10.4 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…”

Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Luminoşi, expresivi şi tulburători au fost şi cei din taraful „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, Teodora, Lenuţa şi Sergiu Purja,  „Ciobănaşul” din Şieuţ, formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (Cluj),  ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (Suceava), Călin Brăteanu şi Taraful „Obcina” din Bucovina…

Spectacolul de folclor tradiţional Din bătrâni a umplut ieri centrul cultural Dacia din Bistriţa. Iar cei care au reuşit să participe au retrăit, pentru mai bine de două ore, câteva din momentele sacre ale satului românesc – în tulburătoare evocări ale unor tradiţii cum doar în filme mai vedem…

Bistriţenii l-au urmărit pe Grigore Leşe cu sufletul la gură şi cu lacrimi în ochi, cântând şoptit alături de artist creaţiile care au cucerit de ani de zile inimile românilor:

[arve url=”https://youtu.be/jIXaRGCubxg” /]

Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi i-au fascinat, de asemenea, pe spectatorii din Bistriţa:

[arve url=”https://youtu.be/togb5ACMA1g” /]

Lelea Teodora Purja – singurul interpret din judeţ care a primit distincţia de Tezaur Uman Viu – a venit  însoţită de fiica ei, Lenuţa Purja şi de fiul acesteia, Sergiu Purja Negrean: 

[arve url=”https://youtu.be/v2oWY_9USsM” /]

Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ i-a cucerit pe bistriţeni cu suita de jocuri bătrâneşti din ciclul Jocul însuraţilor – cu pasiunea şi emoţia cu care s-au prezentat.

[arve url=”https://youtu.be/9t7SCVKesSU” /]

Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (judeţul Cluj) a veni la Bistriţa cu alţi doi interpreţi declaraţi Tezaur Uman Viu:  Alexandru Ciurcui, cel mai cunoscut ceteraş din zona Transilvaniei, şi jucăuşul Dumitru Moldovan.

[arve url=”https://youtu.be/SzKhZtoa1Hs” /]

Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (judeţul Suceava) a fost, de asemenea, aplaudat la scenă deschisă de bistriţeni. Au fost acompaniaţi de Taraful „Obcina” din Bucovina, iar alături de ei s-a aflat şi Călin Brăteanu – directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

[arve url=”https://youtu.be/kJpQXKWoubI” /]

Toţi oamenii deştepţi au iubit satele

La eveniment a participat şi Înalt Preasfinţitul Părinte şi Mitropolit Andrei, care a mărturisit, în deschidere: „În Evanghelia după Matei, în Capitolul 9, la versetul 35 citim Şi Iisus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţând în sinagogile lor, propovăduind evanghelia împărăţiei şi vindecând toată boala şi toată neputinţa în popor… Sunt prezente aici satele, pe care Mântuitorul le-a iubit…  Toţi oamenii deştepţi au iubit satele. Unul dintre cei mai deştepţi români – Lucian Blaga, care a zis că veşnicia s-a născut la sat…”, a mărturisit ÎPS Mitropolitul Andrei, prezent ieri seară la Centrul Cultural Dacia.

ÎPS Andrei i-a amintit şi pe Liviu Rebreanu, George Coşbuc sau Ioan Alexandru care au evocat emoţionant în creaţiile lor satul românesc.

Mitropolitul a mai subliniat că în satul românesc tradiţional toţi oamenii mergeau duminică la biserică, dar şi că sătenii de odinioară se într-ajutorau. „Acum oamenii au devenit foarte egoişti, se preocupă numai de viaţa lor. Nu e mai pasă de ce se întâmplă în jur...”, a conchis cu tristeţe ÎPS Andrei, felicitându-i pe organizatori.

Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi…

Cred că fiecare dintre noi, în mod direct sau indirect avem o legătură cu satul românesc. Eu sunt născut, crescut şi format într-un sat transilvan orthodox nu departe de Bistriţa – în Chintelnic… Îmi aduc aminte că era o adevărată nenorocire dacă îmi permiteam să trec pe lângă cineva pe stradă fără să salut… Era o educaţie foarte sănătoasă, iar binerica a avut şi are un rol foarte important. De mici eram prezenţi cu bunicii sau cu părinţii noştri la biserică. Din păcate, modernismul, capitalismul aduc şi lucruri care nu fac foarte bine comunităţii, credinţei, tradiţiilor…”, a spus Emil Radu Moldovan.

Vă spun cu amărăciune profundă în suflet: am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul. Nu mai vorbesc de solidaritate, pentru că ea este aproape inexistentă în momentul de faţă. Să dea Dumnezeu să ne vină mintea de pe urmă, pentru ca lucrurile să se schimbe…”, a mai spus Radu Moldovan.

Cele mai bune gânduri, din partea bistriţenilor…

Mă simt onorat de faptul că mă aflu în această seară aici, pentru a ne bucura împreună de acest spectacol de cântec şi tradiţii româneşti  şi de prezenţa marelui artist Grigore Leşe… Ne bucurăm de fiecare dată de prezenţa părintelui nostrum drag, ÎPS Andrei Andreicuţ şi vreau ca în numele bistriţenilor să îi transmit cele mai bune gânduri… Îi felicit pe organizatorii acestui eveniment. Avem nevoie de astfel de spectacole pentru a ne reafirma identitatea naţională… M-aş fi bucurat să văd mai mulţi copii şi tineri prezenţi în sală…”, a transmis şi viceprimarul Cristian Niculae.

La rândul său, prefectul Ovidiu Frenţ a muţumit pentru ocazia de a urmări un spectacol de folclor autentic: „Nu poţi să nu te simţi cutremurat atunci când îl asculţi pe Grigore Leşe sau pe artiştii din familia Purja, mai ales în această lume plină de fake-uri,de imitaţii şi modernisme. Revenirea la rădăcinile satului românesc este, în fapt revenirea la valorile de bază ale societăţii. Este nucleul din care se poate transmite mai departe, şi tinerei generaţii, folclorul autentic…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

E acel moment al anului când autovehiculul tău Mercedes-Benz are nevoie de o verificare tehnică de primăvară. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto!

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.