12.8 C
Bistrița
sâmbătă, mai 8, 2021

O companie bistrițeană a ”dăltuit” alături de Liviu Mocan la grandioasa sculptură ce va fi inaugurată duminică în inima Clujului

Clujenii se vor bucura, începând de duminică, de o grandioasă sculptură amplasată în inima orașului metropolă. Alături de sculptorul Liviu Mocan, timp de un an de zile, a ”dăltuit” la ”Arcul limbii române” și o companie bistrițeană.

O sculptură cu diametrul de 7 metri, un ”Arc al limbii române”, va fi inaugurat duminică în inima Clujului, în Piața Unirii.

Opera de artă e semnată de sculptorul Liviu Mocan.

Arcurile de triumf au fost create pentru a mări victorii armate. Arcul limbii române glorifică victoria limbii române din istoria poporului nostru și, din orice unghi s-ar uita, vizitatatorul va admira perfecțiunea. Poetul clujean Dumitru Cerna a selecționat cuvinte din vocabularul limbii române, câte 70 pentru fiecare dintre cele 4 fețe ale arcului. Aceste cuvinte sunt traforate în arcul metalic astfel încât privitorul va vede cerul prin limba română. Noaptea, datorită unui sistem electric, prin cuvintele românești iese lumină” a explicat sculptorul.

Un an de zile s-a lucrat la realizarea acestui grandios monument. Sculptorul a fost ajutat la ”dăltuit” de o firmă bistrițeană.

Cu un diametru de 7 metri, lucrarea a fost creată pe parcursul unui an, de la concepere până la patina finală, cu o minuțioasă muncă de vectorizare a desenului manual. Este realizată din corten steel prin tăiere cu laser și suduri speciale, toate donate de dragul limbii române și al artei de către patronul și mecena domnul Ioan Bălan, patronul Megatitan”, a declarat Liviu Mocan.

Firma Megatitan, cu capital 100 % românesc, are sediul în Beclean. Iar directorul companiei este un susținător înfocat al artei. Acesta a mai colaborat cu sculptorul Liviu Mocan, care-l caracterizează pe Ioan Bălan ca fiind ”un amfitrion foarte important al artei. Crede cu tărie în vehicolul esteticii care radiază Adevărul despre lume și viață. ”

”Ne-am bucurat foarte mult să fim alături de Liviu Mocan în crearea unor opere atât de frumoase și să sprijinim cultura” a declarat managerul Megatitan, Ioan Bălan.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...