2 C
Bistrița
miercuri, decembrie 7, 2022

FOTO/VIDEO – HAOS: Pista de biciclete care mai mult încurcă decât descurcă

Pistele de biciclete din oraș prind contur. În fiecare zonă este câte un inconvenient. Dar apogeul pare să fie atins pe strada Împăratul Traian. Cei din zonă sunt revoltați, șoferii… enervați!

Ideea ca Bistrița să aibă aproape 50 de km de piste de biciclete suna bine. Dar odată ce aceste piste prind contur, apar nemulțumiri peste nemulțumiri.

Atâtea nereguli au fost semnalate, încât primarul Turc a declarat într-o conferință de presă că „acest proiect a fost făcut mai mult din birou decât de pe teren”.

VIDEO – Pistele de biciclete, un chin! Turc: Încercăm să reparăm cât putem!

De câteva zile s-a lucrat intens pe strada Împăratu Traian, unde mai bine din jumătate de stradă este cu sens unic.

Șoferii și locuitorii din zonă sunt de-a dreptul ULUIȚI de minunăția de pistă.

Au întocmit o listă cu motivele pentru care pista de biciclete îi încurcă, dar și alte nereguli descoperite:

 • pista de biciclete „mănâncă” aproape jumătate din sensul de mers
 • La intersecțiile cu străzile secundare, pista LIPSEȘTE. „Poate fac o trambulină să sară peste intersecție!”, a spus un bistrițean râzând.
 • de urmărit „bordurile de delimitare” dintre partea mașinilor și pistă. „Va fi nevoie să pună ceva bordură, altfel va fi tot o mașină, o bicicletă, un câine și un copil”, a spus o bistrițeancă din zonă.
 • S-a redus considerabil numărul de locuri de parcare din zonă. Iar circulația va fi extrem de îngreunată din cauza mașinilor parcate pe partea stângă. „Se zvonește că vor pune bare de metal care să interzică parcarea parțială pe trotuar. Asta va fi DE-ZAS-TRU! Mai ales când vin părinții să-și aducă sau ducă acasă copiii de la școală”, a spus un bistrițean ce locuiește în zonă.
 • economia în zonă, omorâtă! „Cei de la magazine nu se mai pot aproviziona. Mașinile cu marfă NU mai au unde parca să descarce. Și dacă e adevărat că vor pune bare, deci pe toată lungimea străzii NU se va mai putea parca deloc, atunci magazinele astea de aici MOR. Astăzi, patroana unui magazin de aici de pe stradă are audiență la primar. Efectiv le omoară afacerile!”, a explicat proprietarul unei case de pe strada respectivă.
 • pista de bicicletă se oprește BRUSC unde începe porțiunea de stradă cu sens dublu pentru autoturisme. „De aici încolo, bicicliștii vor merge pe unde apucă?? NU AU pe unde să facă pista. Efectiv NU este loc. Nici pe trotuar, și nici pe carosabil. E o tâmpenie!!”, spun cei din zonă.

În această dimineață, reporterii Bistrițeanul.ro au surprins pe pista de biciclete și o mașină parcată – așa cum mulți spun că va fi folosită – depinde de bordura de delimitare.

Totodată, o angajată a Supercom mătura într-o veselie gunoaiele pe pista ROȘIE, ca să se vadă bine când le ia pe făraș.

Iar imaginile sunt mai mult decât grăitoare:

ARTICOLE SIMILARE

9 COMENTARII

 1. Am mai spus-o si cu alte ocazii că la capitolul edilitar-urbanistic si de mobilitate urbană Bistrita e varză. In perioada celor trei mandate ale administratiei Ovidiu Cretu au fost făcute exagerat de multe sensuri giratorii care mai mult incurcă decât fluidizează circulatia in oras. O altă prostie este amenajarea de piste pentru biciclete prin ingustarea benzilor de circulatie de pe străzi care si asa nu fac fată circulatiei auto la orele de vârf. Unul dintre fostii viceprimari s-a blocat si nu găsea solutia de a iesi din dilema amenajării pistelor de biciclete. (Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=ZHb2BwvplUQ)
  Nu există solutii miraculoase. Inainte de orice , Bistrița ar avea nevoie de actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) care este un document strategic de dezvoltare, complementar Planului Urbanistic General (PUG), având ca scop îmbunătăţirea accesibilităţii şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport în oras. Această actualizare a PMUD este necesară si in privinta planului de amenajare a pistelor pentru biciclete, ceea ce presupune si reconfigurarea retelei actuale de străzi. Astfel, mai multe străzi ar putea fi amenajate cu sens unic, pentru a face loc pistelor se biciclete si amenajarea unor locuri de parcare. Pe de altă parte, amenajarea de sensuri unice duce la fluidizarea circulatiei auto si permite desfiintarea unor sensuri giratorii inutile.
  Pe de altă parte, orasul Bistrița are avantajul de a fi de a fi străbătut pe lungime, de la un capăt la altul de râul cu acelasi nume. Prin urmare exista această posibilitate a amenajarii malurilor acestui curs de apa de la Unirea la Viisoara pentru a indeplini functiuni complexe. Una din cele mai importante amenajări ar putea fi o pistă de biciclete pe malul stâng al râului Bistrița. Din păcate pană in prezent nu a fost pus in valoare acest avantaj nici acolo unde se putea. De asemenea, primarul Ioan Turc sugera amenajarea unei axe de transport auto de la Sărata la Unirea, de o parte si de alta a căii ferate care ar putea să includă si o pistă pentru biciclete.

 2. pai hai domnule primar sa dam drumul la parcari supraterane, subterane etc….si astfel starzile se vor goli de masini si putem face piste de biciclete. La fel de adevarat este ca chiar si in situatia din exemplul de mai sus, daca ai face o parcare supraterana la 50-100 de metrii de scara blocului sau a casei….apoi cum sa mearga pe jos sa isi parcheze masinilie, ca doara trebuie sa se dea jos toti fix in fata usii. Deci ori ne dam cu biciclete, si ne invatam sa mai umblam si pe jos, ori desfiintam inclusiv trotuarele(ca si asa sunt pline de masini) si ne vedem de treaba….altfel…doar discutam si criticam. Nu facem nimic. Dar senatorul Florean ce mai zice? nu ne da o solutie? ca el avea solutii la absolut tot ce faceau rau aia dinainte!!!

  • Hai sa dam drumul la parcari unde ??? Daca stii vreo zona libera pentru executia de parcari , scrie aici… Altfel cred ca te-ai bagat degeaba in discutie…

 3. Intr-adevar un dezastru! Primarul pune în aplicare un proiect fără sa găsească mai întâi soluții. Supărarea oamenilor este pe deplin justificată în conditiile în care s-au desființat locurile de parcare și nu s-au făcut altele în loc. Înainte sa pornesca astfel de năzbâtii trebuiau sa vadă dacă pot fi și realizate pentru ca doar sa trântești acele piste de biciclete și sa naști alte probleme nu este ok! Lipsa locurilor de parcare este peste tot, mai avem puțin și le punem una peste alta! Am văzut ca aceeași tâmpenie se realizează și pe str. Ioan Slavici și asta în condițiile în care și strada respectiva este extrem de ingusta! Crețu ne-a dus în evul mediu. Vad ca ne întoarcem în timp! Ne îndreptăm spre epoca primitiva!

 4. Pistele de biciclete trebuie construite acolo unde este nevoie de ele adică pe strada Drumul Cetății și nu pe străzi unde mai mult încurcă cum este strada Înpăratu Traian.

 5. Prea va grabiti voi sa scrieti si sa va dati cu parerea, in loc sa aveti putina rabdare pana la finalizarea executiei. Tot bistriteanul e expert in mobilitate urbana. Numai asa putem sa mai reducem si noi motoarele ca prea ne-am invatat cu ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Rombat angajează Manager Planificare Producție, Betak are nevoie de un inginer mecanic priceput

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Rombat - care angajează operatori și manager...

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...