FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu!

FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu!

Podețe înfundate, gospodării inundate, zeci de pompieri cu utilaje în diferite zone ale județului. Aceasta este imaginea dezolantă din urma ploilor și a inundațiilor din Bistrița Năsăud. În urmă cu câteva minute, s-a emis inclusiv cod roșu de inundații pe Valea Budacului.

De ieri de la ora 18:00, Bistrița-Năsăud s-a aflat sub cod portocaliu de inundații. În această dimineață s-a emis cod roșu pentru Valea Budacului și Valea Șieului.

Zeci de pompieri au intervenit, și încă intervin în zonele afectate.

Raportul ISU BN este următorul:

  1. Localitatea Prundu Bârgăului: un podeț colmatat, iese apa în curtea unei gospodării. Intervine un echipaj din cadrul G.I. P. Bârgăului cu o motopompă și SVSU Prundu Bârgăului cu un buldoexcavator.
  2. Comuna Cetate, localitatea Satu Nou, subsolul unui imobil este inundat cu apă. Intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
  3. Comuna Galații Bistriței, localitatea Herina: subsolul unui imobil și un adăpost de animale sunt inundate cu apă. Intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
  4. Comuna Mărișelu, localitatea Măgurele, subsolul unuei imobil este inundat cu apă, intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
  5. Pe raza comunei Lechința, din cauza unui defect al unui transformator electric din punctul de transformare Lechința, mai multe gospodării au rămas fără alimentare cu energie electrică.
    În comuna Mărișelu, localitatea Măgurele, două podețe C.F. sunt infundate ca urmare a torenților creați, iar apa a ieșit din albie și a inundat o suprafață de teren agricol.

„De asemenea, un grup de gospodării (aproximativ 20 și doi operatori economici) sunt inundate cu apă. Intervin un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița. S-a anunțat CLSU care va interveni cu un buldoexcavator pentru curățarea podețelor”, anunță ISU BN.

În prezent sunt 14 echipaje de pompieri militari care intervin cu motopompe (inclusiv două motopompe de capacitate mărită) în diferite puncte ale județului: Bistrița, Năsăud, Budacu de Jos, Sîngeorz Băi, Prundu Bârgăului, Mărișelu, Nimigea.

De asemenea în teren sunt toate echipajele disponibile de la nivelul comunităților afectate cu motopompe, buldoexcavatoare și alte mijloace tehnice din dotare. Echipaje de la SGA Bistrița Năsăud sunt în puncte ale județului unde este nevoie de intervenția acestora. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează orice situație care poate să pună viața oamenilor în pericol, atât prin dispeceratul integrat, cât și prin misiuni operative în teren de monitorizare și patrulare”, anunță ISU BN.

De asemenea, s-a emis avertizare prin sistemul Ro Alert – Cod Roșu privind riscul de viituri majore, amenințare directă și generalizată asupra siguranței persoanelor pentru populația din bazinul hidrografic Șeu – localitățile Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Șieu Măgheruș, Șieu Odorhei
Șintereag și comuna Budacu de Jos.

UPDATE:

În localitatea Budacu de Jos au fost evacuate 20 de persoane din 9 gospodării.( direcționate la vecini/rude care nu au locuințele expuse)

 

 

ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum 14 ore - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum 16 ore - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum 17 ore - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum 19 ore - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".
FOTO: Președintele Klaus Iohannis i-a cucerit și pe olteni acum 20 de ore - Președintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la reuniunea liberalilor din Oltenia, fiind primit cu entuziasm de craioveni. Klaus Iohannis și PNL își propun să construiască ”România normală”, bazată pe o guvernare competentă, iar prima etapă este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.
FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum 21 de ore - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.
Aquabis: Trei străzi din Lunca Ilvei, fără apă acum 23 de ore - Trei străzi din Lunca Ilvei rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. În zonă sunt necesare lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.
Vicele Muthi visează la parcări! Vorbește de ele, dar nu se concretizează nimic! UNDE mai vede o parcare: acum 23 de ore - Problema spinoasă a bistrițenilor o reprezintă locurile de parcare. Vicele Muthi ar vrea să rezolve asta. Și visează la parcări. Le vede frumoase, supra etajate. Chiar și subteran. Și vorbește de ele. Dar nu se concretizează nimic. UNDE mai ”vede” o parcare:
TEROARE în Cușma: Populația, avertizată prin Ro Alert cu privire la un URS acum O zi - Dimineață cu teroare în Cușma. Localnicii au fost avertizați prin Ro Alert să nu iasă din case. Un urs agresiv a pătruns în localitate.
FOTO – GRAV: Pieton spulberat pe trecerea de pietoni de pe Republicii acum 2 zile - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu putin timp, pe Bulevardul Republicii. Un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovit în plin de un autorurism condus de un tânăr bistrițean.
Klaus Iohannis: ȘTIU ce trebuie făcut și împreună cu un guvern pro european, în jurul PNL-ului, vom face această muncă pentru români! acum 2 zile - Președintele Klaus Iohannis, în aplauzele a 3000 de susținători, însoțit de președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban și mai mulțilideri ai partidului și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Bistrițenii, pe mâini bune! Echipaj SAJ BN, loc fruntaș la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță acum 2 zile - Bistrițenii pot fi liniștiți câînd vine vorba de ăngrijirea medicală a lor, sau a celor dragi. Salvatorii bistrițeni sunt printre cei mai buni din țară. Iar asta o spune locul I obținut de un echipaj bistrițean la proba ALS a Concursului Național. Și locul IV pe țară, la general. 
Ioan Turc: DA! Vreau să candidez la Primăria Bistrița, din partea PNL! acum 2 zile - Mai este încă aproape un an până la alegerile locale! Dar Ioan Turc, președintele PNL BN, și-a exprimat clar intenția de a candida la fotoliul de primar. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii LIVE Bistrițeanul.ro. 
Bărbat găsit mort în râul Sălăuța! acum 2 zile - S-a dat alerta la Romuli, după ce un corp a fost văzut plutind pe râul Sălăuța. Polițiștii au reușit să identifice cadavrul, care urmează să fie transportat la Bistrița pentru efectuarea necropsiei.
Faimosul fotbalist Gabi Balint, operat de urgență! A făcut infarct! acum 2 zile - Clipe grele pentru familia și cei ce-l iubesc pe faimosul fotbalist Gabi Balint. Acesta a făcut infarct și a ajuns în sala de operație a spitalului Fundeni din București.