13.2 C
Bistrița
marți, aprilie 16, 2024

LECȚIA pistelor de biciclete de la Beclean. De ce nu aglomerează străzile și ajung inclusiv prin pădure

Pistele de biciclete, un proiect care ar trebui să îi bucure pe amatorii de mișcare pe două roți a scos numai peri albi la Bistrița. Și de această dată, Becleanul ne arată cum se face. Cum de la Beclean acestea nu aglomerează străzile și își ating scopul ducând bicicliștii inclusiv în pădure:

Cel mai nou proiect al municipalității, care presupune amenajarea de piste de biciclete pe nu mai puțin de 28 de străzi scoate peri albi. Asta deși abia de curând a început amenajarea pistelor de bicicliști.

Cum se fac lucrurile în vecini? Mai exact la Beclean? Care pare să ne dea lecții când vine vorba despre dezvoltare urbană? A povestit la Bistrițeanul Live primarul Nicolae Moldovan.

Eu vreau ca mersul cu bicicleta să fie într-un peisaj aparte, într-o zonă de recreere, să fie o chestiune de recreere și de sport și de a face un efort suplimentar și automat să ai toate posibilitățile de un aer curat. Dacă le duci în centru… avem mașinile care poluează. Chiar acesta a fost scopul pistelor de biciclete să avem un alt confort din punctul acesta de vedere al aerului. Noi am mers pe câmp, am mers pe laterale, am mers prin păduri. În foarte multe locații ale pistelor de biciclete am folosit un teren viran, nu strada. Nu am transformat strada în pistă pentru biciclete. Și la implementarea proiectelor este foarte important să fii responsabil”, explică primarul Nicolae Moldovan cum a gândit proiectul.

Așa se face că pistele de biciclete din Beclean străbat centrul doar prin parc și pe strada pietonală Aleea Gării. Ajung inclusiv pe faleza râului și la Figa. Parte din traseu înconjoară Băile Figa și ajunge și în pădure.

Diferența față de pistele de biciclete din Bistrița este dată și de faptul că acestea nu se termină în…brusturi. Traseul este unul complet, un circuit continuu. Fiecare pistă de biciclete are un metru lățime pe sens și pe cea mai mare parte a traseului sunt lipite sensurile.

Proiectele nu sunt făcute numai din birou, primarul Nicolae Moldovan insistând să verifice fiecare situație din teren înainte de implementare. Acesta încurajează inclusiv corecțiile, dacă ajută la creșterea calității proiectului.

Primăria Beclean nu se oprește aici, ci cumpără și 100 de biciclete, dintre care 15 electrice. Acestea vor putea fi închiriate din 5 puncte din oraș și respectiv de la Figa. Cei care închiriază bicicletele le pot lăsa pe traseu, la un alt punct.

Fiecare bicicletă are GPS, iar seara sunt reperate și recuperate de autobuzele electrice. Acestea sunt duse la punctele de închiriere. Punctul de la Băile Figa va avea 20 de biciclete.

Întreaga emisiune în care a fost invitat primarul Nicolae Moldovan o puteți urmări mai jos:

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Sunt totuși cel puțin doua probleme:
    1. la traversarea străzilor bordurile sunt normale și nu permit coborârea și urcarea bicicletelor sau a caruturilor pt copii, deci sunt făcute din birou.
    2. Pistele transformate în parcări și bicicliștii obligați sa folosească strada.
    Nu l-am văzut niciodată pe dl primar pe bicicleta, îl rog sa facă o echipa cu constructorul, sa coboare pe biciclete de la Figa pana la Bachus, sa remedieze problemele constatate pe bicicletele lor și apoi sa spună ca sunt făcute de pe bicicleta, nu din birou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.