16 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

FOTO/VIDEO – Sânziene la Muzeu: Explozie de culoare, frumusețe și o impresionantă paradă a costume tradiționale, unele chiar din anii 1930!

Atmosferă caldă și plină de culoare astă-seară, în Curtea Muzeului Județean. Sute de bistrițeni au venit îmbrăcați în ie tradițională pentru a celebra aici Sânzienele. O mulțime de ateliere de creativitate, dar și concerte sau momente coregrafice deosebite au animat atmosfera.

Bistrițenii au fost invitați astă-seară la muzeu, la un eveniment special: Sânziene la Muzeu. Cămeșa sunt EU. Pentru a se bucura de tradiția transpusă în zilele noastre. Cum altfel, dacă nu purtând cu mândrie ia românească. Pentru că reprezintă cu adevărat o semnătură a identității noastre.

Pentru că în spatele ei stă ascuns „ADN-ul nostru cultural, stau ore nenumărate de muncă, mâini muncite, valori moștenite și transmise din generație în generație cu grijă”, după cum și-au motivat organizatorii întregul demers. 

Cămașa tradițională este reflexia măiestriei și a bucuriei. Dar și simplitatea unor datini și obiceiuri autentice românești care au și acum ecou în spațiul european. 

Unele dintre costumele tradiționale prezentate cu prilejul Sânzienelor la Muzeu datau chiar și din anii 1930, fiind țesute de străbunicele – după cum a explicat creatoarea Virginia Linul. 

Coroniţă înrotată” s-a intitulat atelierul de împletit sânziene şi pictură, coordonat de prof. dr. Diana Morar, directoarea de la Palatul Copiilor Bistriţa. 

Un moment inedit de artă stradală:

Cei mai creativi dintre oaspeții muzeului au fost invitați să „lase o urmă” pe foile uriașe amplasate la intrarea în muzeu. Cei care au spart gheața, au fost elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba”, coordonați de profesorii Radu Hangan şi Paul Târziu.

Din program nu au lipsit nici momentele coregrafice asigurate de Zaza Dance (coordonator Sonia Horga şi Jana Tintelecan) sau Yolo – Cheers – coordonator Roxana Lăpuște. Un flashmob coordonat de Dora Incert de la Reborn Studio i-a pus pe bistrițenii aflați la Muzeu în mișcare.

Bistrițenii care au trecut pragul muzeului s-au bucurat și de un concert realizat de Centrul Județean pentru Cultură. Au urcat pe scenă o parte dintre soliștii Școlii de Arte coordonați de profesoara Cristina Bălan: Roberta Rebrișorean, Cristian Moldovan, Encean Violeta, Oana Ilie, Vasiliu Ioana, Ancuța Galben, Ruxandra Mihuț (de la Şcoala Generală Nr. 1) și Andreea Rațiu (de la Şcoala Generală Mărișelu:).

La concert au participat și soliștii coordonați de Anamaria Marti: Daniela Bucunea, Timea Tintelecan, Traiana Ogâgău, Daniela Nedelea și Dana Gherghel.

Evenimentul a presupus și câteva expoziţii de etnografie şi artă, dar și un dialog moderat de istoricul Vasile Duda. Au participat profesoara Loredana Chiş, elevi de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, Ştefania Borodi alături de copii de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.

Sânzienele la Muzeu s-au încheiat seara târziu cu un foc ritualic ca pe vremuri. 

Evenimentele au fost organizate de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Agenției Wolf Art și al Asociației Copacul de Cafea.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...