FOTO/VIDEO. Uimitoarea complexitate de pe Valea Bârgăului: Setea lor de pământ a atins limitele nefirescului. Ca și setea de cultură, de altfel

FOTO/VIDEO. Uimitoarea complexitate de pe Valea Bârgăului: Setea lor de pământ a atins limitele nefirescului. Ca și setea de cultură, de altfel

Setea de pământ care a atins uneori limite ale nefirescului, pentru locuitorii de pe Valea Bârgăului, a mers „umăr la umăr cu setea de cultură: niciun sacrificiu nu li s-a părut bârgăuanilor prea mare pentru învățătura copiilor lor…”

Biserica Evanghelică din centrul orașului a găzduit ieri un impresionant concert-spectacol de operă: „Pescuitorii de perle” – creație lirică de tinerețe a compozitorului Georges Bizet – interpretat de orchestra, corul și baletul Operei Române Craiova.

Intrarea a fost liberă, iar bistrițenii au avut ocazia să urmărească dramatica poveste de dragoste (interpretată pentru prima dată în 1863, la Teatrul Liric din Paris) din Ceylonul antic (Sri Lanka de astăzi), acolo unde doi prieteni din copilărie, Zurga şi Nadir, se îndrăgostesc de aceeaşi femeie, Leila, însă renunță la ea de dragul prieteniei lor. La rândul ei, Leila, o preoteasă care îşi dedică viaţa slujirii lui Brahma, are de ales între datoria spirituală şi dragostea pe care i-o poartă lui Nadir, de care este îndrăgostită, iar atunci când ea este chemată să se roage pentru siguranţa pescuitorilor de perle, cei doi se revăd, iar lucrurile se complică într-o emoționantă poveste din care nu lipsește răzbunarea, dragostea, gelozia sau zbuciumata și dificila alegere între suflet și datorie. Opera are două versiuni pentru final – una în care îndrăgostiţii fug, iar Zurga rămâne singur, aşteptând întoarcerea pescarilor, cealaltă – în care marele preot al lui Brahma şi tutorele Leilei, toţi cei trei protagoniştii fiind ucişi.

Iar dacă ieri, în Biserica Evanghelică, iubitorii de operă au avut ocazia să-l revadă pe tenorul bistrițean Florin Ormenișan, duminică, la Palatul Culturii s-a desfășurat un recital de canzonete și arii din opere celebre – susținut de Alexandra Hordoan (mezzosoprană), Ioana Badiu (soprană), Horațiu Ruști (bariton), Petre Macedonianu (tenor) și Olga Bordas (pian), momentele coregrafice fiind susținute de Ansamblul profesionist de la Palatul Culturii.

Momentul artistic la care a asistat și nepoata tenorului Constantin Pavel a fost precedat de o foarte interesantă conferință susținută de prof. dr. Mircea Gelu Buta care a reușit să contureze un impresionant tablou al Văii Bârgăului, mărturisind celor prezenți că a fost deseori întrebat dacă nu cumva Constantin Pavel a fost un produs  excepțional, dar întâmplător al Văii Bârgăului: „A fost primul director al Operei Naționale Române din Cluj, a fost o personalitate complexă, fiind  considerat cel mai mare regizor de operă pe care l-au avut românii – la un moment dat conducea  și Opera Română din Cluj, și Opera din București, dar și Palatele Regale…”, a povestit dr. Gelu Buta.

Conferențiarul a povestit despre „setea de pământ care a atins uneori limite ale nefirescului pentru locuitorii de pe Valea Bârgăului”, dar care a mers „umăr la umăr cu setea de cultură – niciun sacrificiu nu li s-a părut bârgăuanilor prea mare pentru învățătura copiilor lor…

Circularele vicariale și episcopale reglementau nu numai domeniul ecleziastic, ci se ocupau și de probleme școlare, sociale și culturale, folosind de cele mai multe ori un limbaj apropiat poporului – a mai remarcat prof. dr. Gelu Buta, amintind că pe atunci Valea Bârgăului era eminamente greco-catolică și că biserica se implica enorm în educația copiilor, o categorie aparte fiind și grănicerii năsăudeni.

Legea administrativă din 1870 a impus învățământul maghiar în Transilvania, însă, cu toate împotrivirile, copiii foștilor grăniceri, reușesc prin stipendii și burse, să studieze la școli și universități faimoase… Este și cazul lui Constantin Pavel care a studiat Facultatea de Drept din Cluj, ajungând apoi la Viena și Budapesta, de unde i-a sprijinit la rândul său foarte mult pe tinerii de acasă, cu diverse burse… Acești copii de gospodari țărani, foști grăniceri, vor forma pătura intelectuală a comunei Bistrița-Bârgăului (pe care locuitorii din zonă o alintau Bistricioara), iar acestor intelectuali li s-a adăugat familia preotului greco-catolic Pantelimon Zagrai, căsătorit cu fiica preotului Leon Coșbuc din Leșu, fratele mai mare a poetului George Coșbuc, care venea regulat aici…”, a mai povestit profesorul Mircea Gelu Buta, amintind și despre vizita poetului George Coșbuc prilejuită de un botez în familia Zagrai care avea să influențeze benefic viața culturală și spiritul localnicilor din zonă, despre vizita lui Alexandru Odobescu – scriitorul care în 1894 lucra la Sîngeorz-Băi la un manual de citire pentru clasa a IV-a, despre popasul acestuia în Prundu Bârgăului, unde Odobescu a fost invitat la masă de celebra și prospera familie Monda – între care era și  Simion Monda, primul protopop al Bistriței sau Andrei Monda (doctorul care a înființat stațiunea din Sîngeorz-Băi și proprietar al unei superbe clădiri recent renovate, chiar în spatele Hotelului Coroana de Aur)…

Conferențiarul a inclus în tabloul conturat spiritului de pe Valea Bârgăului și pe Coșbuc care a revenit de câteva ori pe aceste meleaguri, unde românii din zonă au organizat tot felul de întâlniri, poetul remarcând, într-o conferință din 1909 că „portul pe Bârgău este diferit față de alte sate”, dar și că „bârgăuancele sunt foarte frumoase”…

FOTO Telciu: Biciclistă lovită de mașină iulie 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această după-masă în Telciu. O femeie care circula cu bicicleta a făcut un viraj fără să se asigure, fiind lovită de un autoturism. 
Drept, Inginerie Managerială sau Științele Comunicării? Orice ai alege, ești binevenit la Universitatea Ecologică din București, Centrul Bistrița iulie 13, 2020 - Mai sunt doar câteva zile în care poți să te bucuri de avantajele oferite Universitatea Ecologică din Bistrița! Până miercuri, 15 iulie 2020, te poți înscrie la una dintre facultățile și specializările instituției:
FOTO/VIDEO: Roxana Lăpuște deschide YOLO – cel mai modern studio de dans din Bistrița iulie 13, 2020 - Este o investiție de câteva zeci de mii de euro și, fără îndoială, cel mai modern studio de dans din Bistrița. Yolo Studio își deschide mâine porțile! „Este o sală de dans și sport echipată și pregătită pentru întreaga familie. De mâine începem o parte dintre cursuri”, anunță Roxana Lăpuște, coordonatoarea întregului proiect.
„Big Brother” pentru polițiști! Agenții vor avea o cameră video atașată de uniformă iulie 13, 2020 - Polițiștii care își desfășoară activitatea în stradă vor avea camere video atașate de uniforme. Astfel, crede ministrul Afacerilor Interne, vor responsabiliza atât cetățenii, cât și polițiștii. Această dotare este întâlnită și în alte state.
Jandarmul vindecat de COVID-19 a sărit în ajutorul celor infectați cu coronavirus și a donat plasmă iulie 13, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID-19. Totuși, până acum, doar 16 persoane au donat, iar numărul donatorilor este în scădere. Astăzi, jandarmul vindecat de COVID-19 a donat plasmă pentru a sprijini medicii în vindecarea altor bolnavi.
N-au încăput pe drum și s-au luat la bătaie iulie 13, 2020 - Mai mulți tineri din Dumitrița s-au luat la bătaie, după ce n-au încăput cu autoturismele pe un drum îngust și s-au ciocnit. Doi tineri au fost reținuți pentru 24 de ore.
A vrut să-și lovească fiul cu o coasă, dar a nenorocit caroseria la două mașini iulie 13, 2020 - Un incident bizar, în acest weekend, în Bistrița. Un tată și un fiu s-au certat, în plină stradă. Tatăl a vrut să-și lovească fiul cu o coasă, dar a nenorocit caroseria la două mașini.
Locuri de muncă disponibile la Biasicom, Spălătoria Pro Wash, Electroplast, Sanovil și Amicii Building! iulie 13, 2020 - Se fac angajări la Biasicom, Electroplast, Sanovil, Betak și Amicii Building! Companiile din oraș caută operatori cabluri electrice, muncitori necalificați, consultant online și șoferi cu permis de conducere categ. B, C, CE. Se oferă condiții excelente de muncă și salariu motivant.
Bistrița-Năsăud: Două cazuri pozitive și patru persoane vindecate. La nivel național, 32.948 persoane infectate iulie 13, 2020 - Avem 633 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore doi bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar patru persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 413 de cazuri noi de infecție.
FII REPORTER: Pățania unei mămici plecate cu fetița și soțul să lucreze la Fisherman`s iulie 13, 2020 - O familie din Cluj nu va uita niciodată experiența de la Fisherman`s. Din nefericire, nu e una plăcută. Ci una dureroasă, în care au mers să lucreze, iar patronul și-ar fi bătut joc de ei. AFLĂ povestea:
SCANDAL la Băile Figa: Trei persoane împușcate cu un pistol cu bile de cauciuc! iulie 13, 2020 - Mobilizare de forțe ieri dimineață la Figa. Mai mulți tineri s-ar fi certat, iar apoi s-au luat la bătaie. La un moment dat, un tânăr a scos un pistol, rănind trei persoane. Polițiștii fac cercetări și au deschis dosar penal.
Principele Nicolae pune umărul la amenajarea Via Transilvanica, cel mai mare traseu de drumeție din țară iulie 13, 2020 - Prezent la mai multe acțiuni și proiecte marca Tășuleasa Social, principele Nicolae a răspuns afirmativ și când a fost chemat să se implice în amenajarea Via Transilvanica, cel mai mare traseu de drumeție din țară.
„Aventurile” unui adolescent de 17 ani: s-a cinstit bine la Băile Figa, după care a luat în plin două mașini parcate iulie 13, 2020 - Un adolescent de 17 ani a fost prins băut la volan, după ce a luat în plin două autoturisme parcate pe aleile dintre cabanele de la Băile Figa. „Aventurile” sale i-au adus un dosar penal.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Viile Tecii și pe o stradă din Beclean iulie 13, 2020 - Localitatea Viile Tecii a rămas fără apă potabilă de ieri seară. Locuitorii vor avea de așteptat până azi, 13 iulie 2020 la ora 15:00 pentru reluarea furnizării apei. De la miezul nopții, până în 14 iulie la ora 05.00, trei localități rămân fără apă:
FOTO: Băut la volan, de dimineață bună, s-a răsturnat cu mașina iulie 13, 2020 - Un măierean băut la volan a reușit să producă un accident rutier. Acesta s-a răsturnat cu autovehiculul pe care-l conducea. Polițiștii au întocmit dosar penal.
FOTO: A adormit la volan și a ajuns într-un cap de pod iulie 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe DN 17. O autoutilitară s-a oprit într-un cap de pot. Trei persoane au ajuns la spital.
ALTE vremuri: Bacalaureatul, un spectacol cu public… 6 discipline, la examenul scris iulie 12, 2020 - Emoțiile examenului de Bacalaureat s-au încheiat, pentru majoritatea elevilor din județ. Ar fi, așadar, prilejul potrivit să aruncăm o privire cu 150 de ani în urmă. Să aflăm că prin 1870 Bacalaureatul era organizat ca un spectacol cu public. Și că elevii aveau de susținut examen la nu mai puțin de 6 probe…!
Doris Rai: Serele primăriei pot aduce turiști și bani Bistriței! Am putea fi Orașul Florilor și să producem flori pentru tot Ardealul, cel puțin iulie 12, 2020 - Doris Rai și-a anunțat oficial candidatura la Primăria Bistrița. Prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE, aceasta a spus că pentru a diminua povara taxelor și impozitelor de pe umerii cetățenilor, Primăria Bistrița trebuie să se autofinanțeze. Una dintre soluțiile găsite este implicarea serelor de flori ale primăriei ce pot transforma Bistrița în Orașul Florilor. Am putea livra flori pentru tot Ardealul, cel puțin.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, 8 persoane vindecate și două decese. La nivel național, 32.535 persoane infectate iulie 12, 2020 - Avem 631 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 8 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-au înregistrat și două decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 456 de cazuri noi de infecție.
UN voucher de 300 de lei – metoda Statului de a încuraja sportul de performanță iulie 12, 2020 - Autoritățile naționale doresc să încurajeze practicarea sportului de performanță. În acest sens, Ministerul Sportului a decis să ofere cadou UN voucher de 300 de lei de copil. Pentru achiziția de echipament sportiv. 
CÂTE accidente au avut loc din cauza mașinilor cu volan pe dreapta iulie 12, 2020 - Timpul mașinilor cu volan pe dreapta, pe străzile din România, se apropie de sfârșit. Polițiștii cer scoaterea TOTALĂ a acestora din circulație. Zeci de persoane și-au pierdut viața din cauza acestor tipuri de autovehicule. CÂTE accidente au avut loc cu astfel de autoturisme:
Fără permis, a ajuns cu mașina într-un gard! Și el, dar și domnișoara de lângă, la spital! iulie 11, 2020 - Seară de neuitat pentru doi tinerei. El a condus mașina, deși nu avea permis, direct într-un gard. A rămas blocat alături de domnișoara de lângă. Apoi au fost transportați la spital.
Ecologiștii își plâng un fost coleg de partid. Ar fi fost răpus de COVID 19 iulie 11, 2020 - Reprezentanții Partidului Ecologist Român, filiala Bistrița, își plâng un fost coleg de partid. Acesta ar fi fost răpus de COVID 19. Pe lâmgă faptul că a fost un expert topograf, a fost activ atât în partid cât și în comunitatea locală.
FOTO: Fetiță lovită din plin de un microbuz, pe trecerea de pietoni iulie 11, 2020 - O fetiță de nouă ani a ajuns la spital, după ce a fost accidentată pe trecerea de pietoni. Aceasta era împreună cu mama ei când microbuzul a lovit-o din plin.
FOTO: Ce au descoperit lucrătorii Aquabis în sistemul de canalizare iulie 11, 2020 - Haine uzate, moloz, lemne, tampoane și ambalaje de tot felul... Sunt doar câteva dintre „capturile” pe care lucrătorii Aquabis le-au descoperit în sistemul de canalizare! Aruncate acolo de bistrițenii care nu știu să folosească civilizat vasele de wc...
EXTRA: În ajutorul viitorilor studenți din Bistrița…! iulie 11, 2020 - Până inclusiv marți, 14 iulie 2020, tinerii absolvenți care își doresc să urmeze o facultate chiar în Bistrița – au ocazia să se înscrie la admitere. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Extensia Bistrița oferă și azi și mâine suport telefonic. Alte locuri disponibile pentru absolvenți:
FOTO/VIDEO: BUCURIE !!! Nina Kids mai deschide un spațiu unde copiii să fie iubiți și fericiți! iulie 11, 2020 - Dacă aveți impresia că micuții voștri se simt iubiți, fericiți și ocrotiți numai acasă, înseamnă că nu ați auzit de Nina Kids. Acolo se acționează pe principiul că fiecare Nevoie Individuală Necesită Atenție. Așa că fiecare copil se simte...ca acasă. Iar acum, se mai deschide o locație, pentru ca și mai mulți copii să se poată bucura de atenție, educație și joacă...în siguranță!
Generală 4: Peste 80 de muncitori lucrează de zor să finalizeze lucrările până în septembrie iulie 11, 2020 - Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Din fericire, elevii de la Generală 4 se vor putea bucura de ”casă nouă”. Peste 80 de muncitori lucrează de cu zor să termine lucrările. 
COVID 19: Aproape 700 de cazuri noi în 24 de ore. În Bistrița Năsăud – 12 cazuri! iulie 11, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a raportat 698 de noi cazuri de COVid 19 depistate în ultimele 24 de ore, la nivel național. În județul nostru, numărul total al infectărilor a ajuns la 625, cu 12 cazuri noi.
Rostul de dimineață: Cu noaptea-n cap, la spectacol…! iulie 11, 2020 - S-au trezit cu noaptea-n cap, pentru câteva momente de magie. Pentru a surprinde, în toată splendoarea, spectacolul. Incredibil și irepetabil, ca de fiecare dată!