0.1 C
Bistrița
joi, februarie 2, 2023

VIDEO – Pistele de biciclete, un chin! Turc: Încercăm să reparăm cât putem!

Proiectul pistelor de biciclete din municipiu este în plin proces de derulare. Totuși, bistrițenii se plâng că în anumite zone sunt prost…amplasate. ”Încercăm să reparăm cât putem. Dar e proiect pe fonduri europene și riscăm să dăm bani din buzunar dacă modificăm!” a explicat Turc.

Administrația locală promitea încă din mai 2018 că Bistrița va avea piste de biciclete. Proiectul pe fonduri europene viza 26 de kilometri de astfel de piste, GATA până la finalul lui 2020.

Timpul a trecut și lucrările au fost începute abia în mai 2020.

MINUNE: Au început lucrările la pistele de biciclete promise

Proiectul cu fonduri europene, de 4,5 milioane euro, cuprinde pistele de bicicliști pe 28 de străzi din municipiu

Totuși, odată cu derularea proiectului, apar și nemulțumiri.

Pe lângă incomoditatea dată de utilajele care încurcă traficul, apar și alte probleme.

Bistrițenii se plâng că:

 • pistele au luat locul trotuarelor- exemplu grăitor pe Drumul Cetății
 • pistele de biciclete au ”mușcat„ din trotuare- strada Avram Iancu
 • pistele de biciclete sunt acoperite de mașinile care parchează ”peste” ele- integral sau parțial
 • pistele de bicilete devin bandă pentru autobuze/mașini, pe străzile unde se și parchează pe carosabil, neexistând parcări
  • Imaginile sunt de pe Eroilor. Am discutat pe atunci când s-a făcut pista (singura pistă ok de biciclete de altfel din oraș) cu Cristi (n.r. Cristian Niculae, fostul viceprimar)că va fi problemă mare din cauza mașinilor care parchează pe partea cealaltă. A zis că rezolvă asta foarte repede. Dar acum văd că nici alții nu sunt interesați. Sunt câteva străzi în oraș care cer sensul unic. Ștefan cel Mare, Cuza Vodă, dar după construcția noilor piste de bicicliști lista va deveni una lungă. I-am zis și lui Turc, dar n-ai cu cine. Poate mai bine as discuta cu vreun consilier…” ni s-a plâns un bistrițean.

 

Ioan Turc a explicat în cadrul unei conferințe de presă că proiectul a fost prost gândit. Dar că fiind pe fonduri europene, nu se poate interveni prea mult.

Din păcate sunt în situația de a vă da dreptate. Am intervenit peste tot unde s-a putut. Tehnic vorbind. Vă dau un exemplu: pe drumul cetății, unde pistele erau pe ambele sensuri de mers. Am vorbit să le facă DOAR pe un singur sens. (…) În oraș, de asemenea, am intervenit CÂT s-a putut. Și o vom mai face. Dar e un proiect în derulare. Remediem tot ce putem. Este grav că proiectul a fost realizat mai mult din birou și acest lucru se vede. (…) Exigențele când vorbim de bani europeni sunt foarte mari. Nu poți veni și modifica mare lucru pentru că riscul este să plătești TU, din banii municipalității” a declarat Ioan Turc.

Acesta a explicat că și în București a văzut astfel de ”anomalii”: trotuare de 70 de cm cu stâlpi de iluminat pe mijloc – spre exemplu.

O altă problemă e că pietonii, văzând acum pistele de bicicliști în locul trotuarelor, circulă PE CAROSABIL.

Hai să fim înțelegători. Bineînțeles că pe pistele de biciclete pot circula și pietoni. Deci nu e exclus. Că nu e așa mare trafic pe pistele de biciclete încât să nu poată circula și pietonii. Eu zic că putem totuși să fim înțelegători. Deci pe pistele de bicilete pot circula și pietonii” a concluzionat Ioan Turc.

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

 1. Referitor la pistele de biciclete, Bistrița ar avea nevoie de actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) care este un document strategic de dezvoltare, complementar Planului Urbanistic General (PUG), având ca scop îmbunătăţirea accesibilităţii şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport în oras. Această actualizare a PMUD este necesară in primul rând pentru amenajarea pistelor pentru biciclete, ceea ce nu inseamnă modificarea proiectului aprobat pentru finantare pe fonduri europene și deci nu implică riscul returnării banilor. Este vorba de o imbunătătire a circulatiei in oras ceea ce ar presupune o reconfigurare a retelei actuale de străzi. Astfel, mai multe străzi ar putea fi amenajate cu sens unic, pentru a face loc pistelor se biciclete si crearea unor locuri de parcare pe anumite portiuni de strazi. Pe de altă parte străzile cu sens unic contribuie la o mai bună fluidizare a circulatiei auto prin desfiintarea unor sensuri giratorii, dar si prin evitarea blocajelor la orele de vârf. Pe de alta parte orasul Bistrița are avantajul de a fi de a fi străbătut pe lungime, de la un capăt la altul de râul cu acelasi nume. Prin urmare exista posibilitatea amenajarii traseului Liniei Albastre pe malul stâng al râului Bistrița de la Unirea la Viisoara pentru a indeplini functiuni complexe. Una din aceste amenajări ar putea fi o pistă de biciclete cu dublu sens pe malul stâng al râului Bistrița.

 2. Ba tâmpitilor! Voi iesiti din casa si va ia soferul cu masina la scara de va duce direct în primarie si viceversa.
  Ia incercati sa mergeti pe Slavici între orele 14-17 sau dimineata când se înghesuie autobuzele de Leoni pe kktul ala de strada îngustata.
  Nici carosabilul nu e la standardele de latime dar nici pistele de biciclete nu vor fi la latimea standard.
  Si atunci de ce mama naibii le mai faceti asa de mântuiala?
  Doar ca sa bifati niste lucrari de kkt din fonduri europene din care apoi va luati comisionul si va doare în fund de fraieri?

 3. mergeti pe calea Moldovei sa vedeti cat sant de inalte bordurile la statia de apa si unde sant lasate in jos sant in batjocura,faceti o pista de cativa kilometri sa poata sa circule si copii , facuta cu cap, nu sa fie facuta ori cum ,cine verifica lucrarile cred ca habar nu are cum trebuie facute,s-au sant facuti sa taca si se aplica ; lasa ca merge si asa

 4. Primarul ăsta este prost grămadă cum vrea el să facă culoar de mobiliate urbană pe Calea Clujului și Drumul Cetății fiindcă acolo nu este loc pentru așa ceva ?!!!!!!!

 5. Nici trotuarele nu vor mai fi cum trebuie, nici piste de biciclete OK nu vor exista. Daca se doreste totusi ingustarea stupida a trotuarelor, de ce nu se delimiteaza cu o linie si cu insemne specifice cu vopsea pistele de biciclete? Trebuie neaparat sa fie cu plasticul ala rosu? Si cu bordura intre pista de bicicleta si trotuar, ca sa se poata accidenta si biciclistii si pietonii? Imi place ca se scot dalele cu excavatorul si tot asa se incarca in masini (cum se intampla pe Independentei, de exemplu). Nici o grija ca se strica! Nici o intentie de a recupera dalele vechi, care pot fi folosite in alta parte sau se pot valorifica cumva! Asta arata cum gandesc si cine sunt edilii si conducatorii nostri! Oameni pusi pe capatuiala, fara nici o grija pentru cetateni sau pentru banul public, limitati in gandire si in simtire. Dar, pana la urma, avem ceea ce meritam: noi ii alegem, noi ii tinem in functie, noi acceptam umili toate hotiile si prostiile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: