OAMENI din Bistrița-Năsăud. Adrian Sângeorzan, de 20 de ani în compania a două „femei fatale” (2)

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Adrian Sângeorzan, de 20 de ani în compania a două „femei fatale” (2)

Este unul dintre cei mai fascinanți bistrițeni pe care i-am cunoscut – poate și datorită pasiunilor sale (medicina și literatura), împletite într-un destin de poveste care a început la Șieu, a continuat la Bistrița și s-a desăvârșit în zbuciumatul New York, acolo unde Adrian Sângeorzan profesează din 1992 ca medic ginecolog la Jamaica Hospital Medical Center.

„De 20 de ani trăiesc cu două «femei fatale» – medicina și literatura și deocamdată mă țin cu amândouă. Toți din spital știu că scriu, mulți mi-au citit cărțile și au un fel de înțelegere. Da, mă pot rupe total de zarva din jur și dacă am pauze în clinică, sau în gardă pot să scriu și pe Iphone, totul e să îmi treacă ceva prin cap. Nu-i ușor, dar  am senzația că fur timp sau idei. E o hoție palpitantă care îmi dă o stare bună”, ne-a mărturisit Adrian Sângeorzan care a vizitat Bistrița la începutul acestei veri, când a lansat în orașul natal volumul de versuri „Geografia lucrurilor.

Paradisul dur al copilăriei: Iepuri tăiați, bătăi alături de gașca din Decebal–Hrube

Pentru mine Bistrița încă are miros de copilărie. Fac parte dintr-o familie de oameni așezați. Unii care n-au vrut niciodată să plece de acolo, și îi admir pentru asta, și noi, dezrădăcinații, care n-am uitat de unde am plecat. Și unii și alții avem nostalgii frumoase care se intersectează des sus pe dealul Jelnii, sau la Colibița.

Stau prea puțin în România ca impresiile mele să coboare la nivelul dezamăgirii. Vin cu prea mult entuziasm. Aș schimba însă mentalitatea castei politice, țara și oamenii ei merită mai mult.

În gașca din Decebal- Hrube, care a fost un dur paradis al copilăriei, erau și bătăi serioase, se lăsa cu nasuri rupte și vederea sângelui îmi făcea rău. Toți creșteam iepuri și când un vecin ne-a tăiat un iepure pentru că aveam musafiri la cină, mama mi-a spus că trebuie să mă uit atent și să văd cum decurge tot procesul, pentru că data viitoare va trebui s-o fac singur. Tata leșina numai la ideea de sânge. Mi-am zis că dacă am avut tăria de-a tranșa un iepure, poate va ieși un doctor bun din mine. Măcar veterinar. Cam asta a fost motivația mea primară când am hotărât să mă fac doctor: am vrut să manânc franzelă albă, să am patine și ghete noi și vitamine Cavit cu gust de ciocolată. Aș fi vrut și să-i ajut pe ai mei și pe alții să se poată înfrupta din toate astea și să nu mai trebuiască să tăiem gâturile bieților iepuri.

A fi sau a nu fi în stare să dai la medicină… Nu știm ce poate să zacă în mintea noastră…

Dar ești tu în stare să intri la medicină? mă întrebau ai mei. La începutul liceului profesorii Gubesh și Spaller m-au convins că aș putea totuși să fac medicina veterinară, nu educație fizică, așa cum intenționasem la început. Apoi a venit mama și mi-a spus că dacă voi fi profesor de tenis voi mirosi veșnic a transpirație, iar tenis jucau în Bistrița doar doctorii de la vechiul spital, care avea un teren pe zgură, dușuri și dezodorizante. Dacă faci veterinară, a continuat mama, vei naște vaci și oi și vei castra porci și cai până îți va ieși pe gât!

O văd și acum cum strâmba din nas, și grimasa ei a avut un rol mare în amplificarea voinței și a deciziilor mele adolescentine. Pentru medicina umană trebuia și fizică, de care habar n-aveam și atunci m-au dat pe mână profesorului Călușeru. Acesta mi-a spus că sunt o „loază boemă”, dar mi-a dat o lună de tocit să vadă dacă e ceva de capul meu.

Și datorită lor, de la 17 ani am recuperat tot ce nu făcusem până atunci. Tata mă amenința cu armata și cu crescătoria de porci de la Sigmir, unde sigur voi ajunge dacă nu învăț. Profesorul Gubesh a avut un rol imens în formarea mea. El a fost unul din antrenorii mei intelectuali pentru că ne învăța „cum” să învățăm. Zicea că motivația și ambiția trebuie să vină din noi. Cred că vedea prin noi ca prin sticlă, așa cum numai vechii dascăli puteau să vadă. Ne antrena cum să ne dezvoltăm cele „trei memorii” pe care ni le-a dat natura. Memoria vizuală și auditivă, dar și cea tactilă, care vine din scris și care la mine e mai puternică, spunea el.

Un „viciu” respectat la Liviu Rebreanu… !

Atunci nu bănuiam că dacă  treci de la medicină la literatură scrisul poate fi la fel de adictiv, ca dulciurile sau morfina. Citeam foarte multă proză, și nu pentru că eram la secția umană, sau în „lada de gunoi” a liceului Rebreanu, cum ni se spunea, ci pentru că tata era difuzor de carte și aveam casa plină de cărți. Dacă începeam un roman bun, nu mai ieșeam din el.

Citeam și la școală sub bancă, și unii, ca Bălan, profesoara de germană, îmi respectau acest „viciu”. În ultimul an de liceu le-am pus pe toate deoparte și timp de un an am învățat până la limita nevrozei și a nebuniei. Arătam ca o stafie, dar am intrat la medicină umană în Cluj printre primii. Până atunci habar n-am avut de ce sunt în stare, am fost mândru de mine, dar mi s-a făcut puțin frică, pentru că am realizat că nu știm ce poate zace în mintea noastră.

Tata mi-a cumpărat un tricou zbanghiu și m-a lăsat să fumez pe față. Mi-a dat bani să merg la mare o săptămână la cort, iar acolo m-am angajat la închiriat umbrele în stațiunea Olimp. Le-am spus tuturor că sunt student la medicină și ca dovadă am făcut o pneumonie urâtă pentru că dormeam noaptea în debara pe ciment peste umbrele. . Eram atât de fericit.

Ginecologia am ales-o în anul șase la Cluj, după ce am văzut primele nașteri și am fost lăsat să ajut în cezariene și alte operații. O specialitate în care era vorba despre viață, unde puteai rezolva imediat o problemă, și în care cuvântul „cronic” nu exista. La întâlnirea de 10 ani, colegii de liceu m-au întrebat de ce fac ginecologie? Cum mă voi mai putea uita eu la o femeie? Le-am spus că nici nu poți face ginecologie decât dacă iubești femeia și că niciun oftalmolog n-a orbit pentru că lucrează cu ochiul. Mai târziu am realizat că specialitatea mea devenise una și despre moarte și minciună, datorită situației cu avorturile, și ăsta a fost unul din motivele pentru care am fugit din țară.

În 2005 am participat de la New York la filmarea unui documentar făcut de germani, realizat de Florin Iepan, numit „Decrețeii”, „The children of the decree”. A fost văzut de 3 miliarde de oameni în Europa, China, India, Rusia s.a., dar nu în SUA, unde subiectul avorturilor e tabu. România lui Ceaușescu trecuse printr-un experiment uman sinistru. Eu l-am trăit pe viu și am scris despre asta în două cărți publicate și în America: „Între femei” Editura Curtea Veche și „Între două lumi – Povestirile unui doctor de femei”, publicată în trei ediții la Scrisul Românesc. În engleză, a doua carte a apărut sub titlul Exiled from the womb – adică „exilat din pântec”, care mi-a plăcut pentru că are în el esența emigrației și-a motivației mele de a-mi lua lumea în cap. M-am autoexilat din pântec. Am în lucru o ediție nouă.

Cea mai mare satisfacție în cariera de scriitor și în cea de medic…

Ca medic sunt fericit că am reușit aici la New York, unde am tratat foarte multe femei și am adus pe lume mii de copii de toate rasele și etniile. Prin ei am călătorit și am văzut o lume la care nici nu visasem…

Ca scriitor mă simt mult mai tânăr, pentru că am început târziu și cred că mai am ceva de spus. M-am bucurat când am aflat de la un cititor că cineva i-a furat una din cărțile mele. La un moment dat am aflat era un blog de adolecenți din România care comentau apreciativ „Circul” și „Vitali” și se întrebau câți ani am…

*****

Mai multe detalii savuroase despre Adrian Sângeorzan puteți reciti accesând linkul de mai jos:

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Adrian Sângeorzan, de pe maidanul din Bistrița – în cosmopolitul New York…

(va urma)

 

MARECOM deschide primul magazin în Bistrița! Cadouri surpriză pentru primii clienți septembrie 22, 2020 - Costumele fabricate de producătorul local MARECOM din Năsăud le veți găsi începând chiar de mâine dimineață și în Bistrița. Primul magazin MARECOM din oraș se deschide la ora 9.00, pe Calea Moldovei, nr. 17, vizavi de magazinul Kaufland. 
VIDEO: Candidații USR-Plus la Rebrișoara și Josenii Bârgăului sunt hotărâți să schimbe în mai bine viața concetățenilor lor septembrie 22, 2020 - Candidații USR-Plus la Rebrișoara și Josenii Bârgăului – Leon Ilovan și Ioan Platon – ambii militari de carieră care au participat și în misiuni externe – își doresc să câștige primăriile pentru care candidează. Josenii Bârgăului este ingura comună de pe Valea Bârgăului care nu asigură lemn de foc cetățenilor săi. „Oriune merg în Rebrișoara, cetățenii se plâng că nu li se asigură lemen de foc, că nu sunt făcute drumurile de țară, că nu avem cămin cultural, că bisericile se dărâmă peste noi…”
Ionuț Simionca: Pensii mai mari și centre de zi pentru pensionari în Bistrița septembrie 22, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, deputatul Ionuț Simionca, a declarat că a votat astăzi, în Parlament, pentru mărirea cu 40% a pensiilor. Acesta susține că, după ce va fi ales primar, va acorda o atenție specială protecției sociale în capitala de județ.
VIDEO: Ada Milea, distinsă cu premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol! septembrie 22, 2020 - Artista Ada Milea - absolventă a Colegiului „Liviu Rebreanu” din Bistrița care susține frecvent concerte la Sinagoga din Bistrița - a fost distinsă ieri seară cu premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol!
Valer Dumitru, candidat pentru funcția de primar al comunei Maieru, despre nevoia de profesionalizare a administrației locale septembrie 22, 2020 - În „secolul vitezei” și în anul 2020 când, forțați de împrejurări, cele mai multe activități şi interacțiuni cu instituțiile s-au mutat online, nevoia unei primării digitalizate și în Maieru a devenit una urgentă. Din motive de siguranță și timp, e nevoie ca toți cetățenii, să aibă o interacțiune mai eficientă online cu administrația locală, indiferent de motiv.
DATACOR ajută angajații să se întoarcă în siguranță la birou septembrie 22, 2020 - Lucrurile încep să se miște, încet, încet, chiar dacă nimeni nu știe cât va mai dura pandemia de coronavirus. E necesar ca oamenii să se întoarcă la muncă, pentru a avea din ce trăi. DATACOR pune la dispoziție noi tehnologii și sistemele avansate de control acces, pentru ca angajații să se întoarcă în siguranță la locul de muncă. 
Rupt de beat la volan, a luat la rând mașini, copaci și apoi a condus pe trotuar. Jandarmii l-au imobilizat și predat poliției septembrie 22, 2020 - Jandarmii au imobilizat aseară un bărbat din Zoreni. Acesta a ”condus” o mașină într-un alt autoturism, un copac și apoi pe trotuar. Șoferul a fost predat poliției. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive, printre care doi elevi, 13 bistrițeni externați și un deces septembrie 22, 2020 - Avem 1.402 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 13 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.059 cazuri noi de infecție.
Cu mașina electrică sau pe biciclete, Jacqueline Delivery livrează mâncarea protejând mediul în fiecare zi! septembrie 22, 2020 - Astăzi e Ziua Internațională fără Autoturism, iar autoritățile îndeamnă la protejarea mediului, măcar o zi pe an. Cei de la Jaqueline fac acest lucru TOT timpul. Mâncaresa e gătită din ingrediente naturale, terasa de pe Pietonal e luminată cu panouri fotovoltaice, iar serviciul de Delivery se face tot ECO: folosind biciclete sau mașina electrică.
VIDEO: Viziune și strategie în Rodna. Valentin Grapini: „Un om care nu se gândește la ceilalți nu are ce căuta în administrație” septembrie 22, 2020 - Care este viziunea și strategia primarului Valentin Grapini, în Rodna viitorilor 4 ani? Actualul primar al localității - candidat la un nou mandat pentru Primaria Rodna - consideră că „un om care nu se gândește la ceilalți nu are ce căuta în administrație...”
ANUNȚ: S.C. REDOXIM S.R.L Depozitări îngrășăminte chimice septembrie 22, 2020 - S.C. REDOXIM S.R.L cu sediul în Timiș, Ghiroda, Calea Lugojului Nr. 3 solicită de la Agenţia de Protecţie a Mediului, obţinerea autorizaţiei de mediu pentru obiectivul (activitatea) Depozitări îngrășăminte chimice.
Președinții secțiilor de votare din județ, „cad” pe capete! De ce cer înlocuirea aproape jumătate septembrie 22, 2020 - Aproximativ 40% dintre președinții și locțiitorii secțiilor de votare din județul nostru au cerut, în ultima săptămână, să fie înlocuiți. Astfel, până ieri, 244 de persoane au cerut înlocuirea din funcție. Care au fost motivele
Aquabis: Avarie, în Rebrișoara. Cât timp vor fi afectați localnicii septembrie 22, 2020 - O avarie a fost semnalată astăzi, 22 septembrie 2020, în Rebrișoara - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați localnicii:
Patru turiști au fost găsiți în Târlișua, după ce s-au rătăcit în Maramureș. Greșeala montaniarzilor: septembrie 22, 2020 - Patru turiști au fost găsiți ieri rătăcind în zona muntoasă din Târlișua, după ce au anunțat că s-au rătăcit în județul vecin. Aceștia au fost căutați ore bune, fiind în cele din urmă localizați cu ajutorul STS.
AZI, în Bistrița: O călătorie muzicală în fascinantul univers al operei românești! septembrie 22, 2020 - Azi, 22 septembrie 2020 de la ora 18:00, publicul din Bistrița este invitat la o călătorie muzicală dedicată operei românești. Evenimentul are loc în curtea Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud.
Anunț public: S.C. REDOXIM S.R.L septembrie 22, 2020 - S.C. REDOXIM S.R.L. cu sediul în Timiș, Ghiroda, Calea Lugojului Nr. 3 solicită de la Agenţia de Protecţie a Mediului Bistrița-Năsăud obţinerea autorizaţiei de mediu pentru obiectivul (activitatea) Comert cu ridicata al produselor chimice (PPP, îngrașăminte chimice).
VIDEO: Condiții impecabile, în școlile din Ilva Mică. Unde sunt totuși probleme și nemulțumiri septembrie 21, 2020 - La Ilva Mică școala a început în scenariul verde, datorită implicării primarului Aurel Horea și a Consiliului Local. Ce îl nemulțumește pe primar și unde există probleme pentru elevi:  Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Aurel Horea din Ilva Mică a vorbit despre începutul școlii în comună, dar și despre investițiile în educație. „Tocmai am...
Stelian Dolha, alături de ministrul Agriculturii: „Consiliul Județean poate și trebuie să fie implicat mult mai activ în a oferi un suport real fermierilor” septembrie 21, 2020 - Alături de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, Stelian Dolha - candudatul Alianței PNL - USR-Plus la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud - a discutat cu locuitorii din Șieu și din Teaca, dar și din comunele învecinate acestora despre problemele la ordinea zilei legate de creșterea animalelor, subvenții, asigurarea încărcăturii pe pășune, dar și probleme legate de contextul pandemic cum ar fi redeschiderea târgurilor pentru animale.
OPINII: Fața nevăzută a… PANDEMIEI septembrie 21, 2020 - Încerc să aștern pe hârtie câteva gânduri despre perioada pandemiei, ce-mi vor rămâne în suflet, multă vreme. Nu am să pun întrebări și nici nu voi căuta răspunsuri. Multă vreme de aici înainte, o vom face, cred, cu toții.
Digitalizarea administrației din Bistrița – Prioritate pentru Ionuț Simionca septembrie 21, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, se numără printre cei mai mari susținători ai transparenței și digitalizării administrației locale. Acesta propune, după modelul altor primării performante, introducerea unei cartele unice pentru fiecare bistrițean în vederea accesării serviciilor publice (de genul parcărilor, gunoiului etc).
FII REPORTER: E plin de sticle sparte! Un pericol pentru copii! Și nimeni nu face nimic! septembrie 21, 2020 - O mămică revoltată a trimis pe adresa redacției mai multe imagini cu un spațiu de joacă. Tinerii care stau noaptea la povești ar consuma alcool, ar sparge sticlele, iar cioburile rămase acolo cu zilele sunt un real pericol pentru copii. Unui adult chiar i-ar fi intrat un astfel de ciob în picior. ”Și sunt camere de supraveghere, dar nimeni nu face nimic!” a spus femeia revoltată.
S-a deschis „Cuptorul lu’ Buna” – cea mai de bun-gust băcănie, unde găsiți ZILNIC bunătățile „Produs în Bistrița-Năsăud” septembrie 21, 2020 - Ziua de sâmbătă e cea mai așteptată zi a săptămânii, de către mulți bistrițeni. E ziua în care sosesc la Bistrița bunătățile „Produs în Bistrița-Năsăud”. Vestea bună e că s-a deschis Băcănia „Cuptorul lu' Buna”, cea mai de bun-gust băcănie. De ce? Pentru că aici găsiți ZILNIC bunătățile pe care altă dată le-ați putut achiziționa doar la Piața Produs în Bistrița-Năsăud.
FOTO: Două mașini făcute praf, după o coliziune frontală. De vină, șoferul unei alte mașini septembrie 21, 2020 - Accidentul a avut loc la intrarea în localitatea Sigmir. Două autoturisme au colizionat frontal, iar o a treia a fost avariată. Echipaje ale poliției și ISU BN au fost direcționate spre locul evenimentului rutier.
IMP România caută un șef de linie priceput și un electrician! NOI locuri de muncă, disponibile în Bistrița septembrie 21, 2020 - IMP România caută un șef de linie priceput și un electrician de întreținere și reparații! NOI locuri de muncă sunt disponibile și în această săptămână, la Aquabis, Amicii Building, Îndemânarea Cosntruct, Sanovil, Betak, Biasicom sau Electroplast:
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv și 7 bistrițeni externați septembrie 21, 2020 - Avem 1.388 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un sigur bistrițean a fost confirmat pozitiv la infecția cu COVID-19. 7 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 808 cazuri noi de infecție.
FOTO- Mureșenii Bârgăului: URSUL ar fi omorât trei porci și a rănit alți doi septembrie 21, 2020 - Un bârgăuan a sunat azinoapte la 112, anunțând că în gospodăria sa a intrat un urs. Echipele ajunse acolo au constatt că ursul a luat un porc și a rănit un al doilea. Animalul sălbatic plecase, până la sosirea autorităților. Păgubitul susține că e vorba de TREI porci morți și DOI răniți.
Tâlhărie-n drumul mare-n Spermezeu! Și-au lovit și furat consăteanul! septembrie 21, 2020 - Un tânăr și un minor din Spermezeu și-au așteptat ieri un consătean la o intersecție de drumuri din localitate. L-au dat jos de pe mped, l-au lovit, i-au luat bunurile și au plecat. Cei doi au fost identificați de polițiștii, iar azi instanța de judecată va decide dacă-i trimite după gratii.
FOTO 20 de mașini de epocă au „parcat” la castelul de la Comlod. Bijuteria arhitectonică a fost vizitată și de moștenitorii familiei Teleki septembrie 21, 2020 - Zi importantă pentru castelul conților Teleki de la Comlod, care a fost vizitat ieri de 20 de mașini de epocă. La întâlnire a fost prezent și Kalman Teleki unul dintre moștenitorii familiei care a ridicat această bijuterie arhitectonică.
VIDEO – Nicolae Moldovan, primarul din Beclean: „Aici este frumusețea administrației… O greșeală pe care o fac mulți primari” septembrie 21, 2020 - Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, a explicat la Bistrițeanul Live care este greșeala pe care o fac mulți primari din județ, mărturisind care este frumusețea administrației locale. „Noi avem 22 de proiecte care vor fi prezentate publicului în următoarele 22 de luni”, a mai spus Nicolae Moldovan. 
Rostul de dimineață. Pentru cei mai tineri dintre alegători, care vor merge duminică, să voteze pentru prima oară septembrie 21, 2020 - Au fost nenumărate discuții, la alegerile trecute, dacă trebuie anulate buletinele pe care diverși alegători – mai mult sau mai puțin furioși – au scris tot felul bazaconii. S-a discutat inclusiv dacă trebuie anulate buletinele care conțin mici desene sau mesaje nu tocmai ortodoxe… Ei bine, în acest an e liber la mesaje de orice fel, numai să punem ștampila corect.