8.5 C
Bistrița
luni, octombrie 25, 2021

NOI reguli de depășire a bicicliștilor: Șoferii pot să rămână fără permis, dacă nu le respectă

Noi reguli de depășire a bicicliștilor și trotinetiștilor au intrat recent în vigoare. Între altele, nu mai este valabilă recomandarea ca șoferii să respecte o distanţă de 1,5 metri la depăşirea unui biciclist.

Regulile referitoare la depăşirea bicicliştilor şi „trotinetiştilor” în trafic au fost modificate şi nuanţate, prin HG 1075, care actualizează Codul Rutier. Hotărârea a fost emisă la începutul acestei luni şi publicată în Monitorul Oficial.

Conform noilor reguli, şoferii care circulă cu mai puţin de 50 de km/h pot depăşi biciclete sau trotinete, DOAR trecând peste axul drumului cu roţile din stânga.

Cei care circulă cu viteze mai mari de 50 de km/h pe oră trebuie să depăşească linia întreruptă cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului, precizează Adevarul.ro, citat de eBihoreanul.

Vechea reglementare avea o normă cu caracter de recomandare, au precizat surse din Poliția Rutieră Timiș. Recomandarea nu presupunea neapărat o obligaţie fermă şi o sancţiune.

Modificarea survenită acum, în schimb, urmărește să creeze siguranţă suplimentară pentru bicicliști și pentru cei care conduc trotinete electrice. Noua regulă implică un spaţiu lateral suficient între autovehicule şi vehiculele cu viteză de deplasare mai redusă.

Pe linia continuă, depăşirea unei biciclete sau trotinete este interzisă.

Șoferii vor trebui să dea dovadă de mai multă atenție în ce îi privește pe bicicliști. Și asta pentru că depăşirea bicicletelor și trotinetelor fără respectarea Codului Rutier îi poate lăsa fără permis, pentru 30 de zile, precizează sursa citată.

Reprezentanții asociațiilor pentru respectarea drepturilor bicicliștilor sunt însă mulțumiți. Noua regulă încurajează, practic, folosirea bicicletei. Faptul că recomandarea devine obligație este un pas de conştientizare, cred aceștia. Mai multe detalii – AICI.

Săptămâna trecută, a fost reglementată și circulaţia trotinetelor electrice. Cei care utilizează în trafic trotinetele au de respectat, la rândul lor, mai multe reguli de circulaţie: 

NOI reguli pentru cei ce folosesc trotinetele electrice

Foto @ Cyclurban.eu

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Eu nu pot depasi o bicicleta pe linie continua si motocicleta ma depaseste la 10 cm pe linie continua si pe stanga si pe dreapta!!!!
    …cine u prost si cine i caine?

  2. Cred ca niște nebuni care nu sunt în stare sa obțină un permis de conducere auto vor sa trecem toți la biciclete .Mai ușor este sa INTERZICI decât sa lucrezi la infrastructura. PISTE PENTRU BICICLISTI !?!?!?!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Alege ochelari de calitate pentru confortul și siguranța ochilor

Ochelari de vedere sau ochelari de soare, cu tratamente antireflecție sau fără, modele actuale, la modă...

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: