8.9 C
Bistrița
luni, octombrie 3, 2022

Nimeni nu-i vrea! Peste 1.000 de asistați social, apți de muncă! Agenții economici, neinteresați!

În județul nostru există peste 4.000 de asistați social, dintre care, mai mult de 1.000 sunt apți de muncă. Deși aceștia ar putea fi angajați ca și zilieri, datorită unei modificări legislative, agenții economici nu sunt interesați. Totuși, unii asistați au rămas fără ajutorul bănesc, după ce au refuzat un loc de muncă.

În județul nostru există peste 4.000 de asistați sociali, în evidența AJPIS BN.

În cele 2.200 de dosare, total membri de familie avem 4.265. Din aceștia, 1.325 sunt copii sub 16 ani, 818 sunt persoane peste 65 de ani, 804 sunt mame cu copii sub șapte ani, scutiți cu handicap sau cu pensie. Rămân persoane apte de muncă, 1.318”, a explicat Ani Nastasia Bob, directorul AJPIS BN.

Din octombrie anul trecut, au fost introduse două modificări legislative privind ajutorul social. Prima prevede că acest ajutor poate fi retras dacă asistatul refuză să muncească.

„De când a intrat această prevedere în vigoare, și până la finele lunii martie, am avut 17 refuzuri de a lucra. Astfel au fost și 17 încetări de acordare a ajutorului social”, a spus directorul AJPIS BN.

A doua modificare acordă agenților economici posibilitatea de a-și angaja zilieri din cadrul asistaților social. Tot ce au de făcut este să prezinte Primăriei nevoia, iar primarul întocmește un plan pentru zilieri pe care-l comunică AJPIS și AJOFM.

„Din octombrie, nu avem nici măcar un astfel de plan trimis de către o primărie. Nu au nici primăriile solicitări. Și există zone unde sunt agenți economici mari. Sunt și UAT-uri unde nu există agenți economici. Dar din zonele cu agenți economici mari nu avem nicio cerere de zilieri către primărie”, a explicat Ani Nastasia Bob.

Conform legii zilierilor, agenții economici au acum mai multe obligații și taxe de plătit, ceea ce ar explica dezinteresul pentru această categorie de forță de muncă.

FOTO: Jurnalulgiurgiuvean

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Vineri și sâmbătă, 20 la sută REDUCERE în magazinele MARECOM! Sărbătoresc 17 ani de când produc costume în fabrica din Năsăud

Producătorul de îmbrăcăminte MARECOM sărbătorește weekendul acesta 17 ani de când produce costume și haine pentru...

Au ajuns noile mascote de la Minnie și Mickey: Sonic X , Chase din Patrula Cățelușilor, dar și Mickey și Minnie varianta roz

Andrada, alături de echipa ei, aduce emoție, bucurie și culoare evenimentelor, îmbrăcând costume și transformându-se în...

Irem General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru Suedia și Olanda! Rombat Bistrița caută operatori producție

ROMBAT, singurul brand de baterii fabricate în România, angajează operatori producție, iar IREM General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru proiect în Suedia si Olanda. Noi locuri de muncă, disponibile la Stewo Năsăud, Sanovil și Electroplast.