4.8 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

OAMENI în Bistrița-Năsăud: Alexandru Misiuga, primul director al CJC. Primul care a înțeles potențialul turistic al brandului Dracula

S-au împlinit zilele trecute 12 ani de la trecerea în neființă a lui Alexandru Misiuga – primul director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, și primul spirit vizionar care a întrevăzut potențialul turistic al celebrului conte Dracula – pe aceste meleaguri.

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a adus zilele trecute un omagiu celui care a fost Alexandru Misiuga. 

Personalitate marcantă a culturii din județul Bistrița-Năsăud, Alexandru Misiuga a fost primul director al Casei Creației Populare din județul Bistrița-Năsăud, instituție înființată în anul 1968 după reorganizarea administrativă”, notează cei de la CJC BN. 

Alexandru Misiuga s-a născut în dulcea Bucovină”în comuna Adâncata, aflată în fostul județ Storojineț.

Tatăl său era un cojocar vestit și obișnuia să-i spună deseori căbrățara de aur este cojocăria”.

În anul 1940, împreună cu familia sa, Alexandru Misiuga a fost nevoit să se refugieze în România, stabilindu-se pentru început la Siret.

A terminat Școala Primară în comuna Tureatca, clasele liceale la Liceul „Lațcu Vodă” din Siret și mai apoi la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, unde a fost și premiant.

Alexandru Misiuga a activat ca ofițer în cadrul Garnizoanei Bistrița, Batalionul 16 Vânători de Munte.

Renumit pentru umorul epigramelor sale, acesta a devenit și președintele Asociației Umoriștilor din județul Bistrița-Năsăud, redactorul de corvoadă al săptămânalului de satiră și umor „Cuiul lui Pepelea” și autor a peste zece cărți publicate.

Alexandru Misiuga este coautorul actualei steme a județului Bistrița-Năsăud și unul din „nănașii” Hotelului „Coroana de Aur” din Bistrița, pe care l-a denumit astfel inspirat de celebrul roman „Dracula” al lui Bram Stoker.

Tot Alexandru Misiuga a fost și cel care a militat pentru construirea hotelului Castel Dracula din Tihuța, după cum puteți reciti AICI.

În anul 1996, a fost distins cu titlul onorific de Primul Baron al Casei Dracula din România, fiind în același timp membru al Societății Dracula din Londra, încă din anul 1976.

După ieșirea la pensie, a revenit la o mai veche pasiune a sa, deprinsă în anii copilăriei de la feciorii din satul său natal: confecționarea măștilor și păpușilor, reunite peste timp într-o colecție impresionantă compusă din peste 500 de exponate găzduite în incinta sălii expoziționale din Turnul Dogarilor Bistrița.

Sursă: Emilia Bumb, Studii etnologice – Bistrița-Năsăud: obiceiuri, meșteșuguri, rapsozi, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007, pp. 147-151.

Photo credit @ Emilia Bumb – Alexandru Misiuga și colecția sa de măști din Turnul Dogarilor din Bistrița, 21 aprilie 2000

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.