4.4 C
Bistrița
marți, februarie 20, 2024

FOTO: Mirela Trăistaru și Povestea ei de dragoste din Nepos, la Muzeul Județean

Un veac, o poveste, o moștenire”, proiectul de cercetare și creație realizat de artista Mirela Trăistaru, a fost inaugurat ieri seară la Muzeul Județean din Bistrița. Secția de artă contemporană s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea de admiratori, prieteni și rude care au venit să „asculte” povestea din Nepos.

Despre proiectul Un veac, o poveste, o moștenire Bistrițeanul.ro scria încă din 2017:

NEPOS: Mirela Trăistaru. Dragostea pentru locurile natale, în proiectul „Un veac, o poveste, o moştenire”

Pe atunci, Mirela Trăistaru ne mărturisea că și-ar dori să expună și la Bistrița acest proiect. Cu atât mai mult cu cât a fost inspirat de istoria familiei sale, transfigurată și suprapusă peste istoria României. Visul artistei a devenit realitate ieri seară.

Iubitorii de artă din Bistrița vor putea admira în sfârșit picturile pe pânză cu străbunicii, bunicii, părinții, copiii și copiii lor. Sunt cinci generații care se întrepătrund pictural în modele tradiționale închipuite de Mirela Trăistaru…

A ieșit foarte bine. M-am bucurat tare mult că au fost prezenți domnul Ioan Sbârciu, profesorul meu de la Cluj, dar și președintele Consiliului Județean, și domnul Pugna, fost ministru secretar de stat la Ministerul Culturii. A venit și primarul din Feldru, dar și preotul Ioan Rus din Nepos, cu cântărețele din corul bisericii. Părinții mei au fost fericiți să mă vadă cu expoziția asta acasă, la Bistrița.

Mi-am dorit mult să fac expoziția asta de dragul lor, cât îi mai am în viață. Și mi-a reușit, până la urmă…”, a mărturisit Mirela Trăistaru pentru Bistrițeanul.ro.

La București am avut expus fizic și războiul bunicilor mei. Dar aici, la Bistrița, m-am gândit că nu ar avea rost. Toată lumea știe cum arată un război de țesut la Bistrița și la Nepos.

Ar fi fost un pleonasm, m-am gândit. Mai ales că la noi aproape în fiecare gospodărie exista un război de țesut. Am pus în schimb scrisorile acelea de război într-o vitrină. La București scrisorile, alături de alte fotografii, erau inserate în războiul de țesut… ”, ne-a explicat Mirela Trăistaru.

Am vrut să vin cu aceste lucrări la Bistrița, tocmai pentru că undeva prin august, la finalul expoziției, le voi face cadou rudelor mele care apar pictate.

Jumătate din tablouri vor ajunge la mătușile, unchii, verișorii, finii sau nepoții mei pe care i-am pictat pe pânze. Ei sunt familia mea, practic.

O parte dintre cei pictați în tablouri au fost prezenți și în sală, la vernisaj. Au venit o grămadă de rude din Spania, ca să vadă expoziția…”, a completat Mirela Trăistaru.

Foto @ Bistriteanul.ro & Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: