FOTO/VIDEO. Uimitoarea complexitate de pe Valea Bârgăului: Setea lor de pământ a atins limitele nefirescului. Ca și setea de cultură, de altfel

FOTO/VIDEO. Uimitoarea complexitate de pe Valea Bârgăului: Setea lor de pământ a atins limitele nefirescului. Ca și setea de cultură, de altfel

Setea de pământ care a atins uneori limite ale nefirescului, pentru locuitorii de pe Valea Bârgăului, a mers „umăr la umăr cu setea de cultură: niciun sacrificiu nu li s-a părut bârgăuanilor prea mare pentru învățătura copiilor lor…”

Biserica Evanghelică din centrul orașului a găzduit ieri un impresionant concert-spectacol de operă: „Pescuitorii de perle” – creație lirică de tinerețe a compozitorului Georges Bizet – interpretat de orchestra, corul și baletul Operei Române Craiova.

Intrarea a fost liberă, iar bistrițenii au avut ocazia să urmărească dramatica poveste de dragoste (interpretată pentru prima dată în 1863, la Teatrul Liric din Paris) din Ceylonul antic (Sri Lanka de astăzi), acolo unde doi prieteni din copilărie, Zurga şi Nadir, se îndrăgostesc de aceeaşi femeie, Leila, însă renunță la ea de dragul prieteniei lor. La rândul ei, Leila, o preoteasă care îşi dedică viaţa slujirii lui Brahma, are de ales între datoria spirituală şi dragostea pe care i-o poartă lui Nadir, de care este îndrăgostită, iar atunci când ea este chemată să se roage pentru siguranţa pescuitorilor de perle, cei doi se revăd, iar lucrurile se complică într-o emoționantă poveste din care nu lipsește răzbunarea, dragostea, gelozia sau zbuciumata și dificila alegere între suflet și datorie. Opera are două versiuni pentru final – una în care îndrăgostiţii fug, iar Zurga rămâne singur, aşteptând întoarcerea pescarilor, cealaltă – în care marele preot al lui Brahma şi tutorele Leilei, toţi cei trei protagoniştii fiind ucişi.

Iar dacă ieri, în Biserica Evanghelică, iubitorii de operă au avut ocazia să-l revadă pe tenorul bistrițean Florin Ormenișan, duminică, la Palatul Culturii s-a desfășurat un recital de canzonete și arii din opere celebre – susținut de Alexandra Hordoan (mezzosoprană), Ioana Badiu (soprană), Horațiu Ruști (bariton), Petre Macedonianu (tenor) și Olga Bordas (pian), momentele coregrafice fiind susținute de Ansamblul profesionist de la Palatul Culturii.

Momentul artistic la care a asistat și nepoata tenorului Constantin Pavel a fost precedat de o foarte interesantă conferință susținută de prof. dr. Mircea Gelu Buta care a reușit să contureze un impresionant tablou al Văii Bârgăului, mărturisind celor prezenți că a fost deseori întrebat dacă nu cumva Constantin Pavel a fost un produs  excepțional, dar întâmplător al Văii Bârgăului: „A fost primul director al Operei Naționale Române din Cluj, a fost o personalitate complexă, fiind  considerat cel mai mare regizor de operă pe care l-au avut românii – la un moment dat conducea  și Opera Română din Cluj, și Opera din București, dar și Palatele Regale…”, a povestit dr. Gelu Buta.

Conferențiarul a povestit despre „setea de pământ care a atins uneori limite ale nefirescului pentru locuitorii de pe Valea Bârgăului”, dar care a mers „umăr la umăr cu setea de cultură – niciun sacrificiu nu li s-a părut bârgăuanilor prea mare pentru învățătura copiilor lor…

Circularele vicariale și episcopale reglementau nu numai domeniul ecleziastic, ci se ocupau și de probleme școlare, sociale și culturale, folosind de cele mai multe ori un limbaj apropiat poporului – a mai remarcat prof. dr. Gelu Buta, amintind că pe atunci Valea Bârgăului era eminamente greco-catolică și că biserica se implica enorm în educația copiilor, o categorie aparte fiind și grănicerii năsăudeni.

Legea administrativă din 1870 a impus învățământul maghiar în Transilvania, însă, cu toate împotrivirile, copiii foștilor grăniceri, reușesc prin stipendii și burse, să studieze la școli și universități faimoase… Este și cazul lui Constantin Pavel care a studiat Facultatea de Drept din Cluj, ajungând apoi la Viena și Budapesta, de unde i-a sprijinit la rândul său foarte mult pe tinerii de acasă, cu diverse burse… Acești copii de gospodari țărani, foști grăniceri, vor forma pătura intelectuală a comunei Bistrița-Bârgăului (pe care locuitorii din zonă o alintau Bistricioara), iar acestor intelectuali li s-a adăugat familia preotului greco-catolic Pantelimon Zagrai, căsătorit cu fiica preotului Leon Coșbuc din Leșu, fratele mai mare a poetului George Coșbuc, care venea regulat aici…”, a mai povestit profesorul Mircea Gelu Buta, amintind și despre vizita poetului George Coșbuc prilejuită de un botez în familia Zagrai care avea să influențeze benefic viața culturală și spiritul localnicilor din zonă, despre vizita lui Alexandru Odobescu – scriitorul care în 1894 lucra la Sîngeorz-Băi la un manual de citire pentru clasa a IV-a, despre popasul acestuia în Prundu Bârgăului, unde Odobescu a fost invitat la masă de celebra și prospera familie Monda – între care era și  Simion Monda, primul protopop al Bistriței sau Andrei Monda (doctorul care a înființat stațiunea din Sîngeorz-Băi și proprietar al unei superbe clădiri recent renovate, chiar în spatele Hotelului Coroana de Aur)…

Conferențiarul a inclus în tabloul conturat spiritului de pe Valea Bârgăului și pe Coșbuc care a revenit de câteva ori pe aceste meleaguri, unde românii din zonă au organizat tot felul de întâlniri, poetul remarcând, într-o conferință din 1909 că „portul pe Bârgău este diferit față de alte sate”, dar și că „bârgăuancele sunt foarte frumoase”…

FOTO: S-a încheiat cu bine prima ediţie a Cupei Cârlionț la Șah pentru Juniori decembrie 15, 2019 - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 14 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori. A fost prima ediție a acestei competiţii: „Sperăm ca acest concurs să devină o tradiție pentru șahul bistrițean..."
INEDIT: Un primar scoate bani din buzunar pentru a premia cea mai frumoasă casă veche împodobită decembrie 15, 2019 - Multe localități au case vechi ce ajung să fie demolate. Pentru a scoate în evidență frumusețea lor, un primar și-a provocat localnicii să le împodobească. Iar cea mai frumoasă casă împodobită va fi premiată. Cu bani din buzunarul propriu al primarului.
Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.
PROVOCARE: Mulţumeşte şi tu pentru binecuvântările din viaţa ta, alături de echipa Cheers! decembrie 14, 2019 - Dacă ai vrut vreodată să mulţumeşti pentru bucuriile şi bunăstarea cu care ai fost binecuvântat, dar n-ai ştiut cum – ţi se oferă prilejul perfect chiar acum! Fetele şi băieţii de la Cheers vor organiza luni, 16 decembrie, la Dacia, un spectacol caritabil extraordinar. Este momentul să răspunzi acestei provocări…!
Ovidiu Frenț nu se dă plecat! Rămâne TOT în Prefectură, dar pe un alt post: decembrie 14, 2019 - Miercuri, Ovidiu Frenț a fost demis din funcția de prefect al județului. Totuși, acesta nu va părăsi palatul administrativ. Conform organigramei actualizate, Frenț va rămâne pe un alt post. Și va răspunde direct celui ce va fi subprefect. 
Nu renunță la locuințele improvizate nici pe ger! 8 adulți și 8 minori își vor petrece iarna în barăci în fosta groapă de gunoi a Bistriței decembrie 14, 2019 - Gerul care se anunță nu pare să îi sperie pe cei care nu au o locuință corespunzătoare. 8 adulți și 8 copii își vor petrece iarna în niște barăci improvizate în zona fostei gropi de gunoi a Bistriței. De asemenea, alte patru persoane își vor petrece iarna în două foste centrale termice.
Rostul de dimineaţă: Două, trei întâmplări bizare, pe o stradă din Bistriţa decembrie 14, 2019 - Au fost suficiente câteva clipe de răgaz, în plină stradă, ziua în amiaza mare – pentru a surprinde în flagrant, în toată splendoarea, două – trei întâmplări care aveau să schimbe definitiv pulsul zilei...!
VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină. 
FOTO/VIDEO: Cei mai buni dintre bistriţeni au fost sărbătoriţi şi premiaţi azi de Primăria Bistriţa decembrie 13, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița”, astă-seară, la Palatul Culturii. Ceremonia a debutat cu un film documentar regizat de Ciprian Moldovan şi dedicat jurnalistului bistriţean  interbelic – Gustav Zikeli. Lia Band ne-a introdus în atmosferă, interpretând un celebru hit al Tinei Turner - You’re simply the Best...
Pa, Complex Polivalent sportiv din Wonderland decembrie 13, 2019 - Într-o conferință de presă, liderul PNL Ioan Turc a precizat că complexul polivalent sportiv din Wonderland nu este o prioritate, existând șanse mari ca un astfel de proiect să nu fie finanțat.
Amendat de polițiști, pentru că… a uitat unde și-a parcat mașina! decembrie 13, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Beclean. Un bărbat din Nușeni a cerut ajutor polițiștilor în găsire mașinii sale furate. Doar că mașina nu a fost furată ci mutată în alt loc...tot de el.
DOCUMENTE: Cum a ajuns un student să execute 5 ani de închisoare, după ce a băgat în mormânt un tânăr decembrie 13, 2019 - Un tânăr de 25 de ani, student la Universitatea Tehnică își va petrece următorii 5 ani după gratii, după un aparent banal accident de circulație. În 2017, acesta a urcat băut la volan, a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist a murit. Curtea de Apel Cluj a considerat că cei 2,7 ani de închisoare stabiliți de judecătorie sunt insuficienți pentru ca tânărul „să se învețe minte”.