24.6 C
Bistrița
luni, iunie 21, 2021

OAMENI în Bistrița-Năsăud: Profesoara Lidia Pavăl, eroul necunoscut din spatele performanțelor unui copil special

Am admirat cu toții performanțele extraordinare ale lui Eduard Dragu Sălăgean, l-am ascultat cu sufletul la gură interpretând la pian diverse piese… Dar rareori ne-am gândit până acum la profesoara răbdătoare care se află, de mai bine de zece ani, în spatele acestor performanțe: Lidia Pavăl…

Răbdarea doamnei Pavăl se intitulează impresionanta poveste publicată ieri pe platforma DoR (Decât o Revistă). Este o impresionantă lecție de răbdare și dragoste cu care profesoara Lidia Pavăl de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița își îmbrățișează elevii.

Singura profesoară care a acceptat teribila provocare de a studia cu un băiat diagnosticat cu autism – Eduard Dragu.

Pianul pe care l-a învățat alături de profesoara Lidia Pavăl, încă de la 7 ani, a fost salvarea lui. Profesoara a învățat, la rândul său, de la acest copil cu cerințe speciale că uneori nu noi alegem muzica, ci muzica ne alege pe noi.

Lidia Pavăl are 63 de ani, este din Cluj-Napoca și a studiat pianul din grădiniță. A urmat liceul de muzică și Conservatorul din Cluj. Putea să aleagă o catedră la București sau în Constanța, dar a preferat să fie mai aproape de familie. A ales Bistrița pur și simplu pentru că, spre deosebire de Zalău, cealaltă variantă, la Bistrița avea apă caldă în fiecare zi.

Primele ei ore cu copiii au fost un șoc. Să fii perfecționist și să faci muzică la un anumit nivel, apoi să o iei cu copiii de la zero e ca și cum tu te-ai apuca de muzică de la capăt, spune Pavăl. Și-a dat însă repede seama că are multă răbdare cu copiii. Poate să stea ore întregi să studieze cu ei, chiar dacă ei nu și-au făcut tema.

Și dacă sunt serioși sau mai puțini serioși, eu tot la fel mă consum pentru ei. Am infinită răbdare când lucrez cu ei. Pentru că copiii nu ripostează când le spui cum să cânte sau ce să repete acasă. Cei mai mulți mă ascultă.”, povestește Lidia Pavăl pentru DoR.

Răbdarea este o moștenire de la părinții săi, crede Lidia Pavăl. Erau oameni buni, nu se certau cu nimeni, astfel încât tot blocul venea la ei să-și povestească necazurile.

Elevii știu că este exigentă, iar ea știe că așa o vorbesc pe holuri. „Uaaa, iar am oră de pian și n-am studiat. Ceee mă freacă!”, îi imită Lidia Pavăl râzând.

Profesoara nu a vrea decât ca elevii să înțeleagă că trebuie să fie muncitori și serioși, dacă vor să facă performanță.

Am avut copii mai dificili decât Eduard, copii care veneau la oră și ziceau: «Vreau să cânt doar ce-mi place mie» sau «N-am niciun chef»”, admite Lidia Pavăl, adăugând că școala trebuie, în primul rând, să accepte copiii cu cerințe speciale.

Întreaga emoționantă poveste despre Eduard Dragu – elev în clasa a X-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” – și profesoara sa Lidia Pavăl – poate fi lecturată AICI.

Foto @ Roxana Costeanu / Decât o Revistă

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

COLIBIȚA: Mâncăruri Tradiționale la ceaun vă așteaptă zilnic la terasa Delice Pan

Aerul de munte te face să-ți fie fooooame! Ei bine, de azi, la terasa Delice Pan...

„Ghidul consumatorului informat”: Electrica Furnizare explică prețurile energiei electrice de la 1 iulie și cum își protejează în continuare clienții

Electrica Furnizare anunță acordarea unui discount tuturor clienților săi care aleg până la data de 31.08.2021 un produs din piața concurențială.

Vineri, la Noblige, degustare de vinuri nobile Purcari, printre tablourile lui Miron Duca

După o perioadă lungă de restricții, cui nu i s-a făcut dor de evenimente rafinate, cu...