7.5 C
Bistrița
marți, octombrie 4, 2022

FOTO/VIDEO – Moment istoric, la Bistrița: Primii 100 de boboci ai Universității de Medicină „G. E Palade” Tg. Mureș au început festiv anul universitar

Un moment istoric și emoționant”, astăzi, la Centrul Cultural Dacia! Bistrița a devenit centru universitar medical. Întreaga echipă de conducere a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Tg. Mureș – a venit la Bistrița, în haine de gală, pentru a inaugura Extensia Bistrița și pentru a saluta prima promoție de boboci.

Începem anul universitar la Bistrița cu acest program nou de studii: Asistență Medicală Generală. Au fost 100 de locuri care s-au ocupat de la început cu studenți bine selecționați. Senatul Universității din Mureș a hotărât ca de anul viitor, pe lângă acest program, să înființăm încă două – unul de Asistenți Farmacie și unul de Tehnică Dentară”, a precizat Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Acesta a completat că Univeristatea își dorește să creeze la Bistrița un centru universitar puternic, satelit al universității dar având același standard de calitate.

Pentru că aveți o infrastructură foarte bine pusă la punct pe care o apreciem. Iar uneori, o chiar invidiem… Regret că nu se întâmplă la fel și la Mureș, unde administrația locală are o altă agendă. Aveți viziune și curaj, iar pentru acest lucru felicit Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Am venit la Bistrița cu întreaga echipă de conducere a universității, îmbrăcată în simbolurile oficiale ale universității, ca să înțelegeți că dăm foarte multă importanță acestui eveniment. Este un mesaj clar de susținere, respect și implicare”, a concluzionat Leonard Azamfirei.

Prof. dr. Ovidiu Cotoi, decanul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, a recunoscut că „este o mare onoare și bucurie să vă adresez câteva cuvinte în acest moment special.

Sărbătorim un moment festiv deosebit, care este și un moment istoric. Bistrița a devenit centru universitar medical. În urmă cu aproape doi ani, a început parteneriatul între Universitate și Consiliul Județean.

Pentru dezvoltarea Universității de Medicină din Târgu Mureș și a județului BN – proiectul de învățământ medical superior la Bistrița este unul strategic. Acest program va continua și se a extinde în viitor. Bunul Dumnezeu să ne ajute, să fim sănătoși, ca să putem oferi la rândul nostru sănătate și bucurie comunității din Bistrița”, a precizat prof. dr Ovidiu Cotoi.

Despre investițiile în sistemul de sănătate din Bistrița-Năsăud a vorbit și Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență din Bistrița a subliniat că a sprijinit aceste demersuri dintr-o convingere. Aceea că „sistemul public de sănătate poate și trebuie să facă performanță. Nu poți face performanță doar investind în infrastructură, fără să investești și în resursa umană”. 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Incă din anul 2016 se discuta despre înfiinţarea, unui colegiu universitar pentru viitorii asistenţi medicali, în colaborare cu UMF Târgu Mureş, care pâna acum nu s-a realizat.

  Faptul că până la urmă acest deziderat a devenit realitate este de apreciat. Contestabil este modul triumfalist in care politicienii prezintă lucrurile, asumăndu-si meritele in realizarea obiectivului.

  Ba mai mult , Radu Moldovan- Președintele Consiliuluii Județean Bistrița-Năsăud a anunțat că se urmează construirea unui „campus universitar” pe str. Toamnei, un proiect de 10 milioane euro, cu finanțare europeană, prin POR 2021-2027, care va fi pus la dispoziția UMFST Târgu Mureș. În realitate este vorba despre clădirea unde a funcţionat Centrul de Plasament de tip familial pentru copii cu dizabilităţi şi care urmează a fi adaptată cerintelor UMF, după ce a devenit disponibilă ca urmare a transferării copiilor în Casa de tip familial din Viișoara și respectiv din Unirea.

  De fapt este vorba de o mare confuzie când vine vorba de Campus Universitar. Prin definitie un CAMPUS UNIVERSITAR inseamnă o platformă pe care sunt amplasate unități de învățământ superior cu toate dotările pentru învățământ , cercetare, locuințe pentru profesori și studenți, terenuri de sport, agrement etc.

  Prin urmare, nici vorbă de un campus universitar, desi Bistrita ar avea nevoie de un astfel de complex unde să fie adunate impreuna toate extensiile universitare , care in prezent sunt imprastiate in tot orasul in spatii improvizate. Un asemenea CAMPUS ar fi de natură să creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invătămantului universitar la Bistrita.
  De aceea, ar fi mai bine ca politicienii să respecte „Apelul la decență” lansat de filozoful Mihai Șora la deschiderea anului scolar:
  ”Politicianul nu are ce căuta la deschiderea anului școlar.
  Ești primarul unei comune și prețuiești educația copiilor, te-ai dat, precum Greuceanu, de trei ori peste cap și ai modernizat școala, ai investit într-o bibliotecă, în terenul de sport, spații de studiu și tehnologii ori toalete funcționale? Excelent.
  Dar acestea nu sunt motive ca să-ți impui prezența în fața copiilor și a profesorilor, să-ți faci campanie electorală, să le confiști, cu alte cuvinte, momentul bucuriei și al emoției la început de an (și în oricare dintre celelalte zile), să-ți bombezi pieptul și să blochezi microfonul.
  Cu cât ești mai decent și discret (dar nu mai puțin eficace în acțiunea ta politică), cinstit și chibzuit în gestionarea banului public, cu atât mai iute vei intra în conștiința oamenilor: fără să-i abuzezi psihic și fără să deposedezi profesorii de prerogativele și misiunea lor de gazde.
  Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul: fără sloganuri, sforăitoare fraze, citate false puse în gura lui Spiru Haret (care nu ți-a greșit cu nimic, de altminteri).
  Ești directorul unei școli și vrei să dai o încărcătură specială momentului festiv, la începutul anului?
  Te consulți cu ceilalți profesori, colegi de catedră, și invitați un campion pe care copiii îl adoră, un scriitor pe care cei mici îl citesc cu pasiune, un om de știință plin de har, un fost elev al școlii cu o carieră strălucită…
  Sunt atâtea feluri de a-i face pe copii să iubească școala și a-i feri de sporovăiala politică…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum îți pot schimba rezultatele la loterie viața?

Oamenii rămân deseori la un loc de muncă foarte mult timp din cauza dorinței de bani....

ROMBAT angajează Key Account Manager și IT SAP Analyst. NOI locuri de muncă, în Bistrița

ROMBAT angajează Key Account Manager, operatori producție și IT SAP Analyst. Noi locuri de muncă sunt...

Și ce dacă e toamnă?!? La Casa EMA te bucuri de piscină indiferent de vreme. Familiile au prețuri speciale

Faptul că a venit toamna nu ar trebui să te împiedice să te relaxezi înotând. La...