21.4 C
Bistrița
luni, iunie 27, 2022

HAOS: După ce le-a dat autorizații și le-a luat banii, Primăria Bistrița ordonă să dispară terasele rămase deschise pe Pietonal

Centrul Vechi al Bistriței moare în fiecare iarnă și nu s-a găsit încă primarul care să-i dea viață. N-a reușit nici Ovidiu Teodor Crețu și nici actualul primar, Ioan Turc. Nimic nou față de anii trecuți. În fiecare toamnă, în baza unui regulament stupid și rămas din alte vremuri, majoritatea teraselor care vara dau viață și agitație pietonalului se închid.

Asta pentru că actualul regulament după care funcționează terasele în Bistrița nu permite proprietarilor de cafenele și restaurante să facă amenajări după modelul altor orașe care ni se dau mereu exemplu, cum ar fi Cluj, Sibiu, Oradea sau București. În citadina noastră sunt admise doar construcții provizorii, sub umbrelele standard, cel mult înconjurate de o folie de plastic care să protejeze clienții de vânt, în limita a 20 de metri pătrați, unde încap cel mult 3-4 mese. Atât s-a putut, știut și votat în Primăria Bistrița.

Acestea fiind condițiile, majoritatea celor care au cafenele și restaurante pe Pietonal își restrâng activitatea toamna, conștienți că mai mult pierd decât câștigă, astfel că preferă să stea închiși până în primăvară. Pierderi pe toată linia și pentru toată lumea, comercianți, salariați, buget local sau de stat. Dar pe cine să intereseze? Nicidecum administrația liberală, cu cea social democrată ne-am convins în ultimii 12 ani.

Cum își bate joc Primăria Bistrița, prin Direcția Patrimoniu, de puținii comercianți care se încăpățânează să rămână deschiși și peste iarnă?

Câteva terase din Centrul Vechi al Bistriței s-au încăpățânat să reziste cu câteva mese până în primăvară. Și au făcut ceea ce fac în fiecare an, după ce se închide sezonul estival. Au completat cereri către Primăria Bistrița prin care au cerut autorizarea de a funcționa cu terasele, în condițiile impuse de regulament. Adică fără amenajări decente, cu improvizațiile acceptate de primărie.

Mai departe, ceea ce s-a întâmplat, arată haosul total și debandada fără capăt din Primăria Bistrița, unde nu știe stânga ce face dreapta și principalul țel pare a fi moartea în chinuri a oamenilor de afaceri care se zbat să reziste în acest oraș, în vremuri de pandemie.

După ce au depus documentele de autorizare, o parte dintre proprietarii de restaurante și cafenele s-au trezit cu Poliția Locală pe cap, trimisă de Direcția Patrimoniu. Culmea culmilor, una dintre firme care avea deja autorizația emisă de aceeași Direcție Patrimoniu (dar care a omis să anunțe firma solicitantă, cum făcea de obicei) a fost amendată pentru…lipsa autorizației.

Ei, dar haosul și debandada nu se termină aici…

După ce cafeneaua este amendată (în 16 noiembrie), la câteva zile, în 19 noiembrie, respectiv luni, managerul este anunțat că i s-a eliberat autorizația în 15 Noiembrie (sic!). Amenda dată, proprietarul bun de plată. A plătit inclusiv autorizația de folosire a domeniului public începând cu data de 1 Noiembrie și până la 31 Decembrie 2021, cum i s-a cerut.

Ar fi fost frumos ca lucrurile să rămână măcar așa. Doar că după ce luni, Direcția Patrimoniu anunță eliberarea autorizatiei până la sfârșitul anului, în 26 noiembrie, aceeași Direcție Patrimoniu, întărită prin semnătura viceprimarului liberal Sorin Hangan, ORDONĂ ridicarea teraselor până cel târziu în 30 Noiembrie.

Adică, autorizați, amendați, cu banii de taxe luați, iar după puși în situația de a-și demola terasele într-un exercițiu de forță inexplicabil, cu toate documentele în mână.

Este cazul mai multor terase de pe Pietonalul din Centrul Vechi al Bistriței care astăzi au fost vizitate iar de Poliția Locală (trimisă de Direcția Patrimoniu și viceprimarul Hangan), care le-a pus în vedere că până la ora 16.00 să ridice terasele sau, în caz contrar, vor fi dezafectate de Direcția de Servicii Publice.

Oamenii sunt revoltați și se simt umiliți. Au făcut tot ce li s-a cerut, au plătit, iar acum, inexplicabil, sunt puși să dea alți bani să demonteze terasele.

Bătaie de joc, fără limite.

Cu un minim talent de gospodar și puțină viziune urbană, Bistrița ar putea să arate ca și orașele care ni s-au servit exemplu în campania electorală.

Dar mai e mult în citadina noastră de la vorbe la fapte.

Vorbele și promisiunea bunăstării, plus readucerea la viață a centrului orașului erau o poveste, iar realitatea e cea de mai sus. Tristă și gri ca Centrul Vechi al Bistriței, în decembrie, când alte orașe sunt pline de culoare, farmec și viață.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Oare pe cind o echipa la carma orasului ,care e capabil sa realizeze faptul ca sunt pusi (si platiti ) pt.a face ceva pozitiv pt.acest oras vechi si frumos ?

  2. Orasul Bistrita nu si-a găsit încă o stabilitate în privinta organizării „Târgului de Crăciun” la fel ca în marile orase. Incercările din perioada celor trei mandate ale primarului Ovidiu Cretu au fost lamentabile, prin amplasarea căsutelor de lemn pe spatiul verde din jurul Bisericii evanghelice dând astfel Pietei Centrale un aspect inestetic de bazar oriental. Tot aici era amplasat si bradul de Crăciun împreună cu scena de evenimente. Nici acum la un an de administratie Ioan Turc lucrurile nu s-au îmbunătătit. Dimpotrivă, a fost amenajat si un patinoar sintetic pentru ca înghesuiala din Piata Centrală să fie maximă. De aceea, pe viitor, organizarea Târgului de Craciun ar putea fi facută în Piata Mica, prin amplasarea chioscurilor pe laturile pietei unde să rămână în permanentă pentru targurile de produse traditionale. In felul acesta Centrul orasului Bistrita ar putea deveni mai aerisit. In plus, strada Albert Berger, ar putea beneficia de iluminatul feeric cel putin până la Piata Mica, astfel incat sa marcheze prezenta Targului de Craciun organizat aici pe perioada sărbătorilor de iarnă. Din păcate, în prezent Bistrita este un oras prea mic ca să fie mare si prea mare ca să fie mic. Rămâne de văzut dacă primarul Ioan Turc va reusi să scoată Bistrita din categoria oraselor mici și să-i contureze un statut de oras mare, mâcar la acest capitol. Pentru asta e nevoie de idei îndrăznete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...