FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu!

FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu!

Podețe înfundate, gospodării inundate, zeci de pompieri cu utilaje în diferite zone ale județului. Aceasta este imaginea dezolantă din urma ploilor și a inundațiilor din Bistrița Năsăud. În urmă cu câteva minute, s-a emis inclusiv cod roșu de inundații pe Valea Budacului.

De ieri de la ora 18:00, Bistrița-Năsăud s-a aflat sub cod portocaliu de inundații. În această dimineață s-a emis cod roșu pentru Valea Budacului și Valea Șieului.

Zeci de pompieri au intervenit, și încă intervin în zonele afectate.

Raportul ISU BN este următorul:

  1. Localitatea Prundu Bârgăului: un podeț colmatat, iese apa în curtea unei gospodării. Intervine un echipaj din cadrul G.I. P. Bârgăului cu o motopompă și SVSU Prundu Bârgăului cu un buldoexcavator.
  2. Comuna Cetate, localitatea Satu Nou, subsolul unui imobil este inundat cu apă. Intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
  3. Comuna Galații Bistriței, localitatea Herina: subsolul unui imobil și un adăpost de animale sunt inundate cu apă. Intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
  4. Comuna Mărișelu, localitatea Măgurele, subsolul unuei imobil este inundat cu apă, intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
  5. Pe raza comunei Lechința, din cauza unui defect al unui transformator electric din punctul de transformare Lechința, mai multe gospodării au rămas fără alimentare cu energie electrică.
    În comuna Mărișelu, localitatea Măgurele, două podețe C.F. sunt infundate ca urmare a torenților creați, iar apa a ieșit din albie și a inundat o suprafață de teren agricol.

„De asemenea, un grup de gospodării (aproximativ 20 și doi operatori economici) sunt inundate cu apă. Intervin un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița. S-a anunțat CLSU care va interveni cu un buldoexcavator pentru curățarea podețelor”, anunță ISU BN.

În prezent sunt 14 echipaje de pompieri militari care intervin cu motopompe (inclusiv două motopompe de capacitate mărită) în diferite puncte ale județului: Bistrița, Năsăud, Budacu de Jos, Sîngeorz Băi, Prundu Bârgăului, Mărișelu, Nimigea.

De asemenea în teren sunt toate echipajele disponibile de la nivelul comunităților afectate cu motopompe, buldoexcavatoare și alte mijloace tehnice din dotare. Echipaje de la SGA Bistrița Năsăud sunt în puncte ale județului unde este nevoie de intervenția acestora. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează orice situație care poate să pună viața oamenilor în pericol, atât prin dispeceratul integrat, cât și prin misiuni operative în teren de monitorizare și patrulare”, anunță ISU BN.

De asemenea, s-a emis avertizare prin sistemul Ro Alert – Cod Roșu privind riscul de viituri majore, amenințare directă și generalizată asupra siguranței persoanelor pentru populația din bazinul hidrografic Șeu – localitățile Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Șieu Măgheruș, Șieu Odorhei
Șintereag și comuna Budacu de Jos.

UPDATE:

În localitatea Budacu de Jos au fost evacuate 20 de persoane din 9 gospodării.( direcționate la vecini/rude care nu au locuințele expuse)

 

 

VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”
POVEŞTI DIN SAT: A murit Hera! decembrie 8, 2019 - Portbagajul se ridică, lăsând să se vadă înăuntru o cutie de carton iar lângă ea, un cățel cât să încapă în ea. Hera: un ciobănesc german, pui de câine lup care țopăia, scoțând un schelălăit subțire, un fel de plâns.
FOTO: Specialitățile gastronomice și vinurile din Bistrița-Năsăud cuceresc Polonia decembrie 8, 2019 - Vinuri medaliate, delicatese cu păstrăv afumat marcă înregistrată, produse tradiționale și montane atestate – brânzeturi, dulcețuri și siropuri marca Produs în Bistrița-Năsăud se află zilele acestea pe mesele polonezilor care trec porțile celei de-a 13-a ediții a EKOGALA de la Rzeszow, eveniment etalon al produselor alimentare de înaltă calitate.
Un bărbat a fost găsit decedat, lângă tractorul pe care îl conducea decembrie 8, 2019 - Un bărbat din Runcu Salvei a plecat aseară de acasă cu tractorul și nu s-a mai întors. În această dimineață a fost găsit decedat lângă tractor.
AQUABIS:  Avarie în Cepari. Cât timp vor fi afectați locuitorii decembrie 8, 2019 - Locuitorii din Cepari rămân astăzi și mâine fără apă ăptabilă, anunță Aquabis.
Reabilitarea termică a patru blocuri, în impas! decembrie 8, 2019 - Municipalitatea a lansat un program de reabilitare a zeci de blocuri din municipiu. Unele lucrări au fost recepționate, altele sunt în curs de derulare, iar altele..în impas. Este vorba de patru blocuri pentru care nu s-a prezentat nimeni interesat să le reabiliteze. Consilierii locali au de luat o decizie, joi:
O tragedie mai dură ca moartea: Bunicul şi nepoţelul care au murit prăbuşindu-se de la etajul II vor fi înmormântaţi luni. CUM putem ajuta decembrie 8, 2019 - O tragedie inexplicabilă a zguduit oraşul vineri seara, în zi de sărbătoare. Un bunic şi nepoţelul său de trei ani au murit după ce s-au prăbuşit în gol, de la etajul II, într-un bloc de pe strada Vişinului. Tatăl băieţelului este este plutonier Dan Tofană şi munceşte în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj. Colegii săi ne cer ajutorul: 
FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.