Frații Bachiș păstrează în familie, de 50 de ani, secretul celei mai faimoase și iubite înghețate din oraș! L-au spus doar Anielei, cea care duce tradiția familiei mai departe…

Frații Bachiș păstrează în familie, de 50 de ani, secretul celei mai faimoase și iubite înghețate din oraș! L-au spus doar Anielei, cea care duce tradiția familiei mai departe…

Povestea înghețatei pe care o găsiți astăzi în zeci de sortimente în vitrinele Gelateriei Aniela începe acum 50 de ani, atunci când familia Bachiș, cu un spirit antreprenorial care n-a putut fi înfrânat mai târziu nici de comuniști, s-a apucat să o facă, în casa părintească de la Tărpiu, lângă Dumitra.

Bistrițeanul.ro a avut ocazia să afle povestea din spatele înghețatei Aniela, chiar de la frații Bachiș, tatăl și unchii Anielei, reuniți acasă, la Bistrița, după 30 de ani. George Bachiș, tatăl Anielei, este singurul care a rămas în țară și a dezvoltat afaceri aici, după 1990. Frații săi, Ioan și Gabriel, au emigrat în SUA încă din anii ’90 și, cum provin dintr-o familie în care spiritul antreprenorial a fost cultivat din tată în fiu, absolut firesc și natural, au dezvoltat afaceri și acolo. 

George, Ioan și Gabriel Bachiș ne-au spus povestea înghețatei care le-a colorat și bucurat viața și a făcut istorie printre bistrițeni. Sunt cei mai mari fani ai înghețatei făcute de Aniela, dar și cei mai duri critici. Ei chiar știu cum trebuie să fie înghețata bună, au făcut-o împreună zeci de ani. De la ei am aflat și că spiritul antreprenorial este moștenire de familie.

Primul om de afaceri din familia Bachiș a fost chiar străbunicul Anielei, care, întors acasă din război, a deschis o brutărie mică, la țară. Libertatea, bunăstarea și bucuria de a fi propriul tău stăpân s-a transmis din generație în generație, iar Ioan, tatăl fraților Bachiș, nu numai că a continuat pe drumul deschis de tatăl său, dar le-a insuflat asta și copiilor, mai apoi nepoților, care duc mai departe acest spirit antreprenorial, fiecare conducând astăzi propriile afaceri, de succes toate. 

Înghețata Aniela, un secret de familie bine păstrat

Povestea înghețatei din familia Anielei începe prin anii ’70, când Ioan Bachiș a venit cu ideea de a face înghețată, un produs rar în acele vremuri. Vânzarea n-ar fi fost așadar o problemă, piața ar fi consumat înghețată, le trebuia doar o rețetă bună și să afle cum se face înghețata. Închipuiți-vă că în acele vremuri nu erau utilaje care să te ajute să faci gheața sau procesul de înghețare, iar totul se făcea manual, artizanal. Iar înghețata trebuia produsă și vândută vara…

Cum fiul cel mare, George Bachiș, ajunsese la liceu, în Cluj, iar pe strada Pata din Cluj era un turc care vindea o înghețată extraordinar de bună, George (tatăl Anielei) l-a convins să vină la Tărpiu și să-i învețe pe părinții săi cum să facă o înghețată la fel de bună ca cea pe care o vindea pe străzile Clujului. Acesta a fost începutul.

Mai departe, rețeta s-a perfecționat în familie, iar cel care supraveghea îndeaproape tot procesul și insista ca fiecare tranșă de înghețată să fie excelentă, neacceptând nici un rabat de la calitate, era capul familiei – Ioan Bachiș. Permanent, acesta insista asupra calității și era foarte strict când era vorba de igienă, nu accepta nicio abatere, înghețata trebuia să fie nu numai bună, ci și sănătoasă pentru consumatori. Un alt lucru la care ținea foarte mult era rețeta: să fie păstrată secretă, și doar membrii familiei să o știe.

Acest secret este păstrat cu sfințenie și astăzi. Ingredientele nu sunt secrete (lapte, ouă, zahăr și diverse arome), dar ordinea în care ele se pun pentru a obține cea mai bună înghețată, temperaturile din anumite faze de lucru și alte mici detalii din procesul tehnologic, care fac diferența, nu le vom afla niciodată. 

Cum se făcea înghețata acum 50 de ani?!

Foarte greu! Era un proces la care se lucra cu câteva luni înainte. Frații Bachiș ne-au povestit că Ioan, mijlociul familiei, era cel mai priceput la procesul de înghețare, nimeni nu știa mai bine decât el cum să faci înghețată…vara, fără utilaje frig. 

Imediat după Bobotează, toată familia Bachiș începea să lucreze la însilozarea gheții, care trebuia să fie astfel pregătită încât să le ajungă până în toamnă, când se încheia sezonul de vânzare a înghețatei. Și era muncă grea, uneori lucrau alături de peste 20 de oameni, săptămâni la rând, numai să pregătească gheața.

La locul de însilozare se aduceau dintr-un lac de lângă Tărpiu și peste 100 de sănii cu gheață, care erau așezate cu o anume logică, apoi udate, să se sudeze între ele și să formeze un iglu perfect, unde să reziste gheața toată vara, ba chiar până toamna târziu. 

Pentru că acum tehnologia a evoluat și aparatele care fac înghețata nu mai sunt o problemă, Ioan Bachiș ne-a spus, cu un zâmbet ștrengăresc în colțul gurii, cum făcea să păstreze gheața luni la rând, chiar în soare. Cu ajutorul…sării, care, dacă nu știați, scade și mai mult temperatura și păstrează gheța mai mult timp. „De asta se strică drumurile așa de tare când dau cu sare…Dacă afară sunt -10 grade, sarea pusă pe drum scade și mai mult temperatura și asta e explicația pentru care drumurile se distrug așa de tare în fiecare an…”, ne-a explicat Ioan Bachiș.

Tot procesul de producție se desfășura în condiții extrem de severe de igienă și tocmai de aceea niciodată nu au avut probleme, deși în compoziție se foloseau ouă și lapte, extrem de sensibile dacă nu sunt manipulate corect. De exemplu, fiecare ou cumpărat de la țărani era trecut prin trei filtre înainte de a ajunge în înghețată. Prima dată era pus sub o lampă de control, apoi spălat și lăsat 10 minute în cloramină, iar mai apoi, fiecare ou era spart separat, într-o farfurie, și abia apoi ajungea în baza pentru înghețată.

Sute de kilograme de înghețată vândute în câteva ore

Dacă bunicul Ioan Bachiș se ocupa cu producția, responsabilul cu vânzarea era bunica Anielei, Ana Bachiș. Vindea înghețata cu atâta drag și bucurie încât toată lumea o iubea și n-a fost copil care să nu guste din înghețata ei, chiar și dacă nu avea bani. 

Cu noaptea în cap, alături de unul dintre copii, pornea către Năsăud sau Bistrița să vândă înghețata proaspătă, care pleca spre piață imediat ce era gata. Gabriel Bachiș, mezinul familiei, își amintește că a început să vândă înghețată alături de mama sa pe la 10 ani. Atunci când se ridica spitalul din Bistrița, își amintește că ei vindeau înghețată în față

Fotografia veche cu familia Bachiș vânzând înghețată, înrămată și așezată frumos în Gelateria Aniela, este din anii ’80, își amintește Gabriel. Alături de el este mama sa – Ana și undeva, în spate-dreapta, tatăl său.

După ce copiii au crescut, fiecare a preluat sarcini precise. Astfel, Gabriel se ocupa de producție, Ioan de înghețare, George de aprovizionare și vânzare. Nu ieșeau din cuvântul părinților, iar cel mai dur control al calității îl făceau tot ei, în familie. Dacă li se părea cumva că înghețata nu a ieșit cea mai bună – o aruncau, iar procesul de producție se relua.

Tatăl era obsedat de calitatea și gustul bun al înghețatei și era convins că acesta era secretul oricărei afaceri bune: un produs de calitate. De altfel, atunci când apăreau ei în piață, nimeni nu mai vindea înghețată în jur până nu se termina a lor. Uneori vindeau cu 1 leu globul și 300 de kilograme de înghețată în câteva ore.

Odată veniți la putere, comuniștii i-au lăsat să-și continue afacerea, dar o făceau pentru profitul statului, fiind angajați la CAP, apoi la Cooperativa Furnica din Năsăud, apoi la CPADM, care avea un laborator de înghețată și patiserie pentru care făceau înghețată și alte dulciuri după rețetele lor. 

Înghețata nu a fost singurul produs de succes al familiei. Familia Bachiș făcea și o halviță foarte bună, figurine din zahăr ars sau figurine de turtă dulce tradiționale, cu tematică de Crăciun sau de Paște.

De altfel, provocarea fraților Bachiș în aceste zile, când toți s-au reunit acasă, este să refacă iar halvița familiei, dar și turta dulce. Dacă reuniunea din bucătărie va avea succes, nu este exclus ca într-o zi să găsiți la Gelateria Aniela turtă dulce sau halviță, făcută ca pe vremuri, tot după rețete tradiționale, dar ale familiei Bachiș.

