28.8 C
Bistrița
marți, iunie 28, 2022

Gheorghe Onul: Scoatem lucrări la licitație pentru Salva și nu vine nimeni! E criză de forță de muncă peste tot!

Criza forței de muncă din România se resimte peste tot. Mai ales în domeniul construcțiilor, în condițiile în care mai mulți primari din Bistrița-Năsăud se văd nevoiți să repete achizițiile la lucrări pentru că firmele în domeniu nu se arată prea interesate. De vină ar fi criza forței de muncă, se declară convins primarul comunei Salva, Gheorghe Onul.

O serie de lucrări de modernizare a comunei Salva stau în așteptare deoarece nu există interes pentru achizițiile publicate pe SEAP. Un exemplu concret îl constituie proiectul de modernizare a podului peste râul Sălăuța aflat în zona centrală a comunei care prevede lărgirea părții carosabile de la 3,5 la 5 metri. Investiția în valoare de 560.000 de lei, derulată prin Programul Național de Dezvoltare Locală II a fost scoasă la licitație pentru a doua oară consecutiv.

„Prima încercare la această lucrare am avut-o în februarie. Atunci s-a interesat doar o singură firmă și apoi a spus că nu mai vrea. Acum suntem din nou cu lucrarea pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) și așteptăm. E criză de forță de muncă, asta e problema. Într-adevăr nu e o sumă foarte mare, dar dacă nu sunt oameni care să lucreze, atunci nu au cum să contracteze lucrări. Așa că nu putem estima vreo dată pentru finalizarea obiectivului. Așteptăm! Ce putem face altceva?!”, a precizat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Salva, Gheorghe Onul.

Tot în faza de achiziție pe SEAP se află și modernizarea centrului civic (trotuare și canalizare ape pluviale), în valoare de 150.000 de euro, investiție susținută din fonduri europene și cofinanțare de la bugetul local. Cel mai probabil acest obiectiv va fi recepționat până la finele anului. Potrivit primarului Gheorghe Onul, la această dată se lucrează și la proiectele tehnice privind extinderea alimentării cu apă la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” și la locuințele de-a lungul drumului comunal 43C, în valoare de 543.000 de lei, precum și la modernizarea dispensarului uman, lucrare în valoare de 165.000 de lei, toate investițiile fiind derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, cu finalizare  anul viitor.

Totodată, comuna Salva va avea în 2019 și trei punți noi: două peste râul Sălăuța și una peste Someș, cu picioare și grinzi din beton. Lucrările ajung în acest caz la 3,8 milioane de lei, bani proveniți tot din fondurile Programului Național de Dezvoltare Locală II.

Și nu în ultimul rând, în stadiu de finalizare a studiului de fezabilitate se află proiectul de alimentare cu gaz a localității Salva.

Acum că se va face la noi, există interes de extindere a rețelei de alimentare cu gaz de la Stația de Reglare Măsurare și în localitățile învecinate, Coșbuc și Telciu”, a mai spus Onul.

Aflat la cel de-al șaselea mandat de primar, Gheorghe Onul îngroașă linia edililor longevivi din Bistrița-Năsăud alături de Flaviu Lupșan – primarul comunei Lunca Ilvei, Iosif Gabor- primarul comunei Milaș, Vasile Găurean – primarul comunei Galații Bistriței, Ștefan Danci – primarul comunei Rebra.

Bugetul alocat comunei Salva pentru 2018 este de 13,9 milioane de lei, mult mai mare decât cel de anul trecut.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass

TeraGlass, producător de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu experiență de peste 15 ani...

Se fac angajări la Ocolul Silvic Dealul Negru, Dianova Instal, Leoni și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Ocolul Silvic Dealul Negru și IMP România (fosta fabrică...