8.9 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

Multe școli își întâmpină elevii în noul an școlar în plin proces de renovare

Multe școli și grădinițe din județ au intrat în reabilitare. La început de an școlar, elevii vor găsi școlile la care învață în plin proces de modernizare. O mare parte dintre unitățile de învățământ au fost închise din lipsă de elevi.

Mai sunt doar două săptămâni până începe noul an școlar. Prefectul Ovidiu Frenț a luat la puricat toate școlile pentru a vedea cum își întâmpină elevii în prima zi de școală.

Potrivit acestuia, în județul nostru funcționează 306 de unități școlare care administrează, în total 482 de clădiri. Dintre acestea, 295 sunt de stat și 11 private. În aceste unități învață, în total, 47.206 de copii: 8324 preșcolari, 26.464 în ciclul primar și gimnazial și 12.418 în ciclul liceal și profesional.

Într-o ședință a Colegiului Prefectural, s-a prezentat situația reală a unităților de învățământ. În 9 septembrie mulți elevi își vor găsi școlile în plin proces de renovare și modernizare.

„Vor fi și școli care nu vor reuși să obțină autorizații de la Direcția de Sănătate Publică și ISU. Cauzele sunt foarte multe. Unele pornesc de la faptul că lucrările de amenajare nu vor fi gata din cauza crizei forței de muncă și a dificultății tot mai accentuate de a găsi constructori. Din păcate unii au câștigat licitații și nu au fost capabili să finalizeze lucrările fie că au intrat în faliment, fie pentru că nu au avut resursele financiare pentru a derula primele etape de lucrări până la încasarea în urma devizelor a cuantumurilor lucrărilor efectuate, fie că nu au găsit forță de muncă, fie că primarii au aplicat la POR și nu au avut punctaj suficient și nu au câștigat finanțarea, alții au câștigat finanțarea, dar proiectantul nu a colaborat bine cu constructorul, verificatorul de proiect cu proiectantul și așa mai departe. Sunt foarte multe situații pe care le-am găsit în teren. Și gradul de implicare al primarilor, de ce nu? Din 2000, prin legislația de atunci, au responsabilitatea gestionării școlilor. Am constatat diferențe foarte mari în ce privește gradul de implicare a primarilor. Nu vreau să îi acuz, nici să fac nominalizări, dar se vede unde sunt primari gospodari.”, a spus prefectul Ovidiu Frenț.

Prefectul mai spune că din cele 482 de clădiri 295 nu necesită autorizație ISU pentru că sunt construite înainte de 1992, un număr de 130 au autorizație ISU, iar 41 de unități nu au.

Tot în contextul autorizațiilor, 330 de clădiri dețin autorizație sanitară de funcționare, iar 79 nici vorbă să aibă așa ceva. Dintre acestea din urmă, șapte sunt reabilitate și nu au solicitat încă documentul, 33 sunt lucrări în curs și 15 dețin WC în exterior.

În ceea ce privește situația școlilor sau grădinițelor care au toaleta în curte, șapte sunt în cadrul unor proiecte de reabilitare care au termen de finalizare până în 2021, iar opt funcționează în case particulare în zona montană, la Parva și Sîngeorz-Băi. Un număr de 26 de școli nu au apă potabilă și rețea de utilități.

La școala din Slătinița, singura din Bistrița cu WC în curte, Primăria a anunțat că vor fi amenajate grupuri sanitare, banii fiind alocați la ultima rectificare bugetară.

Spre surprinderea tuturor, „Toate cele 11 școli private sunt puse la punct și au toate autorizațiile și avizile necesare, ceea ce este un plus și o confirmare că statul nu e cel mai bun administrator”, a spus prefectul.

Prefectul județul a mai făcut cunoscut faptul că în Bistrița-Năsăud zeci de unități de învățământ, unele chiar reabilitate și modernizate, sunt în conservare din cauza faptului că nu mai au elevi. Dintre acestea, unele sunt preluate de ONG-uri care organizează activități educative.

„Am văzut și foarte multe școli care au fost amenajate și acum sunt închise. Sunt 73 de unități școlare în conservare, ceea ce e enorm. Mă tem că, pe trendul actual, lucrurile vor continua și vor fi comasate clase și școli. Acolo unde lucrurile nu sunt rezolvate, le-am cerut directorilor și primarilor să ducă elevii în unități școlare care au condițiile minime de igienă și siguranță pentru că asta e grija mea, sănătatea și siguranța copiilor. În privința apei potabile, am convenit să facem uz de cea mai ieftină și practică soluție cu dozatoare de apă care nu reprezintă costuri foarte mari și care pot fi duse pe hol și pot fi utilizate și de elevi, și de profesori sau personal auxiliar”, a transmis Ovidiu Frenț.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.