POVEȘTI DIN SAT: A înviat mortul!

POVEȘTI DIN SAT:  A înviat mortul!

 – Auzât-ați, doamnă, cine-o murit în sat? Ieri l-o-ngropat. Aesta o mai murit odată și o fost o mare minune atunci…

– Cum, o mai murit?

– L-o dus la groapă mort și pe drum spre biserică s-o rădicat din sicriu. Tătă lumea o luat-o la fugă, care-ncotro. Și nevasta mea o fost… Zău! Să-ți spuie… De bucuria lor, că numa’ pe el îl aveu, o făcut o petrecere, la care o cemat tăt satu’. O tăiet un gițăl… da, petrecere mare… Da, ia… o trăit de atunci și o murit ca de bătrânețe.

– Să mai poate una ca asta, bade Macovei?

– Da, doamnă, eu am văzut așe ceva când lucram ca fochist, la spital. În tinereță…

Am fost schimb de noapte, am dat căldură la spital și apă caldă. Noaptea aceea o adus și accidentați, de la mină. Trebuia apă caldă și eu făceam focu’, la cazane.

La ora 4 dimineața o venit o Salvare, cemată de la spital, că este un om mort, îngețat. No, acuma… să-ți spui.  Un om de la munte, cioban, în vârstă de 75 de ani o lucrat la pădure, la Tinoasa.  S-o pensionat de vrâstă, bun înțăles. N-o avut pe nime’ în satu lui, numa’ ceva nepoți, da nepoți de veri.

Umbla amu’ să-și găsască o cameră pe undeva, să steie. Tăt cătând el, în dreapta și-n stânga, s-o dat în vorbă cu un țâgan – da, așa-i spunem – care ave șăse capre. L-o luat pe el în chirie, că stătea la casă, să grijască de gospodărie și de animale. I-o dat de mâncare, n-o trăbuit să plătească nimica și el mergea cu caprele la păscut.

Țiganu’ o avut un fecior care l-o părăsât pe tată – sau timp de doi  ani și n-o mai mărs acasă, deloc. O tăt lucrat pe la oraș și nu s-o mai corespuns cu părinții.

Într-o sâmbătă, țâganu’ s-o dus la un botez, la neamuri. Cu femeie cu tăt. O rămas acasă numa’ ciobanu’ Văsălie. O încis el caprele, că era sară și s-o băgat în casă. Pe la 11 noaptea, vine fecioru’ țâganului, după… doi ani. L-o găsât acasă pe bătrânu’, străin de el.

– Ce faci în casă lu’ tata? Io-s fecioru’ lui!

Bătrânul i-o spus că el grijește de capre.

– Da’, vrei cumva să iei moștenirea de la tata?

Și i-o și dat două palme, cât o putut de tare.

Bătrânul s-o spăriet și o fugit la șopron unde o avut caprele, că s-o temut.

Fecioru’ țâganului o controlat tăt ce o găsât – aur, argint, bijutării, tăt… Le-o luat și s-o dus. Bătrânu’, de frică, n-o mai intrat în casă, o rămas în șopru, până pe la ora 3 noaptea, cân’ o venit țâganu’ acasă. Bătrânu’ era îngețat de frig. În casă nu era, l-o cătat la capre, afară. Frig-frig, iarnă gre’. L-o găsât îngețat, țapăn.

O mărs repede șî o dat telefon la Salvare, care l-o adus la noi la spital.

Cam pe la 4 o sosit. L-o adus în morgă, l-o pus pe masa de beton, gata că-i mort. M-am dus și eu să văd, că povesteau oamenii de la Salvare ce s-o întâmplat. De gardă era un doctor bătrân, jidan.

O coborât să vadă ce-i cu mortu’. S-o dus în morgă, s-o uitat la mort, s-o învârtit pe lângă masă și numa’ ce-am văzut că scoate o oglindă mică din buzunar. O ie și o pune la gura mortului.

Vede el că oglinda prinde a se aburi.

Le strigă răpide doctoru’ pe două surori, să-l ieie să-l ducă la baie. L-o dezbrăcat ele, l-o băgat în vană, în apă călduță. Nu dintr-o dată, cerbinte. O potrivit-o, încet, tăt mai călduță, mai… Apoi o-nceput a-i freca mânurile.

