13.1 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 25, 2022

Ne protejează sau nu măștile confecționate în casă? VEZI ce spun cercetătorii:

Pandemia de coronavirus i-a prins pe români dând buzna în magazine și farmacii pentru a-și cumpăra măști de protecție și soluții dezinfectante, însă stocurile s-au terminat rapid. În lipsă de alternative, oamenii au fost creativi și și-au confecționat singuri tot felul de măști de protecție. Chiar dacă ni s-a spus că măștile de bumbac nu ne protejează, un studiu recent demonstrează contrariul.

Pandemia de coronavirus a prins aproape toate instituțiile statului, de la spitale la primării sau școli, nepregătite cu echipamente de protecție de bază. Nici românii nu au dus-o mai bine, întrucât stocurile de măști de protecție, mănuși și dezinfectanți s-au epuizat cât ai clipi.

Pentru că trebuiau să se protejeze cumva, oamenii și-au confecționat singuri măștile de protecție din fel de fel de materiale. Chiar dacă la început ni se spune că măștile făcute în casă nu asigură deloc protecție, un studiu recent făcut de un grup de cercetători de la Universitatea Duke ne demonstrează contrariul!

Studiul a folosit o metodă tehnică simplă pentru analiza diferitelor tipuri de măști. S-a folost o cutie neagră, un laser și un aparat foto.

Cercetătorii au urmărit și evaluat cum se comportă materialele din care sunt confecționate măștile în timpul vorbirii regulate, a strănutului și a tusei.

S-a observat că unele tipuri de măști au aceleași performanțe ca și măștile chirurgicale standard, în timp ce unele alternative de mască, cum ar fi cele din lână sau bandanele, oferă o protecție foarte mică.

În acest studiu au fost incluse 14 măști, inclusiv o mască N95. În prima fază, testul a fost efectuat cu un vorbitor fără mască, apoi cu mască. Fiecare mască a fost testată de 10 ori.

Rezultatele testelor au arătat că cea mai eficientă mască a fost cea profesională, de tipul N95. Totuși, măștile chirurgicale clasice, cu trei straturi și măștile de bumbac, confecționate în casă, s-au comportat bine.

Cele mai ineficiente sunt măștile purtate de sportivi, din fleece (n. r. – lână), întrucât acestea descompun picăturile mari în picături mai mici.

Cercetătorii încurajează oamenii să poarte măști eficiente.

Măștile folosite în studiul cercetătorilor de la Universitatea Duke sunt cele din fotografia de mai jos:

Sursa: CNN

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...

Diferențele între sloturi online și cele offline

Una din principalele modalități în care oamenii se distrează la jocuri de noroc sunt sloturile. Aceste...