Frații Bachiș păstrează în familie, de 50 de ani, secretul celei mai faimoase și iubite înghețate din oraș! L-au spus doar Anielei, cea care duce tradiția familiei mai departe…

Frații Bachiș păstrează în familie, de 50 de ani, secretul celei mai faimoase și iubite înghețate din oraș! L-au spus doar Anielei, cea care duce tradiția familiei mai departe…

Povestea înghețatei pe care o găsiți astăzi în zeci de sortimente în vitrinele Gelateriei Aniela începe acum 50 de ani, atunci când familia Bachiș, cu un spirit antreprenorial care n-a putut fi înfrânat mai târziu nici de comuniști, s-a apucat să o facă, în casa părintească de la Tărpiu, lângă Dumitra.

Bistrițeanul.ro a avut ocazia să afle povestea din spatele înghețatei Aniela, chiar de la frații Bachiș, tatăl și unchii Anielei, reuniți acasă, la Bistrița, după 30 de ani. George Bachiș, tatăl Anielei, este singurul care a rămas în țară și a dezvoltat afaceri aici, după 1990. Frații săi, Ioan și Gabriel, au emigrat în SUA încă din anii ’90 și, cum provin dintr-o familie în care spiritul antreprenorial a fost cultivat din tată în fiu, absolut firesc și natural, au dezvoltat afaceri și acolo. 

George, Ioan și Gabriel Bachiș ne-au spus povestea înghețatei care le-a colorat și bucurat viața și a făcut istorie printre bistrițeni. Sunt cei mai mari fani ai înghețatei făcute de Aniela, dar și cei mai duri critici. Ei chiar știu cum trebuie să fie înghețata bună, au făcut-o împreună zeci de ani. De la ei am aflat și că spiritul antreprenorial este moștenire de familie.

Primul om de afaceri din familia Bachiș a fost chiar străbunicul Anielei, care, întors acasă din război, a deschis o brutărie mică, la țară. Libertatea, bunăstarea și bucuria de a fi propriul tău stăpân s-a transmis din generație în generație, iar Ioan, tatăl fraților Bachiș, nu numai că a continuat pe drumul deschis de tatăl său, dar le-a insuflat asta și copiilor, mai apoi nepoților, care duc mai departe acest spirit antreprenorial, fiecare conducând astăzi propriile afaceri, de succes toate. 

Înghețata Aniela, un secret de familie bine păstrat

Povestea înghețatei din familia Anielei începe prin anii ’70, când Ioan Bachiș a venit cu ideea de a face înghețată, un produs rar în acele vremuri. Vânzarea n-ar fi fost așadar o problemă, piața ar fi consumat înghețată, le trebuia doar o rețetă bună și să afle cum se face înghețata. Închipuiți-vă că în acele vremuri nu erau utilaje care să te ajute să faci gheața sau procesul de înghețare, iar totul se făcea manual, artizanal. Iar înghețata trebuia produsă și vândută vara…

Cum fiul cel mare, George Bachiș, ajunsese la liceu, în Cluj, iar pe strada Pata din Cluj era un turc care vindea o înghețată extraordinar de bună, George (tatăl Anielei) l-a convins să vină la Tărpiu și să-i învețe pe părinții săi cum să facă o înghețată la fel de bună ca cea pe care o vindea pe străzile Clujului. Acesta a fost începutul.

Mai departe, rețeta s-a perfecționat în familie, iar cel care supraveghea îndeaproape tot procesul și insista ca fiecare tranșă de înghețată să fie excelentă, neacceptând nici un rabat de la calitate, era capul familiei – Ioan Bachiș. Permanent, acesta insista asupra calității și era foarte strict când era vorba de igienă, nu accepta nicio abatere, înghețata trebuia să fie nu numai bună, ci și sănătoasă pentru consumatori. Un alt lucru la care ținea foarte mult era rețeta: să fie păstrată secretă, și doar membrii familiei să o știe.

Acest secret este păstrat cu sfințenie și astăzi. Ingredientele nu sunt secrete (lapte, ouă, zahăr și diverse arome), dar ordinea în care ele se pun pentru a obține cea mai bună înghețată, temperaturile din anumite faze de lucru și alte mici detalii din procesul tehnologic, care fac diferența, nu le vom afla niciodată. 

Cum se făcea înghețata acum 50 de ani?!

Foarte greu! Era un proces la care se lucra cu câteva luni înainte. Frații Bachiș ne-au povestit că Ioan, mijlociul familiei, era cel mai priceput la procesul de înghețare, nimeni nu știa mai bine decât el cum să faci înghețată…vara, fără utilaje frig. 

Imediat după Bobotează, toată familia Bachiș începea să lucreze la însilozarea gheții, care trebuia să fie astfel pregătită încât să le ajungă până în toamnă, când se încheia sezonul de vânzare a înghețatei. Și era muncă grea, uneori lucrau alături de peste 20 de oameni, săptămâni la rând, numai să pregătească gheața.

La locul de însilozare se aduceau dintr-un lac de lângă Tărpiu și peste 100 de sănii cu gheață, care erau așezate cu o anume logică, apoi udate, să se sudeze între ele și să formeze un iglu perfect, unde să reziste gheața toată vara, ba chiar până toamna târziu. 

Pentru că acum tehnologia a evoluat și aparatele care fac înghețata nu mai sunt o problemă, Ioan Bachiș ne-a spus, cu un zâmbet ștrengăresc în colțul gurii, cum făcea să păstreze gheața luni la rând, chiar în soare. Cu ajutorul…sării, care, dacă nu știați, scade și mai mult temperatura și păstrează gheța mai mult timp. „De asta se strică drumurile așa de tare când dau cu sare…Dacă afară sunt -10 grade, sarea pusă pe drum scade și mai mult temperatura și asta e explicația pentru care drumurile se distrug așa de tare în fiecare an…”, ne-a explicat Ioan Bachiș.

Tot procesul de producție se desfășura în condiții extrem de severe de igienă și tocmai de aceea niciodată nu au avut probleme, deși în compoziție se foloseau ouă și lapte, extrem de sensibile dacă nu sunt manipulate corect. De exemplu, fiecare ou cumpărat de la țărani era trecut prin trei filtre înainte de a ajunge în înghețată. Prima dată era pus sub o lampă de control, apoi spălat și lăsat 10 minute în cloramină, iar mai apoi, fiecare ou era spart separat, într-o farfurie, și abia apoi ajungea în baza pentru înghețată.

Sute de kilograme de înghețată vândute în câteva ore

Dacă bunicul Ioan Bachiș se ocupa cu producția, responsabilul cu vânzarea era bunica Anielei, Ana Bachiș. Vindea înghețata cu atâta drag și bucurie încât toată lumea o iubea și n-a fost copil care să nu guste din înghețata ei, chiar și dacă nu avea bani. 

Cu noaptea în cap, alături de unul dintre copii, pornea către Năsăud sau Bistrița să vândă înghețata proaspătă, care pleca spre piață imediat ce era gata. Gabriel Bachiș, mezinul familiei, își amintește că a început să vândă înghețată alături de mama sa pe la 10 ani. Atunci când se ridica spitalul din Bistrița, își amintește că ei vindeau înghețată în față

Fotografia veche cu familia Bachiș vânzând înghețată, înrămată și așezată frumos în Gelateria Aniela, este din anii ’80, își amintește Gabriel. Alături de el este mama sa – Ana și undeva, în spate-dreapta, tatăl său.

După ce copiii au crescut, fiecare a preluat sarcini precise. Astfel, Gabriel se ocupa de producție, Ioan de înghețare, George de aprovizionare și vânzare. Nu ieșeau din cuvântul părinților, iar cel mai dur control al calității îl făceau tot ei, în familie. Dacă li se părea cumva că înghețata nu a ieșit cea mai bună – o aruncau, iar procesul de producție se relua.

Tatăl era obsedat de calitatea și gustul bun al înghețatei și era convins că acesta era secretul oricărei afaceri bune: un produs de calitate. De altfel, atunci când apăreau ei în piață, nimeni nu mai vindea înghețată în jur până nu se termina a lor. Uneori vindeau cu 1 leu globul și 300 de kilograme de înghețată în câteva ore.

Odată veniți la putere, comuniștii i-au lăsat să-și continue afacerea, dar o făceau pentru profitul statului, fiind angajați la CAP, apoi la Cooperativa Furnica din Năsăud, apoi la CPADM, care avea un laborator de înghețată și patiserie pentru care făceau înghețată și alte dulciuri după rețetele lor. 

Înghețata nu a fost singurul produs de succes al familiei. Familia Bachiș făcea și o halviță foarte bună, figurine din zahăr ars sau figurine de turtă dulce tradiționale, cu tematică de Crăciun sau de Paște.

De altfel, provocarea fraților Bachiș în aceste zile, când toți s-au reunit acasă, este să refacă iar halvița familiei, dar și turta dulce. Dacă reuniunea din bucătărie va avea succes, nu este exclus ca într-o zi să găsiți la Gelateria Aniela turtă dulce sau halviță, făcută ca pe vremuri, tot după rețete tradiționale, dar ale familiei Bachiș.

O altă surpriză pe care o pregătesc acum este atestarea produsului “Înghețata tradițională a bunicului”, ca produs tradițional, care va respecta întocmai rețeta de acum 50 de ani a înghețatei artizanale făcute de familia Bachiș.

Înghețata Aniela a trecut testele criticilor din familie! E cea mai bună, bucurați-vă de ea!

Aniela Vălean, cea care duce astăzi mai departe tradiția de 50 de ani a înghețatei din familia Bachiș, spune că cel mai dur critic al ei în ceea ce privește înghețata este tatăl său, cel care o ghidează mereu și care a inspirat-o în această afacere. 

Unchii săi, Gabriel și Ioan Bachiș, au testat și ei ultimele sortimente de înghețată și au căzut de acord că este cea mai bună din lume: le amintește de gustul celei din copilăria lor. Sunt tare mândri de nepoata lor și o susțin permanent în această afacere, cea mai de suflet a familiei. 

De altfel, unchii săi sunt un sprijin permanent în afacerea sa și o inspiră mereu. Ioan Bachiș cultivă acum în SUA pe 8 hectare de teren plante medicinale și o inspiră pe Aniela să facă noi sortimente de înghețată, în care să se folosească de proprietățile curative ale plantelor. Înghețata de mac prăjit, cu lavandă și mure sau cea de portocale cu granule de polen ori de mandarine cu muguri de brad sunt doar câteva sortimente inspirate de unchiul său.

Gabriel Bachiș, celălalt unchi al Anielei, n-a renunțat nici acum la bucuria de a face dulciuri și, în SUA, din pură pasiune, participă la cursuri și la concursuri de preparat dulciuri. Învață și experimentează mereu și astfel Aniela primește cele mai bune sfaturi și ultimele noutăți de peste ocean.

Așadar, tradiția merge mai departe la Gelateria Aniela și un lucru este sigur: înghețata va avea același gust bun, ca acum 50 de ani, și peste alți 50. Iar asta pentru că familia Bachiș chiar se pricepe cum să facă cea mai bună înghețată. I-a învățat un turc (înghețata turcească este o delicatesă apreciată și căutată oriunde în lume), acum 50 de ani, au îmbunătățit rețeta ani la rând și procesul de producție, iar acum răsfață un oraș întreg cu o înghețată în care pun lapte, ouă, zahăr și fructe. Mai departe, cum se face, e un secret prea bine păzit, pe care n-am reușit nici noi să-l aflăm…

Anul trecut, Gelateria Aniela a deschis o cofetărie cochetă, în clădirea recent reabilitată de pe str. Barbu Ștefănescu Delavrancea, colț cu str. Dornei. Aici veți găsi tot timpul anului zeci de sortimente de înghețată, în combinații inedite, pe gustul tuturor, dar și o cafea bună, un mix special creat și prăjit pe gustul Anielei. În meniu veți mai găsi și prăjituri sau wafe asortate cu înghețată, atât de bune încât te fac să revii ori de câte ori ai poftă de ceva dulce, bun, cu gust de copilărie.

Rostul de dimineață: Virus? Fantomă? Ceață? Sau dimpotrivă…?!? august 12, 2020 - Să fie însuși virusul...? Să fie fantomele PSD care ne bântuie…? Să fie stafiile celor din PNL care ne zgârie conștiința…? Sau poate, dimpotrivă…? O simplă ceață de august torid? Un simplu efect de poveste…? Dar dacă... ?!?
Aquabis: Avarii în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 12, 2020 - S-au semnalat avarii, în această dimineață, în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Locuitorii vor rămâne azi, 12 august 2020, fără apă potabilă.
Spitalul județean și Primăria Beclean, date exemple de bune practici în cheltuirea banului public, în starea de urgență și alertă august 11, 2020 - Într-un raport detaliat care vizează modul cum s-au cheltuit banii publici de la începutul pandemiei de Coronavirus, Curtea de Conturi a României dă exemplu de bune practici Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și Primăria Beclean.
FOTO – Cristian Niculae strânge semnături pentru candidatura la Primărie: „Va fi plăcerea și bucuria mea” august 11, 2020 - „Pe toată durata acestei săptămâni, va fi plăcerea și bucuria mea de a fi în mijlocul bistrițenilor”, a anunțat Cristian Niculae. „Să nu uităm nici acum, nici în viitor, că administrația locală trebuie să fie despre Bistrița, și despre oamenii orașului nostru!”
Cum au dat de gard procurorii un dosar în care sunt cercetate o mamă și fiica sa pentru proxenetism și trafic de minori august 11, 2020 - Rechizitoriul care are în centru o mamă și o fiică acuzate de proxenetism și trafic de minori întocmit de procurorii DIICOT din Bistrița-Năsăud a fost făcut praf de judecătorii clujeni. Aceștia au găsit grave greșeli și le-au cerut procurorilor să-l refacă rechizitoriul.
Liberalii nu-l susțin pe Ogâgău, însă pe primarul orașului-stațiune nu îl deranjează august 11, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a declarat că PNL nu îl susține pe Traian Ogâgău la Primăria Sângeorz-Băi. Declarația lui Turc a fost făcută la semnarea alianței PNL – USR – PLUS la nivelul județului. Ogâgău nu se arată deranjat de afirmațiile lui Turc, dar spune că ar fi răspuns cu totul altfel.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive, printre care doi medici și un polițist. 35 de persoane vindecate și un deces august 11, 2020 - Avem 978 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 35 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.215 de cazuri noi de infecție.
DOLIU: Petre Rus, patronul Metropolis, s-a stins din viață august 11, 2020 - Petre Rus, unul dintre patronii Metropolis, s-a stins din viață, în urma unor grave afecțiuni. Sincere condoleanțe familiei...
„Donezi și pedalezi” – o campanie inedită pentru promovarea donării de sânge august 11, 2020 - Numărul donatorilor de sânge din Bistrița-Năsăud este destul de scăzut, iar cererea pentru sânge e din ce în ce mai mare. Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița a găsit o metodă inedită prin care să îi determine pe bistrițeni să doneze sânge. VEZI despre ce e vorba:
Gavril Mureșan, directorul Electroplast: „Criza de acum nu este financiară. Este de o cu totul altă natură” august 11, 2020 - „Avem și acum în derulare proiecte mari, de anvergură care ne-au ajutat pe timp de criză”, a mărturisit Gavril Mureșan, directorul Electroplast. Acesta a recunoscut că în urmă cu 12 ani, compania a trecut prin momente extrem de dificile. Cum a reușit să supraviețuiască:
Rostul de dimineață. Imagini spectaculoase. Cum se vede Bistrița din avion august 11, 2020 - Ies la lumină câteva imagini spectaculoase cu Bistrița, privită de sus, din avion… cu clădiri micșorate și cochete, trafic invizibil, acoperișuri roșii, blocuri albe ca niște cutii de jucării – și nicio ființă omenească în stare să ruineze peisajul…!
Spania NU mai face parte din lista cu „zone galbene” august 11, 2020 - Autoritățile au publicat luni dimineața lista actualizată a țărilor din zona galbenă pentru care se impune măsura carantinei pentru 14 zile. Printre țările regăsite în această listă s-a numărat și Spania. Totuși, autoritățile s-au răzgândit și au exclus Regatul Spaniei din această listă, iar cei care se întorc în România din această țară nu trebuie să mai stea în carantină.
Aquabis: Locuitorii din Târlișua rămân azi fără apă potabilă. Probleme, în alte cinci localități august 11, 2020 - Locuitorii din Târlișua rămân astăzi, 11 august 2020, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Probleme, în alte cinci localități:
Ionuț Simionca dezgroapă securea războiului și acuză înțelegeri secrete între PSD și PNL pentru alegerile locale august 10, 2020 - Pe modelul lui Traian Băsescu, deputatul Ionuț Simionca, candidatul PMP la Primăria Bistrița, declanșează un război total pe scena politică bistrițeană. El a adus acuze grave la adresa PSD și PNL. Nici mai mult, nici mai puțin, Simionca susține că la această oră ar exista înțelegeri secrete între cele două formațiuni politice.
Ne protejează sau nu măștile confecționate în casă? VEZI ce spun cercetătorii: august 10, 2020 - Pandemia de coronavirus i-a prins pe români dând buzna în magazine și farmacii pentru a-și cumpăra măști de protecție și soluții dezinfectante, însă stocurile s-au terminat rapid. În lipsă de alternative, oamenii au fost creativi și și-au confecționat singuri tot felul de măști de protecție. Chiar dacă ni s-a spus că măștile de bumbac nu ne protejează, un studiu recent demonstrează contrariul.
Un năsăudean și-a amenințat sora cu toporul. L-au „calmat” polițiștii august 10, 2020 - Duminică plină de „adrenalină” pentru o familie din orașul Năsăud. O femeie de 39 de ani a fost amenințată cu toporul chiar de către fratele său. Mai mult, acesta a început să devasteze casa în care locuiau amândoi.
FOTO – Foarte limpede: Această campanie este despre Bistrița, este despre Noi august 10, 2020 - „Încă o dată, mi-a fost foarte limpede că toată această campanie este despre Bistrița, este despre Noi!”, a mărturisit Cristian Niculae, viceprimarul orașului și candidatul la Primăria Bistrița din partea Alianței pentru Bistrița-Năsăud.
EVALUARE, în toate școlile din județ! Ce scenariu se aplică în Bistrița-Năsăud august 10, 2020 - Mai sunt doar cinci săptămâni până la începutul anului școlar, iar școlile din Bistrița-Năsăud sunt în plină evaluare. „În perioada aceasta suntem în pregătiri. Toate unitățile de învățământ din Bistrița-Năsăud își fac evaluările cu privire la spațiu, sau la eventuale necesități ale unor resurse umane suplimentare”, a explicat profesorul Mihai Mureșan, șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Ce s-a decis în legătură cu începutul anului școlar:
Băut bine la volan, a lovit mașina unui alt șofer pentru că l-ar fi șicanat în trafic. S-a „răcorit” după gratii august 10, 2020 - Un bârgăuan de 44 de ani s-a „răcorit” după gratii, după un weekend plin de peripeții. Acesta s-a urcat băut bine la volan și a luat la șuturi un alt autoturism, după ce proprietarul l-ar fi șicanat în trafic..
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore și trei persoane vindecate august 10, 2020 - Avem 964 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean a fost confirmat pozitiv la infecția cu coronavirus, iar trei persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 779 de cazuri noi de infecție.
Se fac angajări la Michaela’s Brasserie, Îndemânarea Construct, Aquabis și Panebo Gaz! NOI locuri de muncă, în Bistrița august 10, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile la Îndemânarea Construct, Aquabis, Panebo Gaz, Restaurant Rapsodia, IPCE Bistrița. Betak sau Biasicom! Se oferă pachet salarial atractiv, bonusuri pentru prezență și performanță și transport gratuit. Oferta completă, mai jos:
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 10, 2020 - Două localități rămân fără apă potabilă, astăzi, 10 august 2020 - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Traian Ogâgău: Daniel Suciu, băiatul din Micești, mai mult încurcă decât descurcă august 10, 2020 - Traian Ogâgău, edilul orașului Sângeorz Băi, a fost prezent într-o emisiune Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre mandatul de primar, despre frânele politice care i-au fost puse în cale, despre proiectele care se desfășoară în acest moment în orașul pe care îl conduce. Ogâgu a punctat și despre lupta dintre el și deputatul PSD Daniel Suciu, candidat la Primăria Sângeorz Băi în acest an.
LAUDABIL! Vin în sprijinul celor care și-au pierdut jobul în pandemie cu un coș cu alimente august 10, 2020 - Două asociații vin în sprijinul celor care și-au pierdut jobul în pandemie și au probleme financiare. Sprijinul constă într-un coș cu alimente de bază, necesar unei familii de 4 persoane, timp de o săptămână.
Mult-trâmbițata reabilitare a barajului de la Colibița realizată în proporție de… 0% august 10, 2020 - Ministerul Finanțelor a făcut publică lista proiectelor mari care urmează a fi implementate în următorii ani. Printre ele se numără și mărirea siguranței de la barajul de la Colibița, lucrările urmând să se desfășoare în următorii ani. Până acum, proiectul a fost realizat în proporție de...0%.
FOTO/VIDEO: Incendiu violent la un depozit de furaje din Rodna august 10, 2020 - Un incendiu devastator a avut loc ieri seară în localitatea Rodna. Un depozit de plante furajere a ars din temelii. Pompierii și voluntarii din mai multe localități s-au luptat cu flăcările timp de șapte ore.
Ora XII a sosit…: Domnului profesor, cu dragoste… august 9, 2020 - Mă simt profesor pentru că această calitate nu ți-o ia nimeni, mă simt chemat, îmi place să explic, spunea George Pruteanu, în contradicție cu calitatea de senator pe care o considera temporară. E greu de crezut că acea calitate politică l-a influențat în vreun fel pe domnul profesor, mai degrabă l-a ajutat să descopere că jocurile din sfera partidelor au acea promiscuitate a unui jurământ strâmb dus la extrem.
Proiecte din fonduri europene de peste 40 milioane de euro, la Sângeorz Băi! august 9, 2020 - Traian Ogâgău, edilul orașului Sângeorz Băi, a fost prezent într-o emisiune Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre mandatul de primar, despre frânele politice care i-au fost puse în cale, dar și despre proiectele care se desfășoară în acest moment în orașul pe care îl conduce. În ultimii ani, în Sângeorz Băi au fost atrase peste 40 de milioane de euro!
Prețul de vânzare și chiriile pentru locuințele ANL au fost majorate cu peste 50% august 9, 2020 - Prețul de vânzare al apartamentelor ANL și chiriile acestora vor exploda în plină criză economică. Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a semnat un ordin prin care valoarea acestor locuințe se majorează cu peste 50%. AFLĂ cât costă acum un apartament:
Cristian Niculae: Punerea în valoare a patrimoniului medieval al Bistriței și a valorilor noastre tradiționale este o prioritate august 9, 2020 - Viceprimarul Cristian Niculae, candidat la fotoliul de primar al Bistriței, începe să își expună din nou proiectele pe care le are pentru orașul nostru. Printre proiecte se numără și turismul local, care să se bazeze pe valorile și produsele locale, dar și locurile frumoase din Bistrița. „Punerea în valoare a patrimoniului medieval al Bistriței, a valorilor noastre tradiționale este o prioritate pentru mine”, spune Niculae.