16.5 C
Bistrița
joi, septembrie 21, 2023

Nimeni nu-i vrea! Peste 1.000 de asistați social, apți de muncă! Agenții economici, neinteresați!

În județul nostru există peste 4.000 de asistați social, dintre care, mai mult de 1.000 sunt apți de muncă. Deși aceștia ar putea fi angajați ca și zilieri, datorită unei modificări legislative, agenții economici nu sunt interesați. Totuși, unii asistați au rămas fără ajutorul bănesc, după ce au refuzat un loc de muncă.

În județul nostru există peste 4.000 de asistați sociali, în evidența AJPIS BN.

În cele 2.200 de dosare, total membri de familie avem 4.265. Din aceștia, 1.325 sunt copii sub 16 ani, 818 sunt persoane peste 65 de ani, 804 sunt mame cu copii sub șapte ani, scutiți cu handicap sau cu pensie. Rămân persoane apte de muncă, 1.318”, a explicat Ani Nastasia Bob, directorul AJPIS BN.

Din octombrie anul trecut, au fost introduse două modificări legislative privind ajutorul social. Prima prevede că acest ajutor poate fi retras dacă asistatul refuză să muncească.

„De când a intrat această prevedere în vigoare, și până la finele lunii martie, am avut 17 refuzuri de a lucra. Astfel au fost și 17 încetări de acordare a ajutorului social”, a spus directorul AJPIS BN.

A doua modificare acordă agenților economici posibilitatea de a-și angaja zilieri din cadrul asistaților social. Tot ce au de făcut este să prezinte Primăriei nevoia, iar primarul întocmește un plan pentru zilieri pe care-l comunică AJPIS și AJOFM.

„Din octombrie, nu avem nici măcar un astfel de plan trimis de către o primărie. Nu au nici primăriile solicitări. Și există zone unde sunt agenți economici mari. Sunt și UAT-uri unde nu există agenți economici. Dar din zonele cu agenți economici mari nu avem nicio cerere de zilieri către primărie”, a explicat Ani Nastasia Bob.

Conform legii zilierilor, agenții economici au acum mai multe obligații și taxe de plătit, ceea ce ar explica dezinteresul pentru această categorie de forță de muncă.

FOTO: Jurnalulgiurgiuvean

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.