OAMENI din Bistrița-Năsăud. Octav Ureche, artistul lovit de grenada jandarmilor, în 10 august: „Viața mea s-a schimbat total după protest…”

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Octav Ureche, artistul lovit de grenada jandarmilor, în 10 august: „Viața mea s-a schimbat total după protest…”

Imaginea piciorului zdrobit de grenadă al tânărului artist din Bistrița – Octavian Ureche – participant la protestul din 10 august 2018 și rănit de jandarmii violenți, a devenit virală anul trecut pe internet… De atunci, viața lui Octavian s-a schimbat fundamental: „A fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat…”

L-am întâlnit pe Octavian Ureche zilele trecute, în pub-ul de pe pietonalul Liviu Rebreanu – Brikada, pe care îl coordonează fratele lui. „Sunt mai bine, recuperarea a durat mai mult, pentru că a fost o operație dificilă și nu au ținut copcile – s-au rupt, era prea mare gaura, prea tensionată zona… Acolo unde s-au rupt, am avut rană deschisă vreo patru luni, până la finalul lunii decembrie. Mi-au cusut o dată rana, dar s-a rupt, carnea s-a reparat mai greu… Am crezut că voi umbla vreo două săptămâni în cârje, în schimb au fost două luni, acum s-a închis rana în sfârșit. Arată dubios, cred că ar fi necesară o operație estetică peste vreo doi ani – lipsește carnea acolo, mușchiul nu e afectat, dar estetic, nu arată prea ok…”, a admis Octav, zâmbind.

Ce s-a întâmplat cu plângerea penală depusă la Parchetul Militar? NIMIC…

Octavian Ureche s-a prezentat în cârje la Parchetul Militar… „Am fost atunci, după protest, și am depus plângere, au fost vreo 800 de oameni, dar nu s-a mai întâmplat nimic de atunci. Am fost la Procuratură, am dat probă balistică, am depus o bucată de pantalon găurit cu sângele meu, ca să fie probă de ADN, să se confirme că eu am fost acolo, că e sângele meu… Cu stenogramă, cu procurori și poliție militară în sală… Am zis tot, și am spus de trei ori aceeași poveste, pentru că te reverifică, să nu cumva să înflorești tu, dar nu a fost cazul… Și nu s-a mai întâmplat nimic… A durat  enorm să se elibereze certificatul medico-legal la toată lumea. Adică aproape o lună, în condițiile în care, în mod normal, dura două zile… Și abia cu certificatul puteai să mergi să depui plângerea, ca să ai dovada că ai pățit ce-ai zis că ai pățit… Am și certificatul, scrie clar acolo – lovit de proiectil, bla bla… Dar nu s-a mai întâmplat nimic, a rămas totul în aer…”, ne-a povestit artistul.

Octavian Ureche nu are de gând să lase lucrurile baltă: „Vreau să mă duc la CEDO și la Tribunalul European, dar nu pot face asta până nu trece un an în care nu se rezolvă nimic în România… CEDO acceptă dosarele și plângerile doar în momentul în care țara ta nativă nu rezolvă într-un anumit interval de timp dosarul. Abia după aceea va accepta și CEDO dosarul, până atunci e în curtea României…”, explică Octavian Ureche.

Cum s-a schimbat viața lui Octav Ureche după protestul din 10 august?

„Viața mea s-a schimbat total de atunci… Dar spre bine. Din punctul meu de vedere – grenada asta este poate cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Îi spun Holy Grenade… Până la grenadă aveam o viață bună – lucram în domeniul vfx, aveam firmă, clienți, bani, totul perfect. Și nu m-aș fi oprit, pentru că îmi mergea ok – lucram la Moromeții, eu cu asociatul meu de aproape 10 ani câștigasem proiectul pentru Moromeții și lucram post-producția la Moromeții 2 când m-a lovit grenada…”, și-a amintit Octavian.

Însă după accidentul din Piața Victoriei, el n-a mai putut să lucreze și nici nu a găsit pe nimeni să-l înlocuiască… „În final, am decis să închei și să rup totul… Mi-am încheiat toate contractele, mi-am plătit datoriile și basta…”

 „Ironic – mulțumesc din suflet Jandarmeriei Române…”

Pe mine m-a ajutat mult… A fost un fel de frână de mână la viață… M-a oprit, forțat. Din tot… Și am avut timp să  stau și să mă uit atent la mine, la existența mea, la ce făceam, la portofoliul meu, la cum mă simt, la cine sunt, cine sunt prietenii mei, unde sunt… Lucru pe care nu-l mai făcusem până atunci… Sau îl făcusem așa, tranzitoriu, din mers, în viteză… Din cauza asta mulțumesc din suflet Jandarmeriei Române, ironic, evident. Într-un fel, pe mine m-a ajutat… Sau poate mi-am găsit eu ajutor în toată întâmplarea. M-a deranjat atât de tare încât am hotărât eu să-i creez o dimensiune optimistă evenimentului… A mers, acum sunt ok…”, ne-a mărturisit Octavian Ureche.

Tânărul artist este la Bistrița, de câteva zile: „Deocamdată nu fac nimic special… Stau, îl ajut pe Matei la bar… Ar fi trebuit să plec în Singapore, dar am renunțat. Probabil voi ajunge la Londra, pentru că vânez un film…

Pentru că se ocupă de post-producție și efecte speciale în filme, Octav își dorește mult să lucreze la Dune.

A lucrat și la Jurassic Park, în 2015, dar și la alte filme Hollywood

Însă nu i-a plăcut niciodată foarte mult… „Fiindcă nu ești decât o insectă într-un sistem, în studiourile mari. În România, ca generalist, faci de toate și ai și un control pseudo-creativ asupra proiectului, cât de cât… Adică poți să-i spui regizorului că un lucru sau altul nu este în regulă. În afară, nu ai cum… Ești pus într-o cutiuță și execuți ordinele… Dar dacă tot mi s-a întâmplat faza cu grenada, și dacă tot am aflat că se re-ecranizează Dune, care e una dintre cărțile mele preferate, mi-am zis – Hai să încerc să contribui și eu cu trei pixeli acolo…”, punctează artistul din Bistrița.

Și cum este vorba despre un domeniu mic, și cunoscându-i pe oameni, Octavian Ureche a aflat unde se face Dune, cu aproape 2 ani înainte să termine… „Acum încep filmările, vor fi gata în toamna lui 2020, dar am aflat care este compania principală care va lucra filmul, am prieteni acolo, și am de gând să merg curând la Londra, unde au ei sediul central. Au francize peste tot, iar Dune va fi făcut la divizia lor din Vancouver, dar la Londra trebuie purtate discuțiile. Am mai fost la ei, îi știu, o să le arăt ce-am mai făcut și ce mi-ar plăcea să fac și cum cred că aș putea contribui la proiectul acesta. Presupun că ori mă țin o perioadă în Londra și apoi mă transferă la Vancouver, ori mă transferă direct… Să vedem… Încă nu știu exact cum vor decurge lucrurile, sau dacă voi reuși să ajung acolo, dar asta visez… ”

„Cam asta e povestea în mare, am fost mereu freelancer, dar acum chiar sunt complet liber… Mai lucrez, mai ajut oameni și studiouri, rămân în domeniu, dar aș vrea să fac lucrurile altfel…”, a concluzionat Octavian Ureche…

Tragedie în ajun de Moș Nicolae! Un bărbat a murit strivit de un TAF decembrie 5, 2020 - Un tragic accident a avut loc în zona Valea Mare. Un bărbat a fost strivit de un TAF. Din nefericire, când salvatorii au ajuns la el, nu au mai putut face nimic, decât să declare decesul.
FOTO: Intersecțiile din Bistrița, strălucitoare și pline de culoare! Nuielușele lui Moș Nicolae – tot mai sofisticate și ornamentate decembrie 5, 2020 - În ton cu vremea nefiresc de caldă și însorită pentru un început de decembrie – intersecțiile din Bistrița s-au animat în această dimineață (cum se întâmplă, de altfel, de câteva zile încoace), colorându-se și strălucind de departe. Zeci de nuielușe impecabil ornamentate - din ce în ce mai moderne și sofisticate - au fost înșirate pe trotuare. Conform tradiției, în această noapte copiii cuminți îl așteaptă pe Moș Nicolae.
”Nu știam că am neamuri care candidează” – motivul invocat de unii din bistrițenii ce au renunțat să mai „lucreze” mâine în secțiile de votare decembrie 5, 2020 - Alegerile Parlamentare au loc mâine. Peste 600 de bistrițeni vor „lucra” în secțiile de votare. Totuși, până acum, peste 70 au renunțat la funcția de președinte sau locțiitor. „Nu știam că am neamuri care candidează” - e doar unul dintre motivele invocate.
Nu e târg de Crăciun, dar producătorii locali nu vă dezamăgesc! CÂND îi găsiți în inima Bistriței: decembrie 5, 2020 - Târgul de Crăciun, așa cum ne-am obișnuit, nu va fi în acest an. Totuși, vă puteți face cumpărături de la producătorii locali. Cei de la Produs în Bistrița Năsăud vor fi în zona pietonală în mai multe zile. CÂND îi găsiți și CE puteți cumpăra:
COVID-19: 82 de cazuri pozitive și 2 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 5, 2020 - Bistrița-Năsăud înregistrează 6.124 de cazuri pozitive de COVID-19 de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore 82 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 2 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 8.072 de cazuri noi de infecție.
TOT ce trebuie să știi despre ALEGERILE PARLAMENTARE de mâine decembrie 5, 2020 - Campania electorală pentru alegerile parlamentare s-a încheiat în această dimineață. Mâine, la ora 07.00, se deschid urnele la nivel național. Românii din diaspora votează încă de azi. AFLĂ tot ceea ce trebuie să știi despre ziua de mâine:
EMOȚIONANT mesaj pentru salvatorii bistrițeni: Vă mulțumim din suflet că ați redat tatăl unui bebeluș! decembrie 5, 2020 - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați joi după-masă la un caz în Viișoara. Nu se anunțase a fi ușor, dar cu fiecare secundă care a trecut, lucrurile s-au precipitat. Intervenția promptă, comunicarea cu echipajul de pe elicopterul SMURD și cu medicii de la Cluj au dus însă la o minune. ”Vă mulțumim din suflet pentru efortul depus! Ați redat unui bebe de 11 luni, tatăl!” e mesajul familiei celui salvat.
Aquabis: 9 localități din Bistrița-Năsăud, fără apă potabilă astăzi decembrie 5, 2020 - 9 localități din Bistrița-Năsăud rămân fără apă potabilă astăzi, 5 decembrie 2020, anunță Aquabis.
VIDEO – Dorin Vlașin, primarul din Năsăud, și Viorel Urdă (PNL BN): Tinerii trebuie să se implice în politică! decembrie 4, 2020 - „Întotdeauna i-am încurajat pe tineri să se implice în politică și administrație publică. Este cel mai important lucru pentru ca viitorul României să arate altfel”, a recunoscut Dorin Vlașin, primarul din Năsăud, prezent în studioul Bistrițeanul Live – alături de Viorel Urdă - tânărul silvicultor năsăudean care a venit cu o idee genială în ceea ce privește digitalizarea industriei forestiere:
Ionuț Simionca (PMP), mesaj pentru bistrițeni: Fără ajutorul vostru, nu aș fi reușit să promovez Legea Autostrăzii Nordului. Vă mulțumesc decembrie 4, 2020 - Într-un mesaj emoționant la sfârșit de campanie, deputatul PMP Ionuț Simionca îi îndeamnă pe bistrițeni să îi lase în urmă pe politicienii care au frânat dezvoltarea județului Bistrița-Năsăud și vorbește despre sfaturile pe care le-a primit de la părinți la începutul carierei sale politice.
