosar penal august 7, 2020 - Un accident a avut loc în jurul amiezii în Bistrița. Un moped a intrat în coliziune cu o mașină parcată. De vină a fost șoferul mopedului neînmatriculat care nu are permis de conducere. Polițiștii i-au făcut dosar penal.
Pedofilul din Bistrița care și-a batjocorit copiii are antecedente penale. Bărbatul a înșelat mai mulți bistrițeni august 7, 2020 - Bărbatul de 37 de ani din Bistrița care a fost trimis în judecată după ce și-a batjocorit copiii nu este străin  de problemele cu legea. Acesta a fost acuzat de înșelăciune.
Iubitor de natură, bătut măr de braconieri, lângă râul Șieu august 7, 2020 - Un bistrițean de 37 de ani a fost bătut măr de doi braconieri în urmă cu două zile, pe malul râului Șieu, pe raza localității Șieu Odorhei. Se pare că bărbatul, care este un mare iubitor de natură, este internat la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-facială din Cluj-Napoca.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 7, 2020 - Avem 941 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.378 de cazuri noi de infecție.
Un bistrițean s-a îndrăgostit de o tinerică pe Facebook, iar când nu a vrut să transforme idila în realitate a amenințat-o august 7, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a hărțuit și amenințat o tânără pe Facebook. Aceasta nu ar fi vrut să se întâlnească cu bărbatul...
FOTO. Lucrări de importanță majoră pentru Mărișelu: „O investiție serioasă. Un proiect extraordinar pentru comunitate” august 7, 2020 - Administrația din Mărișelu a depus recent trei proiecte de importanță majoră pentru comunitate. Ele se derulează prin Compania Națională de Investiții. Este vorba despre înființarea unui dispensar uman în Mărișelu, despre reabilitarea Căminului Cultural, și - cel mai important - modernizarea rutieră:
Electroplast: Îngrijorări, stres, multe nopți nedormite iar după aproape 30 de ani – o companie de succes! „Nimic nu se face fără oameni” august 7, 2020 - Cum a început o afacere de succes așa cum este Electroplast? Cu multe îngrijorări și nopți nedormite, cu pasiune, curaj și grijă față de oamenii companiei. Gavril Mureșan, directorul general Electroplast Bistrița, susține că nimic nu se face fără oameni. „Avem unul dintre cele mai frumoase colective care există în județ, cu care mă mândresc foarte tare…!”
Evaluarea instituțiilor și a funcționarilor a ajuns la final! AFLĂ care sunt instituțiile performante și cele din categoria „AȘA NU”: august 7, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite, acesta a pus la dispoziția cetățenilor chestionare de evaluare a funcționarilor. Testul a ajuns la final. VEZI care sunt instituțiile fruntașe și cine a rămas „repetent”:
Cum încearcă să profite de UPU cei care merg în concediu și vor test Covid gratuit? Metoda NU funcționează la Bistrița august 7, 2020 - Mai mulți manageri de spitale din țară au început să se plângă că cei care vor să plece în concediu și au nevoie de teste Covid negative încearcă să fenteze sistemul și să nu mai plătească pentru efectuarea lor. Se folosesc de UPU, unde „mimează” simptome de Covid și au parte de testare gratuită. Metoda NU funcționează și la Bistrița!
O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.
În sfârșit, un nou sediu pentru Palatul Copiilor din Bistrița…! august 6, 2020 - Ani de zile, Palatul Copiilor din Bistrița a funcționat la ultimul etaj al Școlii Gimnaziale Nr 4, după ce sediul de pe strada Cerbului a fost revendicat de foștii proprietari. Când Școala Gimnaziala 4 a intrat în renovare, profesorii și elevii de la Palatul Copiilor au rămas din nou „pe drumuri”. Viceprimarul Cristian Niculae a transmis astăzi o veste bună:
Rostul de dimineață: A plâns cu lacrimi de sânge, la Tihuța… Oare pentru cine…?! august 6, 2020 - A fost surprinsă zilele trecute, în Pasul Tihuța… Singuratică, ascunsă de privirile indiscrete – plângea cu lacrimi de sânge… Poate chiar știind că este una dintre cele mai ciudate din lume…
Om de afaceri din Bistrița, acuzat de DNA că a dat o mită de un milion de euro fostului director de la Apele Române august 6, 2020 - Un om de afaceri din Bistrița este acuzat de DNA că a dat o mită de un milion de euro fostului director de la Apele Române, Sandu Victor, pentru alocarea de fonduri pentru lucrări în județul Bihor, lucrări care nu au fost executate.
Aquabis: Defecțiune în Negrilești. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 6, 2020 - O defecțiune a fost semnalată în Negrilești, azi, 6 august 2020 - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii: 
Noul an școlar începe în 14 septembrie. Elevii vor merge la școală! august 5, 2020 - Președintele României a făcut un anunț important pentru toți elevii. Noul an școlar va începe în 14 septembrie, iar elevii vor merge efectiv la școală. Se iau în calcul trei scenarii în funcție de numărul bolnavilor din fiecare localitate. Decizia de a închide școlile și mutarea cursurilor online aparține autorităților locale.
VIDEO: Maieru, în șantier. Când se va construi aici o grădiniță modernă august 5, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Vasile Borș din Maieru a vorbit despre șantierele aflate pe rol în localitate. Când se va construi aici o grădiniță modernă:
Adio margarină, supă la plic și chipsuri! De la anul vom mânca mai sănătos! august 5, 2020 - De anul viitor, legea ne va obliga să mâncăm mai sănătos. Un act normativ prevede interzicerea vânzării unor produse alimentare considerate periculoase pentru sănătate. Pe listă se află margarina, supele la plic, popcornul pentru microunde și chipsurile. Legea a mers la promulgare, iar interzicerea acestor alimente stă la pixul președintelui.
Se dublează intrarea la Figa în weekend! Câte persoane au voie concomitent să se bălăcească: august 5, 2020 - Pentru a preveni răspândirea epidemiei de Coronavirus, Primăria Beclean cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, au hotărât ca taxa de intrare în Weekend să fie dublată. De asemenea, a fost stabilit un număr maxim de persoane care pot fi prezente concomitent în complex.