16.5 C
Bistrița
joi, septembrie 21, 2023

Izvorul Tămăduirii, într-o superbă icoană a Muzeului Grăniceresc din Năsăud. A fost comandată de împăratul Iosif II

Muzeul Grăniceresc din Năsăud deţine în patrimoniu o serie de icoane comandate de împăratul Iosif II pentru iconostasul bisericii din Şanţ. Între acestea – și o superbă şi valoroasă reprezentare a praznicului „Izvorul Tămăduirii”, pe care-l sărbătorim astăzi.

În „Monografia comunei mari Rodna-Nouă” scrisă de preotul Pamfil Grapini, în 1903, se povestește că „Împăratul Iosif II, ca principe absolutist, fără multe formalităţi, în 1773 când a fost aici ….. a dispus să se caute un măiestru pictor care să facă iconostas după ritul grec.

Și a donat un rând de veşminte (odăjdii) şi un potir, o patenă (disc) şi o stea, pe seama bisericii parohiale. Cu acesta s-a pus baza la parohie de a avut biserică proprie”.

Biserica actuală a înlocuit la începutul secolului XX precedentul lăcaş – transmit cei de la Muzeul Grăniceresc din Năsăud.

Vechiul iconostas a fost schimbat cu unul nou, pictat de renumitul pictor Octavian Smigelschi, din Alba Iulia.

Printre picturile păstrate la Muzeul din Năsăud, provenite din primul iconostas, se află o superbă şi valoroasă icoană ce reprezintă praznicul „Izvorul Tămăduirii”, pe care-l sărbătorim astăzi.

În fiecare an, în prima vineri după Paști, creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, care amintește rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor.

Numele Izvorul Tămăduirii face referire la o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

În toate bisericile ortodoxe din judeţ şi din ţară creștinii vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică.

Și ea este investită cu puteri miraculoase şi vindecătoare, precum apa sfinţită de Bobotează (Agheasma Mare).

*****

Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit într-o păadure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor. Orbul s-a vindecat de orbire.

Pentru a mulțumi Maicii Domnului, cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserică. Se spune că aici s-au săvârșit apoi multe minuni. Biserica, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat in Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.