13.4 C
Bistrița
luni, aprilie 15, 2024

Izvorul Tămăduirii, într-o superbă icoană a Muzeului Grăniceresc din Năsăud. A fost comandată de împăratul Iosif II

Muzeul Grăniceresc din Năsăud deţine în patrimoniu o serie de icoane comandate de împăratul Iosif II pentru iconostasul bisericii din Şanţ. Între acestea – și o superbă şi valoroasă reprezentare a praznicului „Izvorul Tămăduirii”, pe care-l sărbătorim astăzi.

În „Monografia comunei mari Rodna-Nouă” scrisă de preotul Pamfil Grapini, în 1903, se povestește că „Împăratul Iosif II, ca principe absolutist, fără multe formalităţi, în 1773 când a fost aici ….. a dispus să se caute un măiestru pictor care să facă iconostas după ritul grec.

Și a donat un rând de veşminte (odăjdii) şi un potir, o patenă (disc) şi o stea, pe seama bisericii parohiale. Cu acesta s-a pus baza la parohie de a avut biserică proprie”.

Biserica actuală a înlocuit la începutul secolului XX precedentul lăcaş – transmit cei de la Muzeul Grăniceresc din Năsăud.

Vechiul iconostas a fost schimbat cu unul nou, pictat de renumitul pictor Octavian Smigelschi, din Alba Iulia.

Printre picturile păstrate la Muzeul din Năsăud, provenite din primul iconostas, se află o superbă şi valoroasă icoană ce reprezintă praznicul „Izvorul Tămăduirii”, pe care-l sărbătorim astăzi.

În fiecare an, în prima vineri după Paști, creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, care amintește rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor.

Numele Izvorul Tămăduirii face referire la o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

În toate bisericile ortodoxe din judeţ şi din ţară creștinii vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică.

Și ea este investită cu puteri miraculoase şi vindecătoare, precum apa sfinţită de Bobotează (Agheasma Mare).

*****

Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit într-o păadure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor. Orbul s-a vindecat de orbire.

Pentru a mulțumi Maicii Domnului, cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserică. Se spune că aici s-au săvârșit apoi multe minuni. Biserica, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat in Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.

8 ani cu MAC GSM la Bistrița! Clienții săptămânii primesc o cafea la Copacul de Cafea

MAC GSM, unul dintre cele mai căutate magazine de accesorii pentru telefoane din Bistrița, împlinește astăzi...