Cân’ apa o fost potrigită, numa’ ce o-nceput omu’ să descidă ochii. Surorile o fugit la ușă, împcedicându-să. Doctoru’ le-o sfădit, că le desface contractu’ de muncă…

L-o luat și l-o îmbrăcat și l-o dus cu liftu’ în salon. Eu mi-am curățât cazanu’ că așa trebuia să-l las curat cân’ ies din scimb, și m-am dus să vorovesc cu omu’ în salon.

Bătrânul stătea pe marginea patului, în fund. Stătea. Am stat puțân cu el și i-am spus că am să-l mai caut.

Cân’ am intrat iară de noapte, în locu’ lu’ nevastă-me’, că se temea de morți, la morgă o venit bătrânul jos, la mine, la cazane.

– Mă lași să stau cu dumneata? Mi-i tare urât!

O mai vinit o dată, încă o dată… și apoi l-am întrebat și mi-o spus. C-are doi nepoți, nepoți de veri, pe care nu i-o văzut niciodată, da’ că are să margă la ei, să-l țâie la pensie. Da’ nu merge numa’ la primăvară, că amu-i iarnă și nu are cum.

L-o rugat pe doctoru’ să-l mai țâie în spital o vreme, că plătește, numa’ să-l țâie. Dar doctoru’ nu i-o luat niciun ban. L-o țânut aicea.

Cum venea la mine, mi-o spus că vre’ să-mi spună, numa’ mie, ceva ce n-ar trebui spus, da’ musai trebe’ să-mi spună mie și dacă a fi să mai moară o dată.

– Eu, cân’ am îngețat, mi-o vinit un somn, așa, și-am sâmțât că iese ceva afară din gură de la mine… Un abur, ceva. O venit apoi un porumbel mare, cât o barză de mare, alb. Mi-o spus să mă țân aici, de aripile lui.

Și m-o dus peste dealuri, peste văi, păduri, șăsuri. Așe de bine m-am sâmțât, cum mă duce pasărea aceea mare….! Și-am ajuns pe un șăs, drept ca lumina și-o fost un drum, parcă asfaltat, pe două părți la drum, numa’ brață de flori. Și mă miram mult, cât era de frumos!

Până am ajuns la poarta mare. Da, poarta aceea era așa de mare că nu-i vedeam vârful. Acolo era un om în vrâstă, cu barbă lungă și… m-o lăsat pasărea jos. Și eu am rămas acolo și m-am uitat la bătrân. O luat o carte mare, cât o pătură de mare, o luat-o din cârligele din poartă, o descis cartea.

– Ia să vedem! Ai vinit la timp, ori nu?

S-o uitat în carte și o zis.

– Fiule, ai vinit pre’ devreme! Trebe’ să meri înapoi! Neapărat!

M-am uitat tăt roată și cân’ o încis cartea, m-am ascuns acolo, că am văzut ceva, ca un parc cu oameni, femei și bărbați, la mese.

La câte o masă erau câte doi, la alta, numa’ câte unu. Ori o fimeie, ori un bărbat. M-am mirat, de ce oamenii aceia erau numa câte unu’.

M-am uitat și-am văzut că cineva pune o mână pe umăru’ meu.

Tăt bătrânu’ cu cartea era. Mi-o spus așa:

– Fiule, aici nu să poate ascunde nimeni, să nu fie văzut.

Am văzut atunci că vine porumbelul la comanda bătrânului.

– Hai, du-te, că mai ai de trăit mult și bine și numa’ cân’ ți-o vini vremea, atunci îi veni aicea!

Și pasărea m-o luat pe sus și m-o adus înapoi, aicea. M-o lăsat apoi la morgă și s-o întors.

Eu pluteam în aer, deasupra. Cân’ m-am uitat la corpu’ meu, îmi era scârbă. Mă uitam de sus, la masa de ciment.

Atunci am auzât un înger, o voce.

– Bagă-te înapoi!

Și n-am vrut. Am văzut atunci și pe doctoru’ care o pus oglinda. Am văzut tăt. Eu eram sus, la plafon. Am văzut și surorile care erau în baie, la vană.

No, așe, doamnă!

Am simțit, am văzut cum mă spală, tăt, tăt am văzut. La un moment dat, o strigat tare.

– Te rog, în momentul aesta, bagă-te prin gură! Moment, o intrat, am sâmțât o cerbințală mare în tăt corpu’ și atunci  mi-am deșcis ocii și am înviet.

Asta o fost doamnă, povestea spusă de omu’ acela și o zâs să nu o spun la nime’. Numa’ dumitale ț-am spus-o, doamnă!

Înțălegi?

 

Foto @ dcnews.ro 

VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis aprilie 11, 2021 - Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari la apă și canalizare, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan:
Vasile Goncear, campionul ce a adus luptele libere în județ, implicat într-un scandal mediatic: „Nu e adevărat că mi-am răpit copiii!” aprilie 11, 2021 - Ziarul Gândul a prezentat un articol în care Vasile Goncear, campionul ce a adus la noi în județ luptele libere e acuzat de răpire internațională de copii. ”E un reporter fals, ce din scandal trăiește! Nu e adevărat că mi-am răpit copiii. Am acte, am tot ce trebuie ca să dovedesc că nu e adevărat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Goncear.
FOTO: Poiana Ciucaș, o oază de relaxare și grătăreală, în Pădurea Schullerwald! aprilie 11, 2021 - Primăvara se instalează încet, încet! Iar weekendurile vrem să le petrecem relaxându-ne în aer liber!  La doi pași de centrul orașului, în Pădurea Schullerwald, cei de la Ciucaș au amenajat o poiană, o oază de relaxare și grătăreală!
FOTO: Cu lemne furate în camionetă, a dat nas în nas cu jandarmii aprilie 11, 2021 - Un bărbat a avut o ”întâlnire de neuitat” cu jandarmii, ieri. Acesta a furat lemne din pădure, pe care le transporta cu camioneta. CE a pățit bărbatul:
ALTE Vremuri: Un abator modern – la Bistrița, încă din 1890…! Alte curiozități de demult aprilie 11, 2021 - Puțini dintre noi știu, dar Bistrița avea un abator modern încă din anul 1890...! O confirmă documentele publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, care ne amintesc faptul că în anii 1920-1930 abatorul era dotat cu instalații frigorifice!
VIDEO – SUPERB: Peste 20 de pui de mistreți, surprinși în zăpadă, în Munții Rodnei aprilie 11, 2021 - Căprioare, capre neagre, cerbi - deja parcă ne-am obișnuit să le vedem în Munții Rodnei. Dar un drumeț a avut parte de o ALTĂ priveliște. Acesta a surprins „29 de giuvaeruri ale muntelui. Așadar, iată ce ți se poate întâmpla când umbli de unul singur, pe poteci ninse, într-o zi de prier capricios”.
Un medic de la Spitalul Județean s-a ales cu sancțiune pentru că a întârziat la o consultație aprilie 10, 2021 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, medicii care nu își fac treaba sau chiar întârzie la program sunt sancționați. Este și cazul unui medic care avea programată o consultație în policlinică, la care a întârziat...
VIDEO: Primarul Eugen Bușcoi, despre o „problemă foarte mare pentru comunitatea din Zagra” aprilie 10, 2021 - Primarul Eugen Bușcoi a recunoscut că este vorba despre o „problemă foarte mare” pentru comunitatea din zonă: pentru a ajunge din Zagra în satul Perișor, oamenii au de făcut un ocol de peste 30 de kilometri. „Și copiii de clasele V-VIII de acolo ar putea fi aduși la școală mult mai simplu...”
Să-l cunoască lumea… din avion! Bistrițeanul „uns” la conducerea aeroporturilor din București și-a pus afiș cu el la intrare aprilie 10, 2021 - „Uns” în luna ianuarie la conducerea Companiei Naționale de Aeroporturi București, bistrițeanul Cosmin Peșteșan s-a gândit să se facă cunoscut încă de la intrarea în Aeroportul Otopeni. Printre primele măsuri luate s-a numărat un afiș de dimensiuni mari cu el, plasat chiar la intrare într-unul din aeroporturile conduse.
FOTO: PANICĂ în gară! O fată s-a prăbușit la pământ, iar jandarmii i-au acordat primul ajutor aprilie 10, 2021 - Momente de panică aseară, în  Gara Bistrița Nord. Doi tineri au coborât din trenul care venea de la Cluj. Fata s-a prăbușit la pământ, iar prietenul ei a început să strige după ajutor. Din fericire, în zonă se aflau jandarmii...