VIDEO – Candidații USR-Plus ne propun o Românie fără hoție decembrie 4, 2020 - Candidații USR-Plus Bistrița-Năsăud: „Efectiv ne-am săturat de nedreptățile care se comit și modul de a face politică în ultimii ani. Majoritatea dintre noi o ducem bine oricum, suntem afaceriști, antreprenori, specialiști de succes. Nu ar avea rost să ne batem capul și cu politica, dacă vechea clasă politică și-ar fi făcut treaba. Este un strigăt de luptă al tinerei generații de a încerca să salvăm țara de la colaps...”
PSD BN: Cinismul și teroarea guvernului liberal trebuie să se termine pe 6 decembrie! decembrie 4, 2020 - PSD BN: Români, ieșiți la vot în 6 decembrie cu curaj și cu responsabilitate. Chiar dacă Guvernul PNL a pus alegerile în pandemie ca să vă sperie să nu veniți să-i sancționați pentru dezastrul din sănătate și economie, acum e șansa voastră să schimbați starea de fapt din România.
Masa de Crăciun e pregătită anul acesta de cei de la Fast Food Bun de tot: Platouri bogate, sarmale și lasagna! decembrie 4, 2020 - Se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă! Anul acesta, grija preparatelor de pe masă o poartă... cei de la Fast Food Bun de Tot. Ei îți pregătesc platouri bogate, sarmale și lasagna. Tu doar le spui câte vrei, iar ei ți le aduc chiar la ușă!
N-a mai rezistat în carantină și a ieșit cu iubitul la o plimbare nocturnă! Cei doi s-au ales cu amenzi: decembrie 4, 2020 - O tânără bârgăuancă mai avea de stat 24 de ore în carantină. Dar nu a mai rezistat și a ieșit la o plimbare nocturnă, cu iubitul. Mașina în care se aflau a fost oprită pentru control și ambii s-au ales cu amenzi.
Și-a amenințat mama cu toporul și a distrus lucruri prin casă! Au intervenit polițiștii de la Acțiuni Speciale decembrie 4, 2020 - Intervenție dificilă ieri, în Rodna. O femeie a sunat la 112, anunțând că fiul său distruge bunuri prin casă cu un topor. Mai mult, o amenință și pe ea. Au intervenit polițiștii de la Acțiuni Speciale.
VIDEO: Ing. Ovidiu Florean, candidatul PNL BN la Senat, despre cheia succesului în politică decembrie 4, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, inginerul Ovidiu Florean, candidatul PNL Bistrița-Năsăud la Senat, a vorbit despre cheia succesului în politică, dar și despre o viitoare lege a lobby-ului - extrem de necesară în România:
Bistrițean reținut pentru pornografie infantilă! Avea și un ajutor ce-i distribuia materialele: decembrie 4, 2020 - Polițiștii și procurorii DIICOT au descins la domiciliile a doi bistrițeni. Unul e suspect că a filmat acte sexuale cu un minor, iar cel de-al doilea, că i le-a distribuit pe rețelele de socializare. Unul dintre cei doi a fost reținut:
Vom avea târg cu produse locale de Crăciun, însă nu și artificii de Revelion decembrie 4, 2020 - Ioan Turc nu vrea să renunțe la târgul cu produse locale în preajma sărbătorilor de iarnă, însă se va renunța la ideea unui concert la trecerea dintre ani și chiar și la artificii.
Focar COVID-19 la un Centru de recuperare din Beclean. 97 de cazuri pozitive, în ultimele 24 de ore! decembrie 4, 2020 - Bistrița-Năsăud înregistrează 6.042 de cazuri pozitive de COVID-19 de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore 97 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 7 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 8.062 de cazuri noi de infecție.
De ce e important să mergem la vot. PNL, singurul partid care şi-a asumat responsabilitatea guvernării în criză decembrie 4, 2020 - Avem în faţă, în anii ce vin, şansa istorică a unei dezvoltări rapide: 80 de miliarde euro, bani europeni pentru investiţii şi modernizare, dar această şansă depinde de alegerile din 6 decembrie. În 2016, PSD, condus de Liviu Dragnea, a obţinut 46% la alegerile parlamentare, scor care l-a ajutat să captureze România până în 4 noiembrie 2019, când Guvernul PNL a demis guvernul PSD.
Bogdan Ivan Gruia (PSD BN): Suport masiv pentru producătorii agricoli și companiile românești decembrie 4, 2020 - Bogdan Ivan Gruia (PSD BN):  România trebuie să înceapă să aibă grijă de capitalul românesc și antreprenorii români! Doar așa vom putea depăși actuala criză economică și crește nivelul salarial și de trai al cât mai multor români!
VIDEO: Scăpăm de Supercom? Consilierii locali și primarul Turc, despre ieșirea Bistriței din ADI Deșeuri și ADI Apă Canal decembrie 4, 2020 - Bistrițeanul Crăciun Silivan a cerut consilierilor locali să ia în considerare ieșirea municipiului din ADI Deșeuri și ADI Apă Canal, din cauza serviciilor deplorabile pe care le oferă cetățenilor. Consilierii locali au discutat DIN NOU pe marginea acestui subiect. Iar primarul Turc a promis găsirea unei soluții care să fie ”cea mai bună pentru cetățeni”.
VIDEO – Bistrițenii vor putea semnala problemele din oraș printr-o aplicație pentru mobil decembrie 4, 2020 - Primarul Ioan Turc a anunțat în cadrul unei conferințe de presă faptul că începând de luni, bistrițenii vor avea la dispoziție o aplicație pentru mobil prin intermediul căreia vor putea semnala problemele din oraș. Mai mult, aceștia vor putea participa la sondajele realizate de Primăria Bistrița și vor putea propune investiții și proiecte pentru oraș.
VIDEO: Candidații USR-Plus vor mai puține primării. „Nu le vedem rostul…” decembrie 4, 2020 - Lorant Sas, candidatul USR-Plus la Camera Deputaților și Emilian Gabor, candidatul USR-Plus la Senat – au transmis, în studioul Bistrițeanul Live – că își doresc o reorganizare administrativă teritorială. „10 sau 12 comune din Bistrița-Năsăud au mari probleme de auto-finanțare. Nu le vedem rostul. Probabil se vor supăra pe noi, dar ne asumăm aceste măsuri...”
Cum explică specialiștii scăderea incidenței în Bistrița-Năsăud: testare insuficientă pentru Covid-19 decembrie 4, 2020 - Potrivit biostatisticianului Valentin Pârvu, în orașe precum Bistrița incidența a început să scadă nu pentru că populația este mai vigilentă, ci pentru că nu se testează suficient. Asta în condițiile în care prefectul Stelian Dolha a precizat ieri că locuitorilor municipiului li se datorează ieșirea din carantină.
Jordițe cu jucării de Moș Niculae pentru toți copiii cuminți – noutatea Euforia Floral Boutique decembrie 4, 2020 - Se apropie Moș Niculae și tradiția spune că acesta aduce copiilor pe lângă dulciuri și câte o jordiță. Cum anul acesta a fost unul atipic și toți copiii au fost cuminți și au stat în casă mai mult decât ar fi trebuit, florăria de la intrarea în magazinul Kaufland de pe Bulevardul Independenței - Euforia Floral Boutique - a pregătit altfel de jordițe pentru copii: cu jucării în vârf. Tot aici veți găsi și brazi mai mici sau mai mari, bogați, făcuți din...crengi de brad.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă. Avarie, în Beclean și Tiha Bârgăului decembrie 4, 2020 - S-a semnalat o avarie, astăzi, 4 decembrie 2020, în Tiha Bârgăului și în Beclean. Câteva străzi din Bistrița rămân fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Emil Radu Moldovan: Ieșiți la vot și alegeți siguranța unui trai mai bun! decembrie 4, 2020 - Emil Radu Moldovan, președintele PSD BN:  Pe 6 decembrie, România are șansa să-și revină, să dea un semnal puternic, că vrea să evite intrarea-n colaps, că vrea să fie salvată din mâinile acestui Guvern ce a sădit haos și nedreptăți.
USR-Plus Bistrița-Năsăud: Votul tău este important și contează! Durează câteva minute dar efectul lui este uriaș decembrie 4, 2020 - USR-Plus Bistrița-Năsăud: Votul tău este important și contează! Durează câteva minute dar efectul lui este uriaș... Pe 6 decembrie, votează cu gândul la gerul îndurat la protestele pentru OUG13, la gazele jandarmilor din 10 august, la corupția din spitale și la sărăcia din rândul copiilor.
3 decembrie: Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. „Nimic nu va fi bine…” decembrie 3, 2020 - „...Oamenii cu dizabilități se nasc și cresc, în cel mai fericit caz într-o familie, trăindu-și viața într-un cerc închis și strâmt din care nu reușesc să iasă niciodată. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că noi nu le oferim șansa de a evolua, de a progresa...” Este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, a celor aflați de cele mai multe ori într-o situație dureroasă și lipsită de speranță...