24.8 C
Bistrița
marți, iunie 28, 2022

La poale de Ţibleş: O şansă pentru rapsozii populari cu vârste între 30 şi 80 de ani!

800 de lei este marele premiu la Festivalul Concurs „La poale de Ţibleş”! Este un eveniment unic care oferă o şansă şi rapsozilor populari de până la 80 de ani care nu sunt consacraţi. Se doreşte astfel descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice.

Festivalul Concurs interjudeţean de Folclor dedicat Rapsozilor Populari – „La poale de Ţibleş” – se va desfăşura şi în acest an la Târlişua, pe Dealul Şpanului, în 25 august.

Evenimentul a ajuns la ediţia cu numărul XII şi se va desfăşura în Târlişua – satul în care a văzut lumina zilei marele scriitor Liviu Rebreanu – şi, totodată, satul care păstrează încă o inestimabilă zestre folclorică.

Festivalul „La poale de Ţibleş” are ca scop descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice, a liricii şi obiceiurilor populare. De asemenea, festivalul îşi propune să promoveze costumul popular din zona de provenienţă a participanţilor.

Organizatori sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Comunei Târlişua.

Condiţii de participare

„La poale de Ţibleş” se adresează rapsozilor populari (solişti vocali şi instrumentişti) care au între 30 şi 80 de ani.

Fiecare judeţ poate fi reprezentat de maxim 3 concurenţi. Înscrierea la concurs se va face până în 22 august 2019, pe baza unei fişe de înscriere ce va fi expediată poştal sau transmisă prin fax / e-mail la una din adresele de mai jos:

  • Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud Str. General Grigore Bălan, Nr. 11, Cod 420016, Bistriţa, Judeţul Bistriţa-Năsăud Tel: 0263-212 023; Fax: 0263-232 571, Email: [email protected]
  • Căminul Cultural Târlişua / Primăria Târlişua Str. Principală, Nr. 238, Cod 427330, Târlişua Tel/fax: 0263-352 161 4.

Căminul Cultural din Târlişua îşi rezervă dreptul de a fi reprezentat în concurs de maxim 5 rapsozi populari locali.

Organizatorii asigură masa pentru participanţii la festivalul concurs, transportul fiind asigurat de către fiecare participant în parte.

Se va asigura un taraf tradiţional necesar acompaniamentului muzical destinat concurenţilor, sonorizarea spectacolelor şi transportul concurenţilor din judeţul BistriţaNăsăud pe ruta Bistriţa-Târlişua şi retur, în ziua concursului.

Nu se acceptă în concurs interpreţi consacraţi de muzică populară românească, solişti vocali sau instrumentişti care deţin premii la festivaluri de interpretare a cântecului popular românesc sau care au editat compact discuri personale cu muzică populară sau muzică de petrecere pe piaţa muzicală din România.

Desfăşurarea concursului

Concursul se desfăşoară duminică, 25 august 2019, cu începere de la ora 14:00, pe scena amplasată în Dealul Şpanului, comuna Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Rapsozii populari (soliştii vocali) cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani vor prezenta în concurs două piese: o doină/baladă (maxim 2 strofe) şi un cântec ritmat. De asemenea, vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (maxim 3 minute).

Rapsozii populari (soliştii vocali) la categoria 50-80 de ani vor prezenta în concurs două cântece la alegere: o doină/baladă (maxim 2 strofe) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei tradiţional din zona reprezentată (maxim 3 minute).

Instrumentiştii vor interpreta două piese muzicale: o doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (maxim 3 minute).

Oratorii populari vor interpreta la alegere, în grai şi port popular specific zonei pe care o reprezintă, o creaţie folclorică – poezie populară, strigături, descântec, oraţie de nuntă şi vor descrie pe scurt un obicei popular local (3 minute).

NU vor putea participa în concurs rapsozii populari (solişti vocali şi instrumentişti) care au câştigat Marele Premiu sau Premiul I la ediţiile anterioare ale festivalului.

Jurizarea se va realiza ţinând cont de următoarele criterii: autenticitatea repertoriului muzical promovat, calitatea interpretării vocale şi instrumentale, conţinutul informaţiilor transmise, valoarea costumului popular, prezenţa scenică, dicţie, cursivitate interpretativă.

Juriul va fi compus din specialişti în domeniul etnomuzicologiei, etnografiei, etnologiei şi folclorului muzical şi literar românesc.

Premiile festivalului „La poale de Ţibleş”

Organizatorii vor acorda următoarele premii:

  • Marele Premiu şi Trofeul Festivalului: 800 lei

Pentru fiecare din cele două categorii de vârstă dedicate rapsozilor de la secţiunea interpreţi vocali, pentru secţiunea instrumentişti şi secţiunea oratori populari se vor acorda următoarele premii:

  • Premiul I – 600 lei
  • Premiul II – 500 lei
  • Premiul III – 400 lei
  • Menţiune – 300 lei

Un premiu special va fi acordat din partea Asociaţiei „Perpetuum Artis” Agrieşel. Un premiu special va fi acordat din partea Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa.

Juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda unul dintre premii sau de a-l redistribui.

Spectacolul de gală şi decernarea premiilor vor avea loc duminică, 25 august 2019, ora 17:00, pe scena amplasată în Dealul Şpanului din Târlişua.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Se fac angajări la Ocolul Silvic Dealul Negru, Dianova Instal, Leoni și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Ocolul Silvic Dealul Negru și IMP România (fosta fabrică...

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...