FOTO: Avansează lucrările la „cea mai frumoasă Sală Polivalentă din țară” aprilie 10, 2021 - „Cea mai frumoasă Sală Polivalentă din  țară” - așa a fost catalogat în 2019 cel mai important proiect sportiv al județului nostru. Lucrările începute la mijlocul anului 2020 se desfășoară în ritm alert, iar complexul sportiv se ridică văzând cu ochii.
Bistrițenii, sătui de reguli?!? Jandarmii au aplicat aseară mai multe amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități: aprilie 10, 2021 - Ploaie de amenzi - aplicate de jandarmi, ieri seară, în Bistrița. Mai mulți bistrițeni s-au „revoltat” pe regulile impuse de autorități, comportându-se ca și cum viața și-ar fi revenit la normal.
Bistrița intră în șantier: Verde pentru lucrările la Linia Verde! aprilie 10, 2021 - Proiectul de mobilitate urbană Linia Verde intră, în sfârșit,  în  etapa de ȘANTIER. Primarul a anunțat că a semnat contractul de începere a lucrărilor. „Vor urma doi ani grei, dar vom căuta soluții și rute alternative!”, a declarat Ioan Turc.
S-a reinventat munca patriotică la Primăria Bistrița! Funcționarii, scoși din birouri să curețe orașul aprilie 9, 2021 - În timp ce bistrițenii așteaptă mai bine de o lună după un certificat de urbanism, funcționarii din Primăria Bistrița sunt scoși la curățenie, ca să-și amintească ce e munca patriotică. Mai bine de 500 de angajați ai municipalității au lăsat pixurile jos, au luat saci de gunoi și s-au apucat de colindat spațiile verzi, locurile de joacă și malurile râului.
Scăpăm de cerșetori până la final de iunie??? Așa ar susține primarul! aprilie 9, 2021 - Problema cerșetorilor care împânzesc orașul ar putea lua sfârșit în scurt timp. Conform primarului Ioan Turc, problema ar trebui să fie rezolvată până la finele lunii iunie.
Cum este posibil să intri în spital cu test Covid negativ și să ieși pozitiv? Explicațiile managerului Spitalului Județean, Gabriel Lazany aprilie 9, 2021 - Intrebat de un urmăritor al emisiunii Bistrițeanul Live cum e posibil ca un bolnav să intre în spitalul județean cu test Covid negativ și să iasă cu unul pozitiv, managerul unității medicale a prezentat situațiile în care se poate întâmpla acest lucru:
OPINII – Adrian Linca: Of, ce sport, ce chin, ce jale! aprilie 9, 2021 - Finanțarea sportului local este o bătaie de joc la adresa tuturor bistrițenilor care înțeleg ce înseamnă mișcarea și o umilință continuă pentru cei care se mai ocupă cu acest domeniu al vieții sociale.
Ioan Turc: Încă cercetăm situația cu cele două PUG-uri aprilie 9, 2021 - Primarul orașului a cerut un audit intern după ce au apărut informații în media că, la Primărie, s-ar lucra după DOUĂ PUG-uri. La un moment dat, audit-ul a fost finalizat, iar Ioan Turc explica faptul că există șanse să fie anunțat Parchetul. „Încă investigăm. Pe când am toate documentele, vă voi anunța ce am descoperit exact și ce măsură voi lua”, a declarat edilul.
Supă și desert, în curând în meniul bolnavilor internați la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2021 - Un proiect de hotărâre a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu vine să modifice alocația de hrană din spitalele din țară. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, alocația de hrană a unui bolnav nu poate fi mai mică de 16 lei. Managerul Spitalului Județean de Urgență spune că va reintroduce supa și chiar și un desert la una dintre mese.
VIDEO: Sever Mureșan, primarul din Telciu, despre cea mai mare provocare a ultimilor 16 ani de când conduce administrația locală aprilie 9, 2021 - Sever Mureșan conduce administrativ comuna Telciu de 16 ani, povestind, într-o emisiune la Bistrițeanul Live, care a fost cea mai mare provocare cu care s-a confruntat de când conduce comuna. „Toți au considerat că Telciu este o comună bogată și se descurcă singură, considerând că nu avem nevoie de sprijin. Dar, știți cum se spune – întotdeauna dai în calul care trage…”
FOTO: Oferte irezistibile la mobilier, la CASA RUSU aprilie 9, 2021 - Primăvară plină de culoare la CASA RUSU! Dacă te muți în casă nouă și vrei să  amenajezi interiorul sau pur și simplu te-ai gândit să schimbi mobilierul, la Casa Rusu găsești, până în 12 aprilie, oferte de nerefuzat. Îți poți schimba bucătăria, biblioteca, sau dormitorul, cu mobilier la un SUPER preț. Sau te poți bucura de un colțar nou, care să se asorteze perfect cu orice pată de culoare pe care vrei să o adaugi camerei tale...
VIDEO – Ce se mai fură la socialele din Viișoara? Curent! aprilie 9, 2021 - Jandarmii și reprezentanți ai Electrica au identificat o locuință din blocurile sociale care fura energie electrică printr-o racordare ilegală la rețeaua electrică, astfel încât consumul să nu fie înregistrat. Familia respectivă riscă amendă sau chiar închisoare.
VODAFONE a PICAT! Clienții, lăsați fără NICIO conexiune! aprilie 9, 2021 - Operatorul de telefonie VODAFONE se confruntă cu niște probleme grave! Semnalul pentru apel sau internet NU mai este disponibil niciunui client. Se pare că și la ei există această problemă, și nu se știe când se va rezolva.
NĂSĂUD: Începe reabilitarea termică a blocurilor! AMICII Building a semnat contractul cu primăria aprilie 9, 2021 - Primăria Năsăud a decis în privința constructorului cu care va colabora în vederea anveloparii termice a blocurilor din Năsăud. Este vorba de compania bistrițeană Amicii Building care va reabilita 9 blocuri din orașul academicienilor.
Noi restricții, de azi, în Bistrița și alte cinci comune! Starea de alertă în România – prelungită! aprilie 9, 2021 - Weekend-ul aduce noi restricții în Bistrița și în alte cinci comune, unde rata incidenței cazurilor COVID a trecut de 4 la mia de locuitori. Astfel, de azi și până duminică inclusiv, magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația este restricționată de la ora 20.00. Autoritățile centrale au anunțat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României:
Vrei să participi la dezbaterea publică a Bugetului orașului?!? Trebuie să te înscrii, pentru că e EXCLUSIV online aprilie 9, 2021 - Administrația locală invitase bistrițenii luni, 12 aprilie, la dezbaterea publică a bugetului municipiului. Însă, dat fiind contextul pandemic, s-a decis ca dezbaterea să fie EXCLUSIV online. Așa că cei interesați trebuie să se înscrie, pentru a primi invitația aferentă pe ZOOM. Sunt și locuri limitate!
OPINII: Ia bugetul, nu-i bugetul, bine c-am închis bufetul! aprilie 8, 2021 - Am decis să scriu acest articol pentru că am văzut în proiectul de buget propus, care se află în stadiul de propuneri, câteva lucruri care mi-au sărit în ochi la o primă lectură a documentului PDF ,,Proiect-buget-municipiul-Bistrita-anul-2021”... 
Primăria Șieu o ia pe urmele orașului-stațiune Sângeorz-Băi și iese la pândă de nesimțiți aprilie 8, 2021 - După ce Primăria Sângeorz-Băi a apelat la camere video pentru a-i surprinde pe cei care depozitează gunoaie aiurea, în natură, a venit rândul Primăriei Șieu să apeleze la camere video pentru a-i descuraja pe nesimțiți.
FOTO: S-au deschis azi porțile la Grădinița „Albă ca Zăpada” din Beclean! Directorul general ADR NV, prezent la eveniment aprilie 8, 2021 - S-au deschis azi porțile grădiniței „Albă ca Zăpada” din Beclean - o investiție de aproape un milion și jumătate de euro. La eveniment a fost prezent și directorul general ADR NV. VEZI cum arată noua construcție:
Turc: Ce n-au reușit alte administrații, am reușit acum! Preluăm Cinematograful 23 August! aprilie 8, 2021 - Cinematograful 23 August va ajunge în administrarea Primăriei Bistrița. Cel puțin asta a susținut primarul Turc azi, într-o conferință de presă. „Ce n-au reușit alte administrații, că au mai fost încercări, se va face acum! Vom prelua Cinematograful 23 August!”, a declarat edilul. CE va face cu el: