26.9 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

Începe școala! Părinții ar putea primi zile libere plătite, dacă unitatea se închide pentru anchetă epidemiologică:

Noul an școlar se apropie de deschidere, iar semnele de întrebare sunt multe. Autoritățile au anunțat că în cazul suspendării cursurilor, pentru o anchetă epidemiologică, părinții ar putea să își ia zile libere. Dacă proiectul va fi aprobat, acestea vor fi plătite cu 75 la sută din salariul de bază.

Ministerul Sănătății a anunțat măsurile generale care trebuie respectate de toate unitățile de învățământ, în noul an școlar.

Apoi, s-au întocmit scenarii, în funcție de numărul de cazuri de COVID raportate. Iar în fiecare unitate administrativ teritorială, directorii de școli au discutat cu autoritățile locale cea mai bună modalitate de desfășurare a cursurilor.

Totuși, dat fiind contextul epidemiologic, ar putea apărea cazuri de infectare, așa că unitatea școlară unde se depistează cazul/cazurile trebuie închisă. Pentru dezinfecție și pentru ancheta epidemiologică. În acest context, elevii sunt trimiși acasă.

Autoritățile au anunțat că există un proiect prin care părinții ar putea să-și ia zile libere plătite, în astfel de context.

Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența față în față în unitățile de învățământ și în unitățile de educație antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a anchetei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, scrie în proiectul de OUG, potrivit Avocatnet.ro.

Proiectul de OUG stabilește că unul dintre părinții copilului care nu mai poate merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus va primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Banii vor veni de la angajator, care ulterior va deconta suma respectivă de la stat. Practic, vorbim de aceleași drepturi acordate prin Legea nr. 19/2020, doar că acest proiect de OUG se referă strict la situația provocată de epidemia de coronavirus.

Proiectul de OUG prevede acordarea indemnizației aferente zilelor libere plătite acelor părinți care îndeplinesc următoarele condiții:

  • au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
  • celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Atenție! Prevederile proiectului de OUG prezentat în acest material nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!