FOTO/VIDEO: Noaptea de sâmbătă s-a dovedit magică! Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean

FOTO/VIDEO: Noaptea de sâmbătă s-a dovedit magică! Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean

Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean, ieri seară, când și în județul nostru s-a celebrat Noaptea Muzeelor: mii de oameni au trecut pragul instituțiilor muzeale din Bistrița, Sîngeorz-Băi și Năsăud, admirând unelte de pe vremea dacilor, mașini de epocă, picturi și sculpturi.

Noaptea Muzeelor i-a scos din nou pe bistrițeni din casă: au ieșit cu sutele pentru a admira expozițiile Muzeului Județean din Bistrița, dar și pentru a se bucura de spectacolele oferite de organizatori într-o sâmbătă seara în care vremea s-a dovedit în sfârșit frumoasă, iar ploaia ne-a ocolit.

Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” s-a prezentat cu câteva standuri care i-au atras ca un magnet pe amatorii de suveniruri, ii tradiționale, obiecte decorative, podoabe și produse realizate de meșterii locali.

Automobil Club Român din Bistrița a făcut senzație cu câteva exponate retro: vizitatorii au avut voie în Noaptea Muzeelor, să le și „testeze” – urcând la volanul automobilelor devenite „istorie”.

La fel de apreciate au fost și expoziția de artă semnată de artistul Liviu Lăzărescu (Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud), dar și „Drumul Sării” – un eveniment dedicat exploatării și circulației sării în Bazinul Someșan din mileniul al II-lea, î. Hr. până în secolul XVIII. Expoziția inaugurată în Noaptea Muzeelor a fost realizată de Muzeul Național Satu Mare, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul Municipal Dej.

Valori medalistice în colecțiile Muzeului Grăniceresc Năsăudean” (la Muzeul Grăniceresc Năsăudean), „In memoriam – Adrian Chira” și „Misterul siluetei – expoziție de sculptură” (la Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz-Băi);

Cei de la Copacul de Cafea au asigurat buna dispoziție cu produse calde și cu câteva perne care s-au dovedit de mare ajutor pentru cei mai osteniți dintre vizitatori:

Zeci de copii s-au bucurat de atelierele propuse la Noaptea Muzeelor, de pictură în aer liber alături de artista Georgiana Vrânceanu Cotuțiu de la Shevalet:

Din program nu au lipsit demonstrațiile de dans susținute de elevii studioului Zaza Dance, coordonat de Sonia Horga. Iar spectacolul „Vârtelnița fermecată” susținut de trupa de teatru „Alexandru Misiuga”, de la Palatul Culturii Bistrița pe scena amenajată în curtea muzeului a făcut deliciul copiilor care au dansat și s-au fotografiat alături de păpușile-personaje.

Pasionații de gadgeturi au avut la dispoziție un joc interactiv special. Așa cum s-a întâmplat și anul trecut, organizatorii au pregătit un traseul pregătit special, pe care cei mai tineri dintre vizitatori – folosind aplicația de explorare Questo – l-au parcurs, aflând noi detalii despre colecția muzeului, urmărind indicii și rezolvând provocările din aplicație.

La căderea serii, vizitatorii muzeului au avut parte și de un concert de muzică susținut Alen Clay David.

La Casa Argintarului, de pe strada Dornei, sub genericul „Film și tradiție în Noaptea Muzeelor”, bistrițenii au avut ocazia să vizioneze câteva filme deosebite: „Bistriţenii şi Marea Unire”, „Mari Clasici: George Coşbuc”, „Mari Clasici: Liviu Rebreanu” și „Circuitul burgurilor săseşti din Transilvania”, dar și o prezentare a argintăriei din Nösnerland.   

Casa Argintarului, Muzeul Grăniceresc Năsăudean și Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz-Băi, precum și secțiile Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au fost deschise pentru vizitare gratuit ieri, până la miezul nopții, când în întreaga țară s-a desfășurat Noaptea Muzeelor.

Peste 150 de spații ale muzeelor și entităților culturale publice și private din întreaga țară au participat la ediția cu numărul XV a Nopții Muzeelor.

Trei femei agresate fizic de doi bărbați! Unul a fost reținut! acum O oră- Un tânăr de 27 de ani și-a bătut soția. Un bărbat de 62 de ani a agresat fizic două femei. Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 62 de ani a fost reținut. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Noutăți de iunie, la AWAKE Festival…! acum 2 ore- Echipa Awake Festival a transmis câteva noutăţi importante care vor conta pentru toţi cei care au de gând să participe la acest eveniment!  Iată despre ce este vorba: 
Ce ți-e și cu neamurile! I-a furat mașina, i-a lovit-o și apoi a plecat de la locul accidentului! acum 2 ore- Doi giurgiuveni, neamuri, le-au dat de lucru polițiștilor. Unul dintre ei a sunat la poliție, anunțând că i-a fost furată mașina. Polițiștii au găsit-o într-un șanț, în urma unui accident. Și nici urmă de ”șofer”.
Într-o săptămână, 21 de persoane internate cu BDA. Copiii mici pot chiar muri! acum 3 ore- O alimentație sănătoasă, hidratare corectă, igienă corectă, sunt doar câteva din lucrurile care ne pot scăpa de mari probleme. Într-o săptămână, 20 de bistrițeni au fost internați cu BDA, din care 12 copii sub 14 ani. Această boală le poate fi fatală micuților.
VIDEO PERICOL ÎN TRAFIC! Poliția caută un șofer care s-a aventurat rupt de beat prin județ acum 4 ore- Un șofer care a condus un autoturism înmatriculat în Dolj aseară este căutat de poliție, după ce un alt participant la trafic l-a surprins cu telefonul mobil conducând haotic și punând în pericol ceilalți șoferi.
Euforia Floral Boutique angajează decorator, Transmixt caută şoferi de autobus! Oportunităţi de muncă, la Bistriţa acum 5 ore- Dacă ai experiență în domeniul floristic, eşti tânără, serioasă, stăpână pe tine şi ambiţioasă – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Euforia Flaoral Boutique! Transmixt caută şoferi de autobuz! NOi locuri de muncă, disponibile în Bistriţa:
INADMISIBIL! Viețile bistrițenilor „costă”… două pancarte minuscule! acum 6 ore- Despre degradarea clădirilor din Centrul Istoric, Bistrițeanul.ro a mai scris. Dar ceea ce s-a întâmplat zilele trecute e inadmisibil! Conform imaginilor, viața bistrițenilor costă...cât două pancarte minuscule.
FOTO/VIDEO. Adoratio. Ei sunt copiii care ştiu să cânte dumnezeieşte… acum 7 ore- "Am învăţat foarte multe din toată această experienţă alături de Adoratio. Învăţăm unii de la alţii în fiecare moment ce înseamnă respectul şi acceptarea, iar eu încerc să le transmit copiilor în primul rând bucuria de a cânta... Trebuie să se simtă bine şi fericiţi când vin la cor...”, a mărturisit Carolina Karoli, dirijorul corului Adoratio.
INEDIT! 24 de drapele istorice, purtate de tineri îmbrăcați în port popular, la Bistrița acum 8 ore- Ziua Drapelului Național al României va fi sărbătorită într-un mod inedit, în acest an! Bistrițenii vor avea ocazia să admire 24 de drapele istorice, datând încă din secolul I î.Hr.. Acestea vor defila prin fața curioșilor, purtate de tineri îmbrăcați în port tradițional. AFLĂ programul:
Rostul de dimineaţă. Tulburător, în parcul din Bistriţa: O mamă îşi duce copilul în dinţi… acum 9 ore- S-a întâmplat chiar zilele trecute, în parcul municipal din Bistriţa. Cei care s-au nimerit prin zonă au urmărit cu sufletul la gură câteva imagini tulburătoare, surprinse întâmplător, de o cameră vigilentă...  
Bistrițeanul care știe de la Pitti Uomo, cel mai tare eveniment dedicat modei masculine din Italia, ce vor purta bărbații cu stil în 2020 acum 23 de ore- Simi Creța este o enciclopedie în materie de modă și stil masculin, iar în ultimii ani și-a cultivat intens pasiunea din care a făcut o afacere. Dacă săptămânile trecute a fost în Spania, unde s-a pus la curent cu toate noutățile în ceea ce privește costumele de gală și ceremonie, zilele trecute a revenit din...
FOTO: Bebeluș de 3 luni grav rănit, după ce căruța în care se afla, cu mama și cei cinci frați, s-a răsturnat acum O zi- Un accident mai puțin obișnuit a avut loc în Satu Nou. O căruță s-a răsturnat în șanț. Toate cele șapte persoane au ajuns la spital. 
Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…! acum O zi- O invitaţie specială, pentru toţi bistriţenii: Luni, 24 iunie – de Ziua Universală a Iei – suntem cu toţii invitaţi să realizăm împreună „Albumul bucurIEI bistrițene”! La Muzeul Judeţean - un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: „Port cu mândrIE”. Iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița!
Italienii au ocazia să admire două porturi populare din Țara Năsăudului, de Ziua Iei! acum O zi- 24 iunie este desemnată Ziua Iei. Frumusețea iei românești, mai exact a portului din Țara Năsăudului, va putea fi admirată și de italieni. Silvia Floarea Toth va expune mâine, la Roma, două porturi populare.
DE CITIT: Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… acum O zi- Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… Un manuscris aflat la mila unui preot de închisoare, un disperat exercițiu de stil executat de un personaj muribund. Tonul e simplu și fără pretenții. De aceea povestea transmite o durere ascuțită, în linii brutale, cu imagini vibrante și cu asocieri senzoriale cutremurătoare...