22 C
Bistrița
marți, iulie 23, 2024

FOTO Mărțișoarele handmade, mai apreciate ca niciodată. Târgurile din Bistrița s-au întrecut la „meșteșugărit”

Salutăm ziua de astăzi cu primăvara dată după „ureche” și mărțișorul în piept! Începând de pe la jumătatea lui februarie, piețele și străzile Bistriței au fost împânzite de culoare și vestitori ai primăverii. Anul acesta, din fericire predomină mărțișoarele lucrate manual cu strădanie, care au și o poveste.

Îndrăgita tradiție populară a Mărțișorului se păstrează cu sfințenie și la Bistrița. În fiecare an, orașul umple de căsuțe și tarabe din lemn, pline de mărțișoare de toate culorile. De la cele tradiționale, la bijuterii hand-made și tot felul de alte accesorii.

Pe pietonal, Daniela Marcu și standul ei pus la ,,4 ace” emană doar voie bună. O adevărate lume în miniatură își duce „ziua de mâine” pe tejghea: flori, fructe, insecte și o puzderie de animale conviețuiesc acolo.

„Folosesc ceramică polimerică coaptă la cuptor. Nu este casantă și se pretează foarte bine. Toate mărțișoarele expuse sunt croșetate de bunica mea. Am început totul din pasiune în anul 2009 și de atunci nu m-am mai oprit.

Pe vremea aceea erau doar 3 persoane în Bistrița care lucrau handmade. Termenul nici măcar nu era tradus și de fiecare dată trebuia să le explic că este vorba de lucru de mână sau artizanat”, povestește Daniela.

Elfiarmaroc, la standul de alături, a dat naștere unor mini opere de artă.

„Îndrăgesc florile uscate și presate, lemnul, foița de aur, tehnica pirogravurii, a acuarelei. Pictez portrete, personaje din desene, peisaje, elemente de geometrie sacră. Și chiar mini scene din povești. Îl avem pe Micul prinț, Baba cloanța, Ciuperca fermecată sau Prințesa din turn. Nu lipsesc nici broșele pictate cu clădiri din Bistrița sau chiar mici statuete făcute tot manual. În plus, ofer și mărțișoare pentru pisici”, spune aceasta.

Șirul standurilor continuă până aproape de Biserica Evanghelică.

Intrarea Complexului Muzeal nu se lasă mai prejos, fiind plină și ea de munca migăloasă reieșită din mâini talentate.

De pildă, Isaura Moldovan din Mărișel, cultivă lavandă. O folosește ca „materie primă” pentru majoritarea mărțișoarelor confecționate.

„Îmi place, de mică, să dau viață obiectelor sparte și să arunc cât de puține pot. Cam tot ce am aici este ori un pahar ciobit puțin, transformat în lumânare, o sticluță fără dop devenită suport pentru muguri de lavandă sau capace de plastic pe post de pălării brodate. Și așa mai departe. În general mă folosesc de materiale reciclate”, a povestit tânăra.

Pe masa Danei de vizavi se aștern obiecte cu elemente din natură. „Avem produse din lemn, piele, licheni conservați, pălăriuțe de la ghinde sau jirul fagului. Am decupat chiar și ziare vechi locale și le-am atașat mărțișoarelor. Împreună cu fetița mea croșetăm păpușile și restul ornamentelor. Facem tot din toate, cum s-ar zice…”

Atât târgul de pe pietonal, cât și cel de la muzeu vor funcționa inclusiv astăzi, 1 martie pâna la ora 18:00.

Adela Cosma

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.