O altă surpriză pe care o pregătesc acum este atestarea produsului “Înghețata tradițională a bunicului”, ca produs tradițional, care va respecta întocmai rețeta de acum 50 de ani a înghețatei artizanale făcute de familia Bachiș.

Înghețata Aniela a trecut testele criticilor din familie! E cea mai bună, bucurați-vă de ea!

Aniela Vălean, cea care duce astăzi mai departe tradiția de 50 de ani a înghețatei din familia Bachiș, spune că cel mai dur critic al ei în ceea ce privește înghețata este tatăl său, cel care o ghidează mereu și care a inspirat-o în această afacere. 

Unchii săi, Gabriel și Ioan Bachiș, au testat și ei ultimele sortimente de înghețată și au căzut de acord că este cea mai bună din lume: le amintește de gustul celei din copilăria lor. Sunt tare mândri de nepoata lor și o susțin permanent în această afacere, cea mai de suflet a familiei. 

De altfel, unchii săi sunt un sprijin permanent în afacerea sa și o inspiră mereu. Ioan Bachiș cultivă acum în SUA pe 8 hectare de teren plante medicinale și o inspiră pe Aniela să facă noi sortimente de înghețată, în care să se folosească de proprietățile curative ale plantelor. Înghețata de mac prăjit, cu lavandă și mure sau cea de portocale cu granule de polen ori de mandarine cu muguri de brad sunt doar câteva sortimente inspirate de unchiul său.

Gabriel Bachiș, celălalt unchi al Anielei, n-a renunțat nici acum la bucuria de a face dulciuri și, în SUA, din pură pasiune, participă la cursuri și la concursuri de preparat dulciuri. Învață și experimentează mereu și astfel Aniela primește cele mai bune sfaturi și ultimele noutăți de peste ocean.

Așadar, tradiția merge mai departe la Gelateria Aniela și un lucru este sigur: înghețata va avea același gust bun, ca acum 50 de ani, și peste alți 50. Iar asta pentru că familia Bachiș chiar se pricepe cum să facă cea mai bună înghețată. I-a învățat un turc (înghețata turcească este o delicatesă apreciată și căutată oriunde în lume), acum 50 de ani, au îmbunătățit rețeta ani la rând și procesul de producție, iar acum răsfață un oraș întreg cu o înghețată în care pun lapte, ouă, zahăr și fructe. Mai departe, cum se face, e un secret prea bine păzit, pe care n-am reușit nici noi să-l aflăm…

Anul trecut, Gelateria Aniela a deschis o cofetărie cochetă, în clădirea recent reabilitată de pe str. Barbu Ștefănescu Delavrancea, colț cu str. Dornei. Aici veți găsi tot timpul anului zeci de sortimente de înghețată, în combinații inedite, pe gustul tuturor, dar și o cafea bună, un mix special creat și prăjit pe gustul Anielei. În meniu veți mai găsi și prăjituri sau wafe asortate cu înghețată, atât de bune încât te fac să revii ori de câte ori ai poftă de ceva dulce, bun, cu gust de copilărie.

FOTO/VIDEO: Motociclist izbit de un taximetrist ce a ieșit din stație fără să se asigure iunie 5, 2020 - Un minor a fost accidentat în urmă cu puțin timp în zona Big din Bistrița. Acesta se deplasa cu motocicleta pe prima bandă, pe direcția de mers spre Unirea, când a fost lovit din plin de un taxi. Șoferul a ieșit din stație fără să se asigure.
FOTO SURSE: Un cuplu din Reteag și-a pierdut doi copii și părinții într-un tragic accident în Italia. Un bebeluș, printre decedați iunie 5, 2020 - Un cuplu, copiii lor și bunicii au fost implicați într-un grav accident petrecut în Italia . Autoturismul în care se aflau s-a ciocnit cu o altă mașină și cu un TIR. Printre decedați se numără un copil de 10 ani și un bebeluș de nici un an.
IMP ROMANIA, fosta fabrică NETEX, închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit! iunie 5, 2020 - Avem un pont pentru toți cei care visează la o afacere sau vor să demareze un proiect, însă nu au spațiu să se desfășoare! IMP Romania Industrial CO SA închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit!
Cu Poliția Locală la dispoziție, Primăria Bistrița dă unor privați 200.000 de lei pentru paza a două clădiri și a pârtiei de schi iunie 5, 2020 - De ani de zile, Primăria Bistrița plătește scump paza clădirilor, care ar putea fi asigurată de polițiștii locali. Excepție nu face nici anul 2020, când contractul se apropie de 200.000 de lei. Mai mult, pe lista obiectivelor care sunt păzite non-stop, inclusiv în weekend regăsim pârtia de schi...
Una dintre cele mai importante firme din județ a intrat în insolvență! iunie 5, 2020 - Instanța s-a pronunțat în dreptul unei firme importante din județ. Aceasta a dispus deschiderea procedurii de insolvență. Firma ar avea la dispoziție aproximativ trei luni de zile ca să-și pună lucrurile în ordine.
Via Maria Theresia nu se anulează! Tibi Ușeriu: „O să o fac cu trei persoane dacă trebuie” iunie 5, 2020 - Tășuleasa Social nu renunță anul acesta la maratonul Via Maria Theresia. Acesta va avea loc în data de 22 august, indiferent de condiții. Tibi Ușeriu a anunțat că se vor lua toate măsurile necesare pentru siguranța participanților.
Gabriel Lazany: Toți cei care se internează în spital vor fi testați pentru COVID 19, gratuit! iunie 5, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va primi, încet, încet, și alți pacienți. Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, noii pacienți vor fi testați, la internare. Lazany a explicat că unitatea medicală va suporta costurile aferente.
Bărbatul decedat în timp ce se afla în carantină nu era infectat cu COVID-19 iunie 5, 2020 - Un bărbat care a revenit din străinătate nu a respectat izolarea la domiciliu și a fost carantinat forțat. Întrucât nu și-a ridicat mesele, jandarmii au intrat la bănuieli și au forțat ușa camerei în care acesta se afla. Bărbatul a fost găsit decedat. În urma testării pentru COVID-19, rezultatul a ieșit negativ.
Lazany avertizează: Avem 73 de pacienți internați în spital, aproape de maximul înregistrat! Relaxarea este prea relaxată! iunie 5, 2020 - Ne-am prea relaxat! Acesta este și mesajul transmis de managerul spitalului. Lazany a explicat că într-o săptămână, aproape 20 de persoane au fost internate cu COVID 19. Iar numărul pacienților ajunge aproape de maximul înregistrat în plină stare de urgență.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.103 persoane infectate iunie 5, 2020 - Avem 360 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 196 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Ruptă de beată la volan, în toiul nopții, a lovit o mașină parcată iunie 5, 2020 - S-a întâmplat azi- noapte, cu puțin timp înainte de ora 01.00. O tânără bistrițeancă, ruptă de beată, a pierdut controlul volanului și a lovit o mașină parcată. Apoi a ricoșat în câteva ornamente. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Prima etapă de asfaltare, finalizată! Contractul pentru Decebal- Andrei Mureșanu- Năsăudului, semnat! iunie 5, 2020 - Zeci de străzi au fost programate pentru a fi asfaltate, în acest an. Prima etapă a fost finalizată. Au mai rămas doar 16 străzi care se vor ”înfrumuseța”. Iar ruta spinoasă ”Decebal - Andrei Mureșanu - Năsăudului” se va realiza pe fonduri europene, contractul fiind deja semnat. CE lucrări sunt prinse:
VIDEO: Record. Un proiect al Primăriei din Năsăud, scos la licitație de 8 ori. „Legea achizițiilor publice trebuie schimbată!” iunie 5, 2020 - Până nu se va schimba Legea achizițiilor publice, lucrurile vor merge foarte prost în România. Legea pare să fie împotriva dezvoltării comunităților – consideră primarul Mircea Romocea.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș iunie 5, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș - anunță Aquabis, În zonă s-a produs o defecțiune:
AFLĂ care este strategia de dezvoltare a comunei Bistrița-Bârgăului în perioada 2020-2024! iunie 5, 2020 - Potrivit adminstrației locale de la Bistrița-Bârgăului condusă de primarul Vasile Laba, în perioada 2020-2024 se vor finaliza proiectele aflate pe rol la această dată, proiecte majore privind îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei şi creşterea atractivităţii de investire în mediul rural prin implemenatarea proiectelor de infrastrutură: apă și apă uzată menajeră, transport, drumuri locale, educație.
După reclamații, transportatorii de persoane din județ, verificați sub acoperire! iunie 5, 2020 - Odată cu reluarea transportului de persoane au apărut și primele reclamații. Autoritățile au început verificarea transportatorilor. Sub acoperire! CARE e situația ”din teren”:
Se redeschide Rapsodia! Altă conducere, altă echipă, alt meniu, aceleași standarde iunie 4, 2020 - Restaurant Rapsodia are de o săptămână o altă conducere, iar mâine, începând cu ora 18.00, terasa se redeschide și nu oricum, cu o degustare mai altfel de vinuri alese de la Crama Jelna, prezentate de Darius Pripon, tânărul care semnează toate vinurile de soi cu care se mândrește acum crama, în țară și în lume. În limita locurilor disponibile pentru rezervare sunteți așteptați cu toții mâine, pe terasa Rapsodia, cea mai încăpătoare din oraș, cu peste 120 de locuri - în condițiile actuale.
VIDEO: O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! iunie 4, 2020 - O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! Investiția s-ar ridica la 10 - 12 milioane de euro:
ADIO. Copiii din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean și-au luat adio de la Erno Nagy: „Îți mulțumim că ai făcut parte din viața noastră” iunie 4, 2020 - Emoționant și tulburător gest al copiilor din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean: prietenul și colegul lor Erno Nagy s-a stins ieri din viață, răpus de boală. În amintirea lui, colegii săi au colorat curtea instituției în care a copilărit. „Azi plângem după tine, dar mâine ne vom bucura că ai ajuns într-un loc sfânt”.
Regele alcoolului din Năsăud a ajuns după gratii! iunie 4, 2020 - Ridicat de mascați în 2015, Petrică Bolfă, numit și ”regele alcoolului”, a primit sentința definitivă. Acesta a fost încarcerat în penitenciarul Bistrița pentru înșelăciune, delapidare și evaziune fiscală.
Trei angajați si Spitalului Județean de Urgență Bistrița, depistați pozitiv cu COVID 19 iunie 4, 2020 - DSP BN a raportat azi 13 noi teste pozitive de COVID 19, la nivelul județului nostru. Dintre acestea, trei sunt angajați ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița. 
FOTO/VIDEO – Ajungem la normalitate: Se toarnă primul strat de asfalt în zona socialelor din Subcetate iunie 4, 2020 - Blocurile sociale din Subcetate erau, an de an, înconjurate de noroi, ca-n evul mediu. Acest lucru e pe punctul de a se sfârși. Azi se toarnă primul strat de asfalt. CÂND ar putea fi gata:
FOTO/VIDEO: Angajații de la Taxe și Impozite au refuzat să-și reia activitatea iunie 4, 2020 - Un al doilea angajat de la Taxe și Impozite a fost depistat pozitiv cu COVID 19. Azi, instituția a fost închisă pentru dezinfecție. Deși reluarea activității a fost programată pentru ora 13.00, angajații au refuzat. AFLĂ care a fost motivul:
Bistrița-Năsăud: 13 cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.907 persoane infectate iunie 4, 2020 - Avem 356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13 cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 238 de cazuri noi de infecție.
Bistrițeni implicați în trafic de migranți. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă în Austria iunie 4, 2020 - Polițiștii au destructurat o rețea de trafic de migranți, extinsă în mai multe județe ale țării. Printre cei implicați se numără și bistrițeni, dar și un tunisian stabilit în România. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă din Serbia în Austria.
Bărbatul decedat ieri într-un centru de carantină ar fi făcut stop cardiac iunie 4, 2020 - Aceasta este prima concluzie a legiștilor care l-au preluat ieri pe bărbatul de 51 de ani care a murit într-un centru de carantină de la Colibița. Bărbatul revenise din străinătate și întrucât nu a respectat izolarea la domiciliu a fost carantinat forțat.
COVID 19 închide iar Taxele și Impozitele! Doi angajați ai Primăriei Bistrița, depistați POZITIV iunie 4, 2020 - Acum două săptămâni, la Taxe și Impozite, o persoană era depistată cu COVID 19. Azi, instituția s-a închis din nou, pentru dezinfecție, după ce încă un angajat a fost depistat pozitiv.
Copilul de 5 ani înecat la Rodna, cea de-a doua mare încercare a cuplului: au mai pierdut un copil acum 7 ani iunie 4, 2020 - Un cuplu din Rodna și-a pierdut ieri copilul de 5 ani, după ce cel mic a căzut cu bicicleta în râul care traversează localitatea. Acesta este al doilea copil al cuplului care se prăpădește, după ce în 2013 un micuț de doar doi ani a murit în somn lângă mama sa.
Bistrița Năsăud a depășit procentajul național și global la decese de COVID 19 iunie 4, 2020 - De la o zi la alta, noi persoane sunt depistate pozitiv cu COVID 19. De asemenea, se modifică în mod constant numărul celor care se vindecă, sau a celor ce pierd lupta și încetează din viață. CUM stă, procentual, județul nostru la cazuri active, decese și vindecări, comparativ cu România sau global:
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, la Simionești, Monariu și Năsăud iunie 4, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, la Simionește și Monariu - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune pe rețeaua de apă. Probleme au apărut și pe câteva străzi din Năsăud: