14.3 C
Bistrița
luni, septembrie 27, 2021

Nimeni nu-i vrea! Peste 1.000 de asistați social, apți de muncă! Agenții economici, neinteresați!

În județul nostru există peste 4.000 de asistați social, dintre care, mai mult de 1.000 sunt apți de muncă. Deși aceștia ar putea fi angajați ca și zilieri, datorită unei modificări legislative, agenții economici nu sunt interesați. Totuși, unii asistați au rămas fără ajutorul bănesc, după ce au refuzat un loc de muncă.

În județul nostru există peste 4.000 de asistați sociali, în evidența AJPIS BN.

În cele 2.200 de dosare, total membri de familie avem 4.265. Din aceștia, 1.325 sunt copii sub 16 ani, 818 sunt persoane peste 65 de ani, 804 sunt mame cu copii sub șapte ani, scutiți cu handicap sau cu pensie. Rămân persoane apte de muncă, 1.318”, a explicat Ani Nastasia Bob, directorul AJPIS BN.

Din octombrie anul trecut, au fost introduse două modificări legislative privind ajutorul social. Prima prevede că acest ajutor poate fi retras dacă asistatul refuză să muncească.

„De când a intrat această prevedere în vigoare, și până la finele lunii martie, am avut 17 refuzuri de a lucra. Astfel au fost și 17 încetări de acordare a ajutorului social”, a spus directorul AJPIS BN.

A doua modificare acordă agenților economici posibilitatea de a-și angaja zilieri din cadrul asistaților social. Tot ce au de făcut este să prezinte Primăriei nevoia, iar primarul întocmește un plan pentru zilieri pe care-l comunică AJPIS și AJOFM.

„Din octombrie, nu avem nici măcar un astfel de plan trimis de către o primărie. Nu au nici primăriile solicitări. Și există zone unde sunt agenți economici mari. Sunt și UAT-uri unde nu există agenți economici. Dar din zonele cu agenți economici mari nu avem nicio cerere de zilieri către primărie”, a explicat Ani Nastasia Bob.

Conform legii zilierilor, agenții economici au acum mai multe obligații și taxe de plătit, ceea ce ar explica dezinteresul pentru această categorie de forță de muncă.

FOTO: Jurnalulgiurgiuvean

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...