2.4 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 7, 2024

FOTO/VIDEO – Sânziene la Muzeu: Explozie de culoare, frumusețe și o impresionantă paradă a costume tradiționale, unele chiar din anii 1930!

Atmosferă caldă și plină de culoare astă-seară, în Curtea Muzeului Județean. Sute de bistrițeni au venit îmbrăcați în ie tradițională pentru a celebra aici Sânzienele. O mulțime de ateliere de creativitate, dar și concerte sau momente coregrafice deosebite au animat atmosfera.

Bistrițenii au fost invitați astă-seară la muzeu, la un eveniment special: Sânziene la Muzeu. Cămeșa sunt EU. Pentru a se bucura de tradiția transpusă în zilele noastre. Cum altfel, dacă nu purtând cu mândrie ia românească. Pentru că reprezintă cu adevărat o semnătură a identității noastre.

Pentru că în spatele ei stă ascuns „ADN-ul nostru cultural, stau ore nenumărate de muncă, mâini muncite, valori moștenite și transmise din generație în generație cu grijă”, după cum și-au motivat organizatorii întregul demers. 

Cămașa tradițională este reflexia măiestriei și a bucuriei. Dar și simplitatea unor datini și obiceiuri autentice românești care au și acum ecou în spațiul european. 

Unele dintre costumele tradiționale prezentate cu prilejul Sânzienelor la Muzeu datau chiar și din anii 1930, fiind țesute de străbunicele – după cum a explicat creatoarea Virginia Linul. 

Coroniţă înrotată” s-a intitulat atelierul de împletit sânziene şi pictură, coordonat de prof. dr. Diana Morar, directoarea de la Palatul Copiilor Bistriţa. 

Un moment inedit de artă stradală:

Cei mai creativi dintre oaspeții muzeului au fost invitați să „lase o urmă” pe foile uriașe amplasate la intrarea în muzeu. Cei care au spart gheața, au fost elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba”, coordonați de profesorii Radu Hangan şi Paul Târziu.

Din program nu au lipsit nici momentele coregrafice asigurate de Zaza Dance (coordonator Sonia Horga şi Jana Tintelecan) sau Yolo – Cheers – coordonator Roxana Lăpuște. Un flashmob coordonat de Dora Incert de la Reborn Studio i-a pus pe bistrițenii aflați la Muzeu în mișcare.

Bistrițenii care au trecut pragul muzeului s-au bucurat și de un concert realizat de Centrul Județean pentru Cultură. Au urcat pe scenă o parte dintre soliștii Școlii de Arte coordonați de profesoara Cristina Bălan: Roberta Rebrișorean, Cristian Moldovan, Encean Violeta, Oana Ilie, Vasiliu Ioana, Ancuța Galben, Ruxandra Mihuț (de la Şcoala Generală Nr. 1) și Andreea Rațiu (de la Şcoala Generală Mărișelu:).

La concert au participat și soliștii coordonați de Anamaria Marti: Daniela Bucunea, Timea Tintelecan, Traiana Ogâgău, Daniela Nedelea și Dana Gherghel.

Evenimentul a presupus și câteva expoziţii de etnografie şi artă, dar și un dialog moderat de istoricul Vasile Duda. Au participat profesoara Loredana Chiş, elevi de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, Ştefania Borodi alături de copii de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.

Sânzienele la Muzeu s-au încheiat seara târziu cu un foc ritualic ca pe vremuri. 

Evenimentele au fost organizate de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Agenției Wolf Art și al Asociației Copacul de Cafea.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cofetăria Gelateria Merigo vă așteaptă zilnic cu bunătăți dulci, chiar și pentru cei ce țin post

Pofta de dulce poate fi ușor astâmpărată cu bunătățile pregătite de Cofetăria Gelateria Merigo. În vitrine...